Autorităţile britanice nu dau pace fumătorilor

Articol publicat in sectiunea Auto, Justiție / Poliţie, UK la zi pe data 7 iunie 2015

Toate restricţiile impuse fumătorilor au ca scop înlăturarea fumatului pasiv. Pentru autorităţi însă, nimic nu este mai grav decât fumatul pasiv în rândul copiilor. Astfel că veţi vedea că inclusiv în spaţiile de joacă ale copiilor din aer liber există semne că fumatul este interzis. Mai nou, serviciile sociale îţi pot lua copilul şi da mai departe spre adopţie dacă fumezi mult acasă, în jurul lui, respectiv nu vei mai putea fuma în propria maşină, dacă vei avea pasageri minori.

 

Nu se va mai fuma în maşini cu copii

Din octombrie 2015, cel prins că fumează în maşină, alături de copii, va fi penalizat cu £50. Este ultima măsură împotriva fumatului aprobată în Ţara Galilor, reflectând legislaţia aprobată anterior în Anglia. Fumatul fusese deja interzis în spaţiile publice, precum şi în vehiculele de muncă, încă din 2007.

Mark Drakeford, ministrul sănătăţii, a spus că fumatul reprezintă „un pericol real, major, pentru sănătatea copiilor”. El a continuat: „Copiii nu pot scăpa de substanţele toxice inhalate pasiv atunci când călătoresc cu maşina. Adesea, nu ei decid dacă să meargă sau nu cu maşina şi nu se simt îndreptăţiţi să ceară adultului să nu mai fumeze.”

În momentul de faţă, fumatul în maşinile private este permis, însă va fi interzis din octombrie 2015, dacă în maşină călătoreşte o persoană cu vârsta de până la 18 ani.

 

Alegerea finală: ţigara sau copilul

În urma unui proces judecat la Tribunalul din Hull, un copil de doi ani va fi luat din braţele tatălui şi dat spre adopţie. Motivul: în casă era atât de mult fum de ţigară încât copilul avea dificultate în a respira, având deja prescris un inhalator de către medicul de familie. În plus, casa era murdară, neigienică, iar îngrijirea copilului era discutabilă.

Personalul de la protecţia copilului şi de la serviciile de sănătate care au vizitat domiciliul copilului au declarat că „tatăl şi copilul erau încapsulaţi într-un nor vizibil de fum de ţigară”, cu unul dintre ei comentând că „fumul era atât de dens, încât am simţit imediat că mă înec şi că nu pot respira”. De asemenea, „hainele şi jucăriile copilului miroseau puternic a fum de ţigară”.

Cum şi testele făcute tatălui au relevat că acesta este consumator de cocaină, judecătorul s-a simţit îndreptăţit să decidă că cea mai bună soluţie în acest caz este darea copilului în adopţie.

 

Ţigările de contrabandă din Belarus

În condiţiile în care accizele la tutun cresc necontenit, piaţa neagră de ţigări devine un teritoriu tot mai călcat, atât de cei care vor să câştige un ban în plus, fie el şi ilegal, cât şi de cei care combat această piaţă – autorităţile şi marile companii de tutun. Aceştia din urmă spun că ţigările de contrabandă, nefiscalizate sau contrafăcute, afectează guvernele, contribuabilii, consumatorii şi producătorii, singurii câştigaţi fiind infractorii, deşi consumatorii acestor ţigări ar spune că sunt şi ei câştigaţi, pentru că plătesc cu mult mai puţin pentru întreţinerea viciului decât dacă ar face-o la preţurile oficiale.

Piaţa de ţigări de contrabandă devine tot mai fierbinte, în 2014 volumul crescând cu 50% faţă de anul anterior. Un raport al consultanţilor de la KMPG a arătat că jumătate din ţigările ilegale vândute în UK sunt aduse din Polonia, Belarus şi Pakistan, în timp ce ţigările ilegale în Marea Britanie, marca Fest, aduse din Belarus, reprezintă 40% din comerţul ilegal de ţigări din UK.

Se estimează că statul britanic pierde anual £2 miliarde în impozite neachitate de pe urma ţigărilor aduse ilegal în UK.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!