Aur de 200 de milioane de lire, în Scoţia

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 2 februarie 2015

mina de aur

Tyndrum, un sat pitoresc din Scoţia, se pregăteşte de următoarea goană după aur. Satul Tyndrum, aflat în zona montană Grampian Highlands, se pregăteşte să primească în următoarea perioadă un număr mare de prospectori, în condiţiile în care s-a anunţat existenţa unei cantităţi de aur în valoare de aproximativ 200 de milioane de lire sterline.

Firma australiană Scotgold Resources reuşise să excaveze aur dintr-o mină locală în anii ‘90, însă firma a întâmpinat probleme serioase financiare în perioada în care preţul aurului a căzut şi, de atunci, şi-a încetat activitatea.

 

Există o istorie a celor care au găsit aici aur”

Cum preţul aurului este acum la 850 de lire sterline pentru o uncie, mina ar putea deveni foarte lucrativă pentru companie, existând estimări că din pământ s-ar putea extrage 248.000 de uncii, dublul cantităţii ce se credea că poate fi găsit acolo.

O surpriză plăcută a venit şi când s-a descoperit că, de fapt, puritatea aurului din mină este cu 9% mai mare faţă de cât se ştia. Luând toate variabilele în calcul, valoarea aurului din munte ar fi de 200 de milioane de lire sterline.

După publicarea raportului, acţiunile companiei Scotgold au crescut cu 29% la bursa londoneză.

Pe lângă Tyndrum, compania Scotgold, cu sediul central în Perth, Australia, urmăreşte să găsească aur şi în alte două zone din Scoţia – lângă Loch Lomond şi în Parcul Naţional Trossachs.

Localnicii satului Tyndrum speră ca descoperirea aurului din regiune să nu repete istoria goanei după aur din Klondike, din nord-vestul Canadei, unde, la sfârşitul secolului XIX, mii de oameni au plecat în căutarea aurului, doar ca să se lovească de piedici de netrecut, în acelaşi timp afectând negativ populaţia nativă acelor locuri. La Tyndrum, localnicii sunt încântaţi de faptul că deschiderea minei va crea 50 de locuri de muncă noi.

Este puţin probabil ca Tyndrum să fie un episod modern al Klondike-ului. Chiar dacă există o istorie la Tyndrum a oamenilor care au găsit aici aur, mai mult ca sigur că nu vor veni acum zeci de mii de oameni în căutarea lui. Se pare că aurul nu se găseşte aici sub formă de bobiţe, ci este foarte fin, în general mai mic de 100 de microni în mărime. Raportul Scotgold conchide: „Aurul vizibil de până la 2.000 de microni este rar”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!