Au colaborat preoții cu Securitatea?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 13 mai 2016

Camera Deputaților a adoptat tacit, marți, proiectul de lege care prevede ca preoții să poată fi verificați dacă au colaborat cu Securitatea, fără să fie nevoie de o solicitare a Bisericii în acest sens.

Este vorba despre un proiect de modificare a Ordonanței de Urgență 24/2008, din care s-a eliminat dreptul exclusiv al reprezentantului cultului religios de a cere verificarea preoților, arată Mediafax.

Mai exact, inițiativa legislativă adoptată marți modifică articolul 3, alineatul u), din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, eliminând prevederea care spune că verificarea preoților se face doar la cererea cultului religios de care aparțin aceștia. De asemenea, proiectul – al cărui inițiator este deputatul independent Remus Cernea – abrogă și articolul 32, eliminând astfel privilegiul ca preoții care au deja adeverință de necolaborare cu Securitatea să nu mai fie verificați, deși între timp au apărut documente ce pot dovedi că aceștia au lucrat cu Securitatea. Inițiativa a fost adoptată tacit, fără dezbatere în plen, deoarece Comisia juridică a Camerei Deputaților nu a finalizat în timp util raportul asupra proiectului. Propunerea va fi transmisă Senatului, care este for decizional în acest caz.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!