Austria: Plan B împotriva imigranților

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 februarie 2016

Austria a anunțat, marți, că va înăspri controalele la granița de sud, având o opinie apropiată de vecinii din Europa de Est, care se opun demersurilor Germaniei de a găsi un alt răspuns la criza migranților. Măsura va fi implementată la toate cele 12 puncte de frontieră cu Italia, Slovenia și Ungaria, pentru a încetini afluxul de migranți, a spus ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, citată de Euractiv. „Vor fi luate diverse măsuri structurale, până la construirea a noi bariere, precum gardurile de plasă ridicate la granița cu Slovenia, în Spielfeld”, a mai spus ea.

Anunțul dă o nouă lovitură cancelarului german Angela Merkel, care vrea să promoveze un acord cu Turcia, la summit-ul UE care va dezbate criza imigrației. Austria susține acel plan, dar spune că progresele au fost foarte puține, în fața unui val imens de refugiați, care nu pare să descrească.  Săptămâna trecută, Austria a cerut Macedoniei să fie pregătită „să oprească total” afluxul imigranților la granița sa cu Grecia și a precizat că va face același lucru cu propriile frontiere, în câteva luni.

În 2015, un milion de refugiați au ajuns în Europa, jumătate dintre ei fiind sirieni care fug din calea războiului civil, în care au murit 260.000 de oameni. „Pregătim un plan B, nu pentru că vrem asta, ci pentru că implementarea unei soluții europene este mult prea înceată”, a spus cancelarul austriac Werner Faymann.

Viena s-a alăturat statelor membre ale Grupului de la Vișegrad – Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia – care vor să oprească refugiații la graniță și să închidă ruta balcanică din Grecia, țară care „nu reușește să protejeze frontierele UE”. Marți, Croația a adus mai mulți polițiști la frontiera sa de est, pentru „a întări controalele la granița cu Serbia”. Merkel a criticat dur propunerea Austriei. „Chiar vrem să renunțăm deja și să închidem granița greco-macedoneano-bulgară, cu toate consecințele pe care le va avea acest fapt pentru Uniunea Europeană ca întreg?”, a întrebat Merkel.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!