Autostrăzile, în stadiul de noi promisiuni

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 23 ianuarie 2015

Reţeaua autostrăzilor din România, care totalizează 700 kilometri în prezent, va fi extinsă cu 50 kilometri în acest an şi cu 200 de kilometri în 2016. Declarația îi aparține ministrului transporturilor, Ioan Rus, care a anunţat un necesar de finanţare de aproape 30 miliarde euro până în anul 2030.

„În acest moment avem spre 700 kilometri de autostradă în operare. În 2016, cu siguranţă finalizăm şi vom putea circula pe Sibiu – Nădlac, pe Cluj – Borş, cu o excepţie între Mihăieşti şi Suplacu de Barcău, care ar putea fi finalizată în 2017, pe Cluj – Târgu Mureş, Târgu Mureş – Făgăraş, Sibiu – Făgăraş, Făgăraş – Braşov în situaţia în care vom fi extraordinari de activi, dacă nu în 2017. Cu certitudine vor fi încă 250 de kilometri de autostradă în 2016”, a anunţat Rus, într-o conferinţă de presă, relatează Mediafax.

Referindu-se la deschiderile programate în acest an, ministrul a enumerat lotul 2 de la Nădlac – Arad (16,6 km), lotul 2 Timişoara – Lugoj  (25,7 kilometri), Gilău – Nădăşelu (8,7 kilometri) şi 4,9 kilometri pe autostrada Bucureşti – Ploieşti.

Până în anul 2030, România ar urma să construiască 725 kilometri de autostradă, 184 de kilometri de autostradă fazată şi 1.809 kilometri de drum expres, costul total fiind estimat la 28,6 miliarde euro, inclusiv TVA.

Potrivit informaţiilor prezentate de Rus, sumele pentru investiţiile în infrastructură vor putea fi asigurate în următorii ani din finanţări europene de 6 miliarde euro (incluzând cofinanţarea naţională), acciza la motorină, rovinietă, concesiuni şi parteneriate public-private (4 miliarde euro) şi credite de la Banca Europeană de Investiţii, BERD şi Banca Mondială. „Există şi sursă BEI, BERD, Banca Mondială pe care nu le-am valorificat cum se cuvine”, a afirmat ministrul transporturilor.

 

„Ultima scuză este că nu avem bani”

Prin programele cu finanţare europeană, România are la dispoziţie un miliard euro pentru perioada de alocare 2007-2013 şi cinci miliarde euro pentru intervalul 2014-2020. „Ultima scuză este că nu avem bani”, a spus ministrul, arătând că până în prezent, principalele probleme în domeniul dezvoltării infrastructurii au fost ineficienţa şi lipsa structurării proiectelor.

Ministrul a adăugat că după revenirea la Ministerul Transporturilor, „cu arme şi bagaje”, CNADNR va trebui să prezinte un plan de management. „În 25 de ani n-am avut niciodată”, a spus Rus.

CNADNR a inaugurat 50 de kilometri de autostradă anul trecut (22 de kilometri între Orăştie şi Sibiu, respectiv 28 de kilometri între Nădlac şi Arad), mai puţin de jumătate faţă de nivelul din 2013. Prezent la evenimentul organizat de Ministerul Transporturilor pentru prezentarea priorităţilor infrastructurii rutiere, premierul Victor Ponta a anunţat că Master Planul de Transport trebuie aplicat doar pe baza unui consens pe minimum zece ani între toate forţele politice.

Documentul de implementare a Master Planului va fi prezentat comisiilor de specialitate din Parlament în următoarele două săptămâni.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!