„Aurora” @ „Cinemateca românească”

Articol publicat in sectiunea Evenimente românești pe data 21 februarie 2015

Cristi Puiu_Aurora

26 februarie 2015

Fiecare Cinematecă trebuie să aibă un sezon crimă. Și film ar deschide mai bine programul Cinematecii românești de la ICR Londra decât întunecatul și tulburătorul „Aurora” al lui Cristi Puiu?

Aurora este momentul în care se întâlnesc ziua cu noaptea. „Aurora” este filmul care pune întrebări dificile covârșitoare, ducând spectatorul în zonele cele mai tenebroase ale psihicului uman.

„Aurora” este povestea căderii unui om obișnuit – o cădere imperfectă, fără glorie. Viorel, divorțat recent și tatăl a două adolescente, este inginer. Filmul îl urmărește pe Viorel pe parcursul a două zile, timp în care el rătăcește prin București. Oriunde s-ar afla, el simte același nervozitatea ciudată, aceeași anxietate înăbușită și aceeași nevoie de a pune capăt instabilității care-i conduce viața. El cumpără o pușcă și muniție, apoi se întoarce acasă pentru a testa arma…

Această ecranizare sărbătorește de asemenea, 10 de ani de la lansarea filmului „Moartea domnului Lăzărescu”, filmul premiat al lui Cristi Puiu, considerat de mulți critici începutul „Noului val românesc”.

„Aurora” (2010, 180 minute), o coproducție România/Franța/Elveția/Germania. În limba română, cu subtitrare în limba engleză.

Regie și scenariu: Cristi Puiu. Distribuție: Clara Vodă, Valeria Seciu, Catrinel Dumitrescu, Luminița Gheorghiu, Valentin Popescu, Gelu Colceag, Cristi Puiu.

Când: 26 februarie, 7pm

Unde: ICR Londra, 1 Belgrave Square, London SW1X8PH

Intrarea: liberă. Rezervări la office@icr-london.co.uk.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!