Au „suflat” £23.000 de pe cardul veteranului de război (video)

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 28 aprilie 2016

Londra_batran-talharit-de-ion-anghel

Britanicul de 93 de ani nu a avut nici o şansă în faţa unor „vulturi” români. Aflat la ATM pentru a scoate nişte bani, bătrânul a fost executat cu precizie chirurgicală de gaşca de români, „veterani” şi ei pe branşa lor de muncă. După ce au cules cardul, românii au reuşit să facă achiziţii cu el în valoare de £23.000, până când nu a mai mers.

Incidentul s-a produs pe data de 14 decembrie 2015, în incinta unei sucursale Natwest din Grantham, Lincolnshire. Toţi cei trei membri ai bandei de hoţi români au fost identificaţi, însă doar Ion Anghel, de 48 de ani, a fost şi prins, anunţă Daily Mail.

A fost dat în judecată şi a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, după ce judecătorul a aflat că a comis infracţiuni similare de jaf şi fraudă în Italia, Danemarca, dar şi în UK, unde primise deja o pedeapsă cu închisoarea pentru furtul unui card bancar de la o femeie de 67 de ani. După executarea pedepsei, Anghel va fi extrădat în Franţa, unde există un mandat de arestare pe numele lui pentru alt furt realizat prin aceeaşi metodă.

 

Hoţi artişti

În cazul veteranului de război de 93 de ani, poliţiştii britanici i-au putut urmări pe cei trei români pe camerele de luat vederi patrulând timp de 30 de minute pe strada principală din Granhtam pentru a-şi selecta victima dintre persoanele care foloseau ATM-urile.

Apoi, când bătrânul s-a aşezat în faţa ATM-ului pentru a scoate nişte bani, în incinta sucursalei Natwest, cei trei români şi-au asumat fiecare rolurile. Primul s-a aşezat la ATM-ul vecin şi, cel mai probabil, a tras cu ochiul ca să înregistreze PIN-ul folosit de victimă la propriul card. După ce a scos banii şi a cerut ejectarea cardului, un al doilea român a aruncat pe jos drept momeală o bancnotă de £20 şi l-a tras de mânecă pe bătrân arătându-i că i-au căzut banii pe jos. Când bătrânul s-a aplecat, din cealaltă parte al treilea român a prins momentul propice pentru a scoate din ATM cardul bătrânului şi a pune în loc un alt card asemănător, furat anterior.

Bătrânul n-a simţit nimic. Românii s-au purtat „normal” pe mai departe, după care s-au făcut nevăzuţi. Totul a durat 45 de secunde. Apoi, „înarmaţi” cu cardul bătrânului, au început să facă cumpărături. În următoarele două zile şi jumătate au făcut nu mai puţin de 27 de tranzacţii cu cardul, cumpărând bunuri de mii de lire, printre care mai multe telefoane Apple şi chiar şi o maşină în valoare de £13.800.

Românii s-au mişcat foarte repede. La nici un sfert de oră de la furt, cardul era testat la un alt ATM din Grantham. Au reuşit să scoată £50, după care, în aceeaşi zi, au folosit din nou cardul în Newark şi în Nottingham. În seara aceleiaşi zile, cardul era folosit în nordul Londrei la ATM-uri şi pentru a achiziţiona o maşină de la un dealer auto. În ziua următoare s-au mai făcut tranzacţii cu cardul în Birmingham, cardul ajungând să fie respins când s-a încercat o ultimă tranzacţie de £4.000 la magazinul Currys din Chingford, Londra.

Bătrânul veteran de război nu s-a arătat afectat de incident, mai ales că banca a returnat toţi banii prăduiţi în contul bancar al acestuia.

Poliţia britanică a declarat că îi caută în continuare pe ceilalţi doi suspecţi din acest caz.

 

Alt caz, tras la indigo

Aurică Matache, un român de 57 de ani din Harrow, a primit zilele trecute o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare pentru acelaşi tip de furt de card, executat prin distragerea atenţiei victimei când operează la ATM, urmat de fraudarea rapidă a acelui card.

Matache a fost judecat pentru jefuirea în această manieră a unui pensionar de 80 de ani, pe care l-a uşurat de £11.600. Acesta încă nu şi-a recuperat banii de la bancă. Pentru stabilirea pedepsei, judecătorul a luat în calcul alte opt fapte similare comise de Aurică Matache.

Românul a declarat, prin intermediul interpretului, că a sosit în UK în noiembrie 2015. Nu a reuşit să-şi găsească de muncă şi a cedat insistenţelor unor persoane aparţinând unui grup infracţional de a se alătura şi el lor. Îi pare sincer rău de cele întâmplate, a mai spus acesta, citat de expressandstar.com.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!