Au furat £1,3 milioane de la ATM-uri în doar 5 zile

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 18 decembrie 2015

uk-frauda-atm-1.3milioane-lire-sterline-paladi-bortos

Cu ajutorul unui virus de calculator, un grup de infractori au reuşit să infecteze în luna mai a anului trecut 51 de ATM-uri din care au sustras £1.373.640. Doi dintre infractori au fost până la această oră reţinuţi. Sunt români.

Zilele acestea Teofil Bortoş, de 36 de ani, din Newham, Londra este judecat la tribunalul Old Bailey din centrul Londrei. El este învinuit că ar fi participat la acţiunea infracţională desfăşurată pe cinci zile începând cu 21 mai 2014, ce a vizat 51 de ATM-uri în mai multe oraşe, de la Blackpool la Brighton.

Din dovezile adunate, Bortoş nu pare să fi instalat personal pe ATM-uri virusul de calculator sau să fi umblat în vreun fel la aceste aparate, ci reiese doar că a fost prezent, în mod mai mult decât suspect foarte aproape sau în vecinătatea a 19 din cele 51 de ATM-uri vizate, din care a fost extrasă suma de £191.000.

În urma informaţiilor din bazele de date de recunoaştere a numerelor de înmatriculare şi a semnalului de mobil s-a putut constata că Bortoş s-a aflat în acele zile în apropierea a 39 de ATM-uri, 19 dintre acestea fiind atacate de grupul infracţional.

„Bortoş se afla într-o poziţie de încredere în acest grup infracţional organizat responsabil de fraudă”, a spus procurorul Timothy Godfrey, conform Daily Mail, explicând mai departe: „Avem de-a face cu o înşelătorie elaborată, planificată minuţios. […] Pe calculatoarele ATM-urilor se instala un virus, un malware, ceea ce le permitea infractorilor să extragă deodată sume mari de bani.” După atacul viral, malware-ul se ştergea singur, în urma procesului necompromiţând în nici un fel detaliile clienţilor bancari.

Bortoş s-a „prezentat” la tribunal în mod virtual, pledoaria sa realizându-se prin intermediul unei transmisiuni video din puşcărie, fiind asistat şi de un interpret român. Acesta s-a declarat vinovat de conspiraţie în fraudarea operatorului ATM, Cardtronics UK şi urmează a-şi primi pedeapsa pe data de 11 ianuarie 2016.

A doua persoană capturată din grup este iarăşi un cetăţean român, Grigore Paladi, de 37 de ani, din Portsmouth, care şi-a recunoscut de asemenea vina. Acesta şi-a primit deja pedeapsa în februarie 2015, constând în cinci ani de închisoare.

 În cadrul procesului desfăşurat la tribunalul Southwark Crown Court s-a stabilit că Paladi a accesat personal 15 ATM-uri din Portsmouth, Bognor Regis, Brighton, Liverpool şi Londra, de unde a furat £554.860.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!