Autostopist pur-sânge. Românul care face înconjurul lumii în trei ani

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 27 aprilie 2016

uk-timotei-rad-calatorie-in-jurul-lumii

A plecat din România în 2013 singur-singurel, cu 80 de dolari americani în buzunar şi cu un rucsac în spate. Acum, la 30 de ani, s-a întors acasă, şi se poate mândri cu experienţa prin care a trecut: a vizitat mai bine de 80 de ţări, inclusiv Anglia, a străbătut peste 230.000 de kilometri, iar Daily Mail i-a publicat zilele trecute povestea, cu tot cu un medalion de poze impresionante.

Nu a fost totul lapte şi miere, scrie Daily Mail. În cei trei ani de „excursie”, Timotei Rad s-a bazat exclusiv pe donaţii şi pe bunătatea oamenilor de a-l transporta dintr-un loc în altul şi de a-l hrăni. În ultima parte a aventurii, românul primea, în medie, cam 220 de euro pe lună, sub forma unor donaţii de la persoanele care i-au urmărit postările online. Până şi fotografiile pe care şi le-a făcut nu au fost neapărat cu propriul său aparat (a fost nevoit să dea două aparate pentru câte o cursă, iar un al treilea aparat i-a picat într-o canalizare), ci i-a rugat pe străini să-l fotografieze şi să-i trimită pozele pe e-mail.

Pe parcursul călătoriei, a avut şi nişte incidente care i-ar fi putut fi foarte bine fatale. Aflat în Afganistan, românul spune că s-a întâlnit faţă în faţă cu ceea ce părea a fi un „taliban” şi cu „puşca” lui. Dar nu a fost problemă. „S-a tras” cu el în poză, românul chiar ţinând în mână arma acestuia.

O altă situaţie limită s-a desfăşurat în Venezuela, unde i s-a recomandat să nu facă autostopul, însă nu a luat în seamă sfatul. A făcut autostopul cinci nopţi la rând. În a cincea, însă, a dat de bucluc. Strada era pustie şi a apărut o motoclicletă cu doi bărbaţi. Unul dintre ei a coborât şi l-a avertizat pe român să nu facă vreo mişcare, că avea să fie împuşcat. Apoi s-a repezit să ia rucsacul românului, însă Timotei s-a împotrivit şi i-a explicat că are doar haine acolo. Iritat, venezueleanul l-a avertizat că-l omoară. Românul a încercat să-l calmeze şi a ajuns chiar să-l înjure în română, scrie Daily Mail. Dar în acel moment au apărut nişte maşini pe şosea, iar motoclicleta s-a făcut şi ea nevăzută.

Apoi, în Iran, s-a trezit asaltat în propriul cort de doi indivizi, însă a scos cuţitul şi cei doi au fugit.

Pe parcursul călătoriei a mers de două ori cu avionul, folosindu-se de banii din donaţii pe care a reuşit să-i economisească: de la Madrid la Rio, respectiv de la Georgetown (Guyana) la Londra. Cel mai mult i-a plăcut în Rusia, datorită „sincerităţii” localnicilor. Când a ajuns înapoi în ţară, românul şi-a tatuat pe spate harta lumii.

Puteţi citi articolul apărut pe portalul Daily Mail la adresa http://goo.gl/8VhmBD. Un comentariu al unui britanic la acest articol sună astfel: „A ales o rută cam lunguţă, dar pun pariu că până la urmă (n.r. românul) ajunge la noi (n.r. Marea Britanie)”, în timp ce alte comentarii salută îndrăzneala românului.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!