Aurescu: „MAE susține votul prin corespondență”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 martie 2015

Eugen Tomac_1

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că instituția pe care o conduce va susține votul prin corespondență în străinătate în cazul în care se va ajunge la un consens. La mai bine de patru luni însă, problema diasporei nu a fost rezolvată, iar acest consens nu pare a fi fost găsit.

„Dacă se va ajunge la un vot prin corespondență, la un vot la distanță, care să asigure securitatea corespunzătoare a votului, Ministerul de Externe va susține, fără îndoială, acest tip de soluție”, a spus Bogdan Aurescu, duminică seara, la Digi24, care a adăugat că preînregistrarea românilor care doresc să voteze în străinătate ar fi o variantă care ar îmbunătăți sistemul electoral.

„În orice caz, studiind legislațiile electorale din diverse țări, din Europa, dar și din lume, cred că este foarte important ca, indiferent de formula la care se va ajunge în final în Parlament, să existe o preînregistrare a cetățenilor români din străinătate prin care, astfel, să-și exprime opțiunea de a vota în străinătate. Pentru că în funcție de această preînregistrare, noi vom putea să știm exact unde și câți cetățeni români doresc să voteze. Evident, Ministerul de Externe nu va putea să gestioneze el acest proces, pentru că numărul de secții de votare va crește foarte mult, ceea ce este foarte bine. Dacă, repet, nu se va ajunge la un consens pe plan politic cu privire la crearea votului prin corespondență”, a mai spus ministrul de externe.

 

Ce au făcut politicienii?

Problemele apărute la alegerile din noiembrie, atunci când mii de oameni nu și-au putut exercita votul, a provocat reacții în rândul politicienilor din toate partidele care promiteau că românii din străinătate vor fi o prioritate, iar situația din noiembrie nu se va repeta. La mai bine de patru luni însă, problema diasporei nu a fost rezolvată. Ba, mai mult, în Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral, Opoziția și Puterea au bătut palma pentru votul pe liste și numărul de circumscripții, iar Circumscripția diaspora va avea 7 parlamentari.

Potrivit unei analize realizate de ziare.com, ponderea parlamentarilor care reprezintă diaspora e fixă: 1,6% sau 7 mandate, chiar dacă votează un milion de români sau trei milioane. În același timp, un milion de voturi în țară ar valora 70 de mandate de parlamentar. În aceste condiții, votul prin corespondență ar putea fi doar praf în ochi pentru diaspora. Totuși, e înghesuială mare în Parlament și am putea ajunge în situația în care am avea două inițiative legislative cu același obiect.

 

Lungul drum al votului prin corespondență

În luna decembrie, votul prin corespondență ajungea la vot în plenul Camerei Deputaților. Comisia de administrație și cea juridică apreciaseră că votul prin corespondență prezintă vulnerabilități semnificative din punctul de vedere al siguranței procesului de votare. În plen, s-au înregistrat doar 8 voturi în favoarea proiectului.

„Românii din străinătate scriau scrisori deschise, în care amenințau că vor cere președintelui Klaus Iohannis dizolvarea Parlamentului dacă nu va fi adoptat proiectul. Inițiatorul, Eugen Tomac, acuză clasa politică de „dispreț, dezinteres și spirit ceaușist” când vine vorba de românii de peste graniță, însă nici el nu și-a votat proiectul, motivând la vremea aceea că se află la Chișinău, unde se negocia majoritatea guvernamentală, lucru ce îl interesa”, se arată în articolul ziare.com.

Timp de două luni, un nou proiect al votului prin corespondență și unul pentru votul electronic s-au aflat din nou în dezbatere publică, iar parlamentarii au fost invitați să vină cu amendamente. Pe 5 martie, Eugen Tomac a depus din nou în Parlament cele două proiecte de lege.

Joi, PNL anunța la rândul său că a finalizat proiectul legii privind votul prin corespondență. Vicepreședintele liberal Mihai Voicu a explicat pentru ziare.com, o zi mai târziu, care ar fi traseul acestuia, de la punerea votului în plic până la introducerea lui în urnă, fără a aminti despre celălalt proiect care se afla deja în Parlament. În plus, președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat pentru ziare.com că „nu există nicio diferență” între cele două proiecte.

„Procedura de vot este aceeași și sunt dezamăgit că PNL una spune la televizor și alta votează în Parlament. Eu le-am propus, pe 20 noiembrie anul trecut, parlamentarilor PNL să amendăm Legea votului prin corespondență depusă de noi în 2013 și să o adoptăm anul trecut. Nu au dorit, iar pe 9 decembrie, Legea votului prin corespondență a fost respinsă în Camera Deputaților. Doar 8 deputați au votat pentru această lege. PNL nu a susținut Legea votului prin corespondență atunci când era nevoie să dea un semnal clar către milioanele de români care fuseseră umiliți pe 16 noiembrie de Victor Ponta”, susține Tomac.

Potrivit acestuia, nu este nimic grav dacă în Parlament există mai multe inițiative legislative care au același scop. „Eu, de exemplu, voi vota și proiectul PNL privind votul prin corespondență, spre deosebire de liberali, care au votat împotrivă anul trecut”, spune liderul PMP.

Ce se va întâmpla, însă, în Comisia pentru Codul Electoral, dacă vor exista două proiecte legislative diferite, pe aceeași temă?

„Sper, totuși, ca în Comisia de Cod Electoral să ieșim cu o formă finală a votului prin corespondență. Totodată, este important să știm dacă PSD și-a schimbat punctul de vedere din 9 decembrie până în prezent. Vreau să aud hotărât că Victor Ponta spune da, PSD va vota pentru votul prin corespondență. Sunt convins că, dacă se va ajunge la o formă finală a Legii votului prin corespondență în plenul Parlamentului, aceasta va pleca, în mod sigur, de la inițiativa legislativă propusă de noi. Este o lege bună, elaborată de toți specialiștii în domeniu, încă de acum 4 ani, la Ministerul Afacerilor Externe”, declara Tomac.

Potrivit acestuia, partidele vechi, „și aici mă refer la PNL și PSD, nu au dorit niciodată ca românii din afară să se implice în procesul decizional intern”. Motivul e foarte simplu, este de părere parlamentarul: „Nu-i pot influența și nici controla mediatic. Românii din străinătate sunt liberi, nu au prejudecăți și au păreri clare privind mersul lucrurilor în țară. Propaganda și minciuna adusă la nivel de politică de stat la Palatul Victoria nu-i poate convinge pe românii care muncesc în condiții grele pentru un salariu mai bun departe de casă și de cei dragi. Faptul că abia acum se discută despre necesitatea introducerii votului prin corespondență este din cauza presei și a puținelor voci preocupate de situația românilor aflați peste hotare”.

„Eu îmi doresc ca ambele inițiative, cea privind votul prin corespondență, precum și votul electronic, să fie adoptate. Ele nu se suprapun, ci se completează ca modalități alternative și moderne de vot. Este necesar să fie adoptată o nouă lege care să le ofere celor 3,5 milioane de cetățeni români plecați peste hotare dreptul la vot. Pe 16 noiembrie, românii din Uniunea Europeană nu au putut vota. De aceea, cred că toată clasa politică trebuie să înțeleagă că această realitate nu mai poate fi ignorată. Națiunea română nu se află doar în România, ea se întinde peste tot în lume unde există cetățeni români”, a conchis șeful PMP.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!