Au fugit cu copiii din UK, ca să nu îi ia statul britanic

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK, Justiție / Poliţie pe data 19 ianuarie 2016

uk-londra-familia-letona-copii-luati

Letonii Alexandra şi Evgeny Pugachev fuseseră acuzaţi de serviciile de protecţia copilului din Marea Britanie că au bătut unul din copii şi erau ameninţaţi că îi vor fi luaţi toţi cei patru copii. Cu toate că le fuseseră ridicate paşapoartele cei doi au reuşit să fugă din UK, cu tot cu cei patru copii ai lor.

 

Să nu care cumva să dai în copil!

Fiul lor, Danik, de şapte ani, fusese văzut la şcoala la care era înscris din Blackburn cu o vânătaie la gât şi o alta pe coapsă, sugerând altoirea cu o funie. Întrebat, copilul ar fi spus că tatăl său este responsabil de vânătaia de la gât, fiind provocată de o lovitură cu cureaua de pantaloni, în timp ce mama sa i-a lăsat acea vânătaie pe coapsă.

Prin urmare, au fost anunţate serviciile pentru protecţia copilului din Marea Britanie. Aceştia au descoperit şi o zgârietură pe obrazul fetiţei lor, Nikita, de patru ani. Interogat, tatăl copiilor a spus că vânătaia de pe gâtul lui Danik a fost, într-adevăr, provocată de el, dar că circumstanţele au fost în totalitate accidentale.

Vecinii letonilor chemaseră şi ei serviciile de protecţia copiilor, explică tatăl, pentru că au auzit într-o zi copiii plângând. Mai mult, vecinii au declarat autorităţilor că cei doi letoni îşi băteau copiii zilnic, ceea ce, conform tatălui, nu este deloc adevărat. Vânătăile au apărut în timp ce copiii se jucau, mărturiseşte Evgeny Pugachev pentru Daily Mail de la Riga, Letonia.

Sora lui Evgeny, Alena, a comentat şi ea: „Copiii sunt în continuă mişcare, ar fi putut dobândi vânătăile în multe feluri.”

Evgeny a continuat: „Ne-au spus (n.r. serviciile de protecţia copilului) că dacă nu semnăm contractul ne iau copiii. Aşa că am fost nevoiţi să semnăm şi să ne predăm paşapoartele”.

Primăria locală a stabilit împreună cu poliţia ca cei patru copii să stea în grija bunicilor, aflaţi şi ei în Marea Britanie, pe durata investigaţiei.

 

Mai ceva ca în filme

Apoi, pe 19 noiembrie 2015, copiii nu s-au prezentat la şcoală. Autorităţile au intervenit de urgenţă, însă s-a dovedit a fi prea târziu: părinţii îşi ridicaseră cei patru copii de la bunici şi părăsiseră Marea Britanie.

 

trimiteri-sus-4

Copil luat de stat, aproape imposibil de recuperat

Copilaş slovac, deportat

Lituanienii îşi vor copiii înapoi

COPILUL MEU. SAU NU?

trimiteri-jos-4

 

„Am avut ocazia de a merge cu maşina până în Republica Irlanda”, a declarat mama copiilor, profitând de controalele sporadice de paşapoarte pe sensul UK – Republica Irlanda când se merge cu maşina pe ferry. „Acolo, ne-am prezentat la Ambasada Letonă şi le-am explicat situaţia neplăcută, chiar periculoasă, în care ne aflam, iar ei ne-au dat tuturor foi consulare de drum”, cu care întreaga familie a putut călători de urgenţă până în capitala Letoniei, Riga, unde sunt protejaţi.

A doua zi, pe 20 noiembrie, autorităţile britanice au cerut colaborarea Irlandei în acest caz, dar măsura nu a avut efect, permiţând letonilor să călătorească în siguranţă spre ţara natală.

 

Letonia contraatacă

De menţionat că, în ultimul an, statul leton, spre deosebire de celelalte state est-europene, a intervenit pe căi oficiale în mai multe cazuri în care părinţilor letoni din Marea Britanie le fuseseră luate odraslele de către serviciile de protecţia copiilor. De fiecare dată, reprezentanţii Letoniei au cerut să li se permită să fie prezenţi la termenele de judecată, insistând totodată că acei copii cu cetăţenie letonă nu pot fi luaţi de statul britanic pentru a fi daţi spre adopţie unor familii de diferite culturi, în condiţiile în care statul leton are tot dreptul să preia ei acei copii şi eventual să-i dea în grija altor membri din familiile extinse ale părinţilor.

De ce doar Letonia şi, mai nou, România, abia după o mobilizare socială de amploare, au ajuns să se opună acestor practici ale serviciilor de protecţia copiilor din Occident considerate de o bună majoritate mult prea severe?

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!