Aur pentru invenţiile româneşti la British Invention Show

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 10 noiembrie 2014

Inventatorul Andrei Victor Sandu din Iaşi a fost premiat cu două medalii de aur la cea mai mare expoziţie de inventică din Marea Britanie, British Invention Show (BIS). Spectacolul invenţiilor desfăşurat la centru expoziţional Barbican Exhibition Centre din Londra s-a încheiat în 25 octombrie, aflându-se la cea de-a a XIV-a ediţie.

Andrei Victor Sandu, coordonator al Forumului Inventatorilor Români, şi-a adjudecat în cadrul BIS premiile pentru ambele invenţii pe care acesta le-a expus la Londra. Acestea au fost apreciate de un juriu format din 25 de experţi din cadrul Societăţii Inventatorilor Britanici. Componenţii juriului au urmărit beneficiile sociale şi ecologice ale creaţiilor, precum şi originalitatea, ingeniozitatea şi designul acestora. 

„Este vorba despre procedura de potabilizare a apelor subterane şi de suprafaţă pentru a îndepărta urmele de clor, metale grele şi agenţi microbiologici astfel încât să se obţină apă potabilă cu caracteristici organoleptice la standardele de calitate europene, o invenţie cu o aplicare foarte practică. Cea de-a doua invenţie, pentru timp liber şi pregătire pentru concursuri, se referă la un panou dublu, asemănător cu cel de baschet, situat chiar deasupra mijlocului terenului, cu ajutorul căruia se joacă un nou sport – twizball”, a explicat Andrei Victor Sandu cele două invenţii cu care a participat în cadrul competiţiei, ambele recompensate cu medalii de aur.

Inventatorul ieşean a obţinut, de asemenea, trofeul Double Gold la categoria Leasure (Timp liber) pentru un nou joc asemănător cu baschetul, numit twizball. Premiul i-a fost acordat în 24 octombrie, înainte cu zi de performanţa românească prin care jucătoarea de tenis Simona Halep se califica în finala Turneului Campioanelor de la Singapore. Încântat de evoluţia compatrioatei sale, Sandu şi-a comparat reuşita cu cea a sportivei românce. „Aşa cum reuşesc sportivii noştri, ca bucuria de astăzi dată de urcarea în finală a Simonei Halep, aşa ne putem bucura şi noi. Am intrat în finala mare. Practic, am primit două medalii de aur pentru două invenţii. Dar, în cadrul galei de aseară, am fost la International Invention of the Year, la secţiunea Leisure, cum ar fi recreere şi sport, şi am primit Double Gold – aşa este intitulat, deci practic este superior – pentru invenţia cu baschetul, cu noul joc twizball care ajută sportivii să îşi îmbunătăţească performanţele. După cum am spus de la început, succes 100%, două medalii, două invenţii. De la Londra ne întoarcem cu aur”, declara Andrei Victor Sandu, în 25 octombrie, la Radio Iaşi.

La realizarea celor două invenţii româneşti premiate cu aur la Londra au contribuit studenţi şi doctoranzi ai Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, dar şi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din  Iaşi.

Cea de-a XIV-a ediţie a BIS a reunit participanţi din Albania, Algeria, Arabia Saudită, Bahrein, Croaţia, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Hong Kong, Irlanda, Iran, Libia, Malaezia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, România, Rusia, Spania şi SUA.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!