Aurescu despre sancțiunile UE împotriva Rusiei

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 23 ianuarie 2015

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), că este necesară menținerea regimului de sancțiuni împotriva Rusiei, mai ales având în vedere reluarea ostilităților din estul Ucrainei din ultimele zile. Șeful diplomației a declarat, luni, la Bruxelles, într-o conferință de presă, că miniștrii de externe au trecut în revistă la CAE „opțiunile pe care le are UE pentru a determina o schimbare de atitudine din partea Moscovei pe fundalul crizei din Ucraina”.

„Am subliniat importanța pe care o are menținerea în continuare a regimului de sancțiuni în așa fel încât să existe un instrument de presiune suficient de puternic în cadrul dialogului pe care, pe plan diplomatic, îl desfășoară comunitatea internațională pentru a obține progrese durabile în ceea ce privește implementarea Acordurilor de la Minsk”, a precizat Aurescu.

Ministrul de externe a evocat „necesitatea unui mesaj unitar” din partea tuturor statelor membre, dar și din partea UE în ansamblul său în dialogul cu Federația Rusă, precum și importanța unei coordonări cu SUA și cu NATO în abordarea soluționării crizei din Ucraina.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate de UE Rusiei, Bogdan Aurescu a subliniat că „mai ales având în vedere și reluarea intensificată a ostilităților din estul Ucrainei din ultimele zile, este necesară menținerea în continuare a regimului de sancțiuni, nefiind îndeplinite condițiile pentru o relaxare a acestui regim, așa cum nu sunt îndeplinite nici condițiile pentru o schimbare a cadrului de relaționare al UE cu Federația Rusă în perioada care urmează”.

Totodată, ministrul român a precizat că este important „să se respingă orice fel de tentative de impunere din partea Federației Ruse a ideii de renegociere a cadrului (juridic) pe care îl are UE cu statele din Parteneriatul Estic”. Aurescu a mai spus că niciun stat membru „nu vede în acest moment vreo justificare pentru o modificare a regimului de sancțiuni”.

Pe de altă parte, șeful diplomației a afirmat că la Consiliul Afaceri Externe nu s-au luat decizii, scopul reuniunii de luni fiind „de a avea o reflecție comună” cu privire la relațiile dintre UE și Rusia.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!