Atrași de mirajul creditelor

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iunie 2016

creditare1Unul din patru români a luat cel puțin două credite de la bănci sau instituții financiare nebancare (IFN), în ultimii 10 ani, arată un studiu.

Mai exact, peste 23% dintre cei care au participat la sondajul realizat de Provident au declarat că au făcut mai mult de un împrumut în ultimul deceniu, informează un comunicat citat de Ziare.com.

Aproape 19% dintre ei au spus că au contractat între 2 și 4 credite, iar aproape 5% s-au împrumutat de cel puțin 5 ori la instituțiile financiare.

Pe de altă parte, 32% au spus că au luat un singur credit în ultimii 10 ani, în timp ce peste 26% dintre respondenți au afirmat că au cheltuit doar venitul lunar, fără să se împrumute, iar peste 18% au susținut că au pus bani deoparte.

Studiul arată că împrumuturile la bănci și IFN-uri au avut scop personal, iar cei mai mulți au spus că au luat credite de cel puțin 10.000 de lei.

Realizări

Întemeierea unei familii este considerată ca fiind cea mai importantă realizare a românilor din ultimii 10 ani, mai arată studiul citat.

La întrebarea „Care a fost cel mai important lucru pe care l-ați realizat în ultimii 10 ani?”, peste 35% au răspuns „familia”, aproape 16% au ales achiziționarea unei case/apartament, iar peste 14% au afirmat că cea mai importantă realizare a fost dezvoltarea personală.

Întrebați care a fost cea mai importantă investiție pe care au făcut-o în ultimii 10 ani, participanții la sondaj au spus că au cumpărat o casă (aproape 25% din respondenți), o mașina (circa 21%), au cumpărat electrocasnice/TV/calculator (peste 20%), au investit în educația copiilor (14%) sau au călătorit (peste 12%).

 

Cele mai mari regrete

Studiul arată că cel mai mare regret al românilor este că nu au plecat din țară, în ultimii 10 ani (30,5% din respondenți). De asemenea, peste 23% regretă că nu au petrecut mai mult timp cu familia, în timp ce un procent aproape egal, de peste 23%, regretă că nu și-a deschis propria afacere sau că a pierdut mai multe ocazii de a avansa în carieră.

Pentru următorii 10 ani, cel mai important plan al românilor este să asigure succesul în viață al copilului/copiilor, să își întemeieze o familie, să avanseze în carieră sau să își deschidă propria afacere. Unul din zece respondenți a afirmat că vrea să plece din România definitiv.

Eșantionul studiului realizat de instituția financiară nebancară Provident a fost compus din 1.396 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 25 și 50 ani.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!