AUTOTURISM DE ROMÂNIA PE ȘOSELELE DIN UK

Articol publicat in sectiunea Auto, Reportajul săptămânii pe data 18 iulie 2016

Diaspora romaneasca_Autoturism de Romania pe soselele din UK2

„Sunt în tranzit prin Anglia cu mașina tatălui meu și am fost oprit de poliție…”,  „Am trimis o mașină înmatriculată în România băiatului meu care este student în Anglia…”, „Dacă ai NINO, nici nu ai dreptul să circuli cu o mașină înmatriculată în România…”, „Dacă te afli la volanul unui autoturism neînmatriculat în Marea Britanie, proprietarul mașinii trebuie să se afle obligatoriu lângă șofer în momentul unui control. În caz contrar, se ajunge la confiscarea autovehiculului…”

Pe scurt și la obiect, acestea sunt doar câteva dintre grijile pe care le au românii care conduc pe drumurile din Marea Britanie mașini… cu volanul pe stânga, înmatriculate în România. De ce? Restricțiile pentru autoturismele străine sunt la tot pasul, iar concluzia multora este că e mai multă bătaie de cap decât și-ar fi imaginat.

Detalii, povești, experiențe și păreri ale românilor care fie s-au „ciocnit” cu astfel de situații, fie le-au privit pur și simplu de pe margine, le puteți citi în reportajul acestei săptămâni!

 

 

„Șmecheria” cu volanul pe stânga

 

Mașinile cu numere de România par să circule nestingherite printre vehiculele cu volan pe dreapta din Regatul Unit. Dar șoferii acestora nu sunt deloc lipsiți de griji…

Numeroși români conduc pe șoselele din Marea Britanie autoturismele lor din țara natală doar pentru a evita taxele costisitoare pe care le presupune folosirea unui vehicul în Regatul Unit. În realitate însă, problemele nu se împuținează, ci dimpotrivă, se înmulțesc pentru cei care încearcă o astfel de „manevră”…

O serie de articole apărute în publicațiile de presă scrisă din Marea Britanie își informau cititorii despre modalitatea prin care est-europenii stabiliți în Regatul Unit își folosesc autovehiculele înmatriculate în țările lor de origine, doar pentru a nu plăti bani mai mulți statului britanic. Mai exact, aceștia își înmatriculează mașina acasă, acolo își fac și asigurarea și apoi vin în Marea Britanie. Apoi, pentru că o mașină cu număr străin nu poate circula mai mult de șase luni în Marea Britanie, șoferii din răsăritul continentului european trec frontiera Marii Britanii deplasându-se în Franța cu mașina, o dată la șase luni. Astfel, ei ocolesc legea britanică prin care se reglementează că o mașină înmatriculată în afara țării nu poate fi folosită mai mult de jumătate de an în regat, pe parcursul a douăsprezece luni calendaristice. Polițiștii britanici se plâng că, în acest fel, șoferii cu numere străine nu plătesc amenzile sau taxele de trafic și parcare.

 

Polițiștii britanici știu

„Imigranții est-europeni au inventat o șmecherie care le permite să conducă fără asigurare în Marea Britanie”, titra Daily Mail într-un articol apărut în paginile cotidianului încă din anul 2011. Autorii materialului atrăgeau atenția că, în conformitate cu legea din UK, o mașină cu numere străine poate circula în UK maxim șase luni într-un an. Peste această perioadă, mașina trebuie înregistrată și asigurată în Marea Britanie. Dar românii, ca și alți est-europeni, ies cu mașina odată la șase luni până în Franța, la Calais ori în alte porturi, și dacă sunt opriți în trafic, arată tichetul de îmbarcare pe feribot de la întoarcere, cu data ultimei intrări, ca „falsă dovadă” a faptului că ei și-au adus recent mașina din țara lor de origine.

Această înșelătorie este cunoscută de oamenii legii și ar putea fi demascată de anchete detaliate, însă șoferii profită de faptul că verificările asigurărilor la autoritățile străine și la asiguratori sunt dificile, iau mult timp și sunt costisitoare, astfel că ofițerii rar le urmăresc, scriu cei de la Daily Mail.

Circa 30.000 de cereri de despăgubire pe an implică șoferi neasigurați, mulți dintre ei cu mașini înregistrate în străinătate. Iar costul asigurărilor pentru mașini a crescut cu 40% în ultimii ani, ducând la o amplificare a fraudelor. Conform statisticilor, unul din zece șoferi din Londra nu are asigurare.

—————————————

Numeroși români preferă în prezent să conducă autovehiculele proprii cu volanul pe stânga, înmatriculate în România, pe șoselele din Marea Britanie. Ei evită astfel plățile costisitoare pe care ar trebui să le facă dacă ar înmatricula autoturismul în această țară, profitând de lacunele normative existente în regat în acest domeniu.”

Sursă: http://www.diasporaro.com/restrictii-uk-pentru-masinile-inmatriculate-romania/

—————————————

 

Metoda est-europeană

Un ofițer de poliție din Kent, care a cerut să i se păstreze anonimatul, a spus jurnaliștilor de la Daily Mail că polițiștii britanici iau ca pe o glumă faptul că „de câte ori o mașină est-europeană este verificată, șoferul scoate un tichet de îmbarcare din torpedo. Noi știm ce fac, însă putem alege ca fie să folosim ore la rând sau zile pentru a construi un caz împotriva lor, fie să folosim timpul pentru infracțiuni mult mai serioase”, a admis polițistul britanic.

Cazul a fost amplu dezbătut în presă. „Noua înșelătorie a imigranților cu asigurările auto, imigranții est-europeni păcălesc poliția”, „Înșelătoria care le permite imigranților est-europeni să conducă fără asigurare se extinde în Marea Britanie”, „Șoferii străini folosesc înșelătoria excursiei de o zi pentru asigurarea auto” sau „Est-europenii au inventat o escrocherie care le permite să conducă pe străzile din Marea Britanie fără asigurare auto”, au fost câteva din titlurile apărute în ziarele britanice cunoscute în urmă cu câțiva ani.

Evening Standard scria că șoferii străini se folosesc de subterfugii pentru a plăti numai 100 de lire sterline pe asigurare. Mii de șoferi străini din Londra exploatează o deficiență a legii, arăta Evening Standard, pentru a evita costurile piperate ale asigurărilor pentru mașini, cât și taxele pentru parcare și circulație în zonele cu trafic intens.

„O investigație arată că tot mai mulți est-europeni își înregistrează și asigură mașinile în România, unde polița poate costa chiar și numai 100 de lire sterline anual. Acești șoferi evită, de asemenea, plata amenzilor pentru infracțiuni rutiere, Transport for London (TfL) nefiind în măsură să-i identifice”, scria același cotidian londonez.

—————————————

„Este un lucru trist faptul că șoferii din estul Europei riscă pentru că nu-și pot permite asigurările. O mulțime de oameni prezintă aceste certificate de asigurare poloneze sau slovace știind foarte bine că nu le vom putea verifica, întrucât nu avem contacte cu Polonia sau Slovacia în ce privește companiile de asigurări. Cererile de despăgubire pot întâmpina multe probleme în cazul unor asemenea polițe străine – amenzile pentru parcare și pentru circulație în zonele aglomerate fără plata taxelor sunt, de asemenea, ignorate deseori.”

Ofițerul de poliție Ben Redpath de la Poliția din Kent, citat de Evening Standard

—————————————

 

Un șofer a recunoscut

Detaliile modului în care se pot evita costurile mari ale asigurărilor auto din Marea Britanie au fost dezvăluite chiar de un șofer est-european într-o emisiune transmisă de BBC1 Inside Out London. În emisiune a fost prezentat Alex Dettmar, în vârstă de 30 de ani, care lucra la o firmă de mobilă și trăia în cartierul Brent Cross din Londra. Acesta a recunoscut că merge la Calais de două ori pe an ca să pară că s-a dus acasă.

 „Sunt șocat de prețul asigurărilor din Marea Britanie, gândiți-vă că este de șapte ori mai ieftin să o asigur acasă. Și ce-am făcut? Mi-am înregistrat mașina în România și o folosesc cu numere de înmatriculare românești”, a spus Alex.

Acesta conducea cu asigurarea românească de 100 de lire sterline pe an și cu numere de înmatriculare românești, economisind peste £700. Însă acest lucru era legal numai timp de șase luni. În consecință, Alex a declarat că își duce de două ori pe an mașina în excursie de o zi la Calais. „Singurul motiv al călătoriei este scoaterea mașinii din țară. Nu contează pentru cât timp”, a mai spus Dettmar.

—————————————

„Dacă ai asigurarea obligatorie RCA (Răspunderea Civilă Auto – n.r.) și ITP-ul (Inspecția Tehnică Periodică – n.r.) la zi (și, opțional, asigurare CASCO), nu mai trebuie să plătești nimic în UK.”

Postare pe un forum de discuții al românilor din UK

—————————————

 

 

A început „vânătoarea”

mașinilor neînmatriculate în Marea Britanie

 

Poliția, DVLA și autoritatea fiscală HMRC și-au unit forțele pentru a-i depista pe șoferii care conduc ilegal pe șoselele regatului autovehicule neînmatriculate în Marea Britanie, se avertizează într-un articol publicat la începutul acestui an pe website-ul Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA).

 

Se confiscă…

Polițiștii din Marea Britanie au dreptul să treacă la confiscarea imediată a autoturismelor neînmatriculate în Regatul Unit, informează un articol publicat în 30 ianuarie pe website-ul insidedvla.blog.gov.uk. Oamenii legii pot lua astfel de măsuri pe baza unei delegări de competențe din partea celor de la DVLA, dacă au dovezi că autovehiculele în cauză sunt folosite ilegal pe teritoriul britanic, respectiv că posesorii lor nu au plătit taxele cuvenite către stat.

Noua metodologie de acțiune a fost pusă în aplicare ca urmare a unui efort comun de colaborare între agenția britanică pentru licențierea autoturismelor și a conducătorilor auto DVLA, administrația fiscală Her Majesty Revenue & Customs (HMRC) și forțele de poliție din Marea Britanie.

Autoritățile au decis că au nevoie de un mod diferit de intervenție în urma îngrijorărilor crescânde exprimate cu privire la numărul tot mai mare de mașini înmatriculate în afara granițelor regatului care circulă ilegal pe șoselele țării. Conform legii importurilor temporare, un autoturism care nu are numere de înmatriculare britanice nu poate fi folosit în Regatul Unit peste limita legală reglementată la șase luni pe parcursul unui an.

—————————————

„Continuăm să colaborăm cu Poliția, inspectorii HMRC și cu celelalte agenții guvernamentale pentru a identifica cât mai multe dintre autovehiculele înmatriculate în alte state care circulă ilegal în Marea Britanie. (…) Proiectul pilot pe care l-am inițiat la sfârșitul anului trecut va fi îmbunătățit și extins la nivelul întregii țări.”

Sursa: insidedvla.blog.gov.uk

—————————————

 

Echipaj mixt de intervenție

O echipă mixtă de intervenție, formată din reprezentanți ai DVLA, ai biroului de asigurări auto Motor Insurance Bureau, ai biroului de protecție a frontierelor UK Border Force, din Ministerul Transporturilor și ofițeri de poliție a fost constituită încă din luna septembrie a anului 2013. Acestora li s-au alăturat cei de la HMRC la începutul lui 2014. Scopul acestei asocieri era demararea unui proiect pilot de colaborare pentru depistarea șoferilor care conduc ilegal autoturisme neînmatriculate în Marea Britanie pe teritoriul regatului.

Polițiștii pot astfel depista autovehiculele folosite peste termenul legal de șase luni într-un an, utilizând un sistem automat de identificare a numerelor de înmatriculare auto (ANPR) și pe baza datelor suplimentare despre persoanele care sunt conducători auto furnizate de HMRC.

Autoturismele identificate ca fiind folosite ilegal urmează a fi confiscate. Vehiculele ridicate vor putea fi recuperate doar după plata unei taxe pentru restituirea acestuia, plus a unei garanții în valoare de 260 de lire sterline, rezultă din același articol apărut pe website-ul DVLA. 

Mașinile care au fost astfel depistate vor mai putea fi conduse în Marea Britanie doar după ce proprietarii acestora le vor înmatricula în Regatul Unit și vor achita toate taxele aferente.

Garanția în valoare de 260 de lire sterline va putea fi recuperată în termen de 56 de zile după ce autovehiculul a fost înmatriculat în conformitate cu legile în vigoare pe teritoriul britanic.

—————————————

„Orice vehicul, indiferent de unde este înregistrat, care este identificat într-o zonă cu tarifare pentru trafic intens fără un tichet valid de plată a taxei, reducere sau scutire, poate face subiectul unei sancțiuni. TfL urmărește sancțiunile pentru vehiculele înregistrate în străinătate.

Recuperarea sancțiunilor neplătite pentru vehicule înregistrate în anumite țări poate fi problematică. TfL face tot posibilul pentru a asigura un nivel consistent de obligare la plată a tuturor utilizatorilor de șosele folosind datele unei Agenții Europene de Recuperare a Datoriilor. Agenția are legături cu autorități străine de înmatriculare a vehiculelor și emite sancțiuni”.

Un purtător de cuvânt de la TfL (Transport for London)

—————————————

 

Mii de autovehicule ridicate, sute de șoferi la tribunal

Peste 1.100 de autovehicule au fost reținute de către DVLA de când s-a introdus noua procedură de verificare a mașinilor care au numere de înmatriculare străine și sunt folosite în Marea Britanie. Iar numărul șoferilor depistați că au încălcat legea este și mai mare, ajungând la aproximativ 2.500, conform datelor comunicate pe website-ul DVLA.

Circa 1.300 de deținători de vehicule neînmatriculate în Regatul Unit au fost somați cu citații judecătorești pentru că au refuzat să se supună legilor britanice, se mai susține în același articol. Dintre aceștia, peste 120 au fost condamnați.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

30 pareri la “AUTOTURISM DE ROMÂNIA PE ȘOSELELE DIN UK”

 1. andrei Spune:

  Salutare tuturor,am nevoie de o informatie daca ma puteti ajuta,as dori sa vin in vacanta in UK cu masina personala care e inmatriculata in romania pe numele mamei mele,pot circula linistit daca am procura sa pot iesi din tara,asta trebuie neaparat tradusa in engleza?!Multumesc anticipat!

 2. Nicolas Spune:

  In ianuarie 2015 m-a oprit politia in UK in timp ce ma deplasam spre servici cu masina mea inmatriculata in RO si m-a dat jos din ea si dupa cateva declaratii (unde locuiesc, unde lucrez, de cat timp , si altele)pareau foarte mirati si cum de nu m-au prins pana atunci (deci a fost un fel de vanatoare si noi strainii suntem vanatul). Mi-au ridicat masina si a trebuit sa merg la servici cu taxiul care a costat vreo 30 lire. Dupamasa am fost la parcul auto unde erau foarte multe masini de Romania, Bulgaria si Polonia confiscate deoarece nu erau inmatriculate in UK deci nu plateau taxe acolo, am platit 100 lire taxa de ridicare si 170 lire asigurarea deci in jur de 270 lire sa pot lua masina de acolo cu numerele mele de inmatriculare de RO cu conditia sa parasesc tara UK in termen de 24 ore.
  Mi-am det demisia din UK si seara am plecat spre ROMANIA cu conditia sa ai dovada la tine in caz ca te opreste iar politia din UK ca parasesti MAREA BRITANIE dovada biletul de feribot sau tren.
  Toate bune pana in aprilie 2016 adica dupa un an si 3 luni cand primesc citatie la tribunalul din judetul unde am domiciliul in RO intr-un caz penal ca am de platit o amenda penala in trafic din Marea Britanie in valoare de 800 lire.
  Amenda a fos transferata statului roman caruia ii revine sarcina de a recupera suma de bani de la mine banii urmand sa faca parte din bugetul de stat al Romaniei.
  nu inteleg pentru ce anume este amenda care este din ziua cand mi-au confiscat masina si eu am platit pentru ea si am parasit Marea Britanie in acea zi cu tot cu masina .
  peste doua saptamani ma prezint la tribunal cu avocatul dar din cate inteleg nu prea am sanse de castig si trebuie sa platesc cei 800 lire .

  In concluzie nu recomand deplasarea in UK cu masina din UE si daca o face-ti si va opreste politia din Anglia nu declarati ca aveti domiciliu in UK si ca lucrati acolo ci ca sunte-ti turisti si nu stati mai mult de 6 luni.

  Mult succes !!!

 3. George Spune:

  Salut, m-am informat de regulile din UK ( si cum te depisteaza) si am citit tot ce ati patit cu masina din ROmania pe teritoriul britanic. Tocmai mi-au expirat cele 6 luni de cand sunt in Anglia si as vrea sa stiu daca exista o modalitate de a-mi scoate masina din UK fara sa imi fie ridicata de pe drum ( chiar daca ma indrept spre UK Borders banui ca nu ajung pana acolo ori mi-o ridica chiar de acolo). Niste numere temporare, o dovada de bilet, sa ii anunt pe cei de la DVLA?
  Multumesc

 4. Richie R Spune:

  Salut Nicolas,
  Sunt surprins ca ai reusit sa parasesti tara cu masina, la border control (feribot/tren) nu i-a interesat ca in baza lor de date, numarul masinii tale este de peste 6 luni in UK?

 5. ionel Spune:

  va sal am si eu o intrebare vreau sa plec la munca intro ferma si vreau sa plec cu masina mea proprie pe numele meu totul pe numele meu facut as vrea sa sta cam 5 luni credeti ca o sa am probleme am nationalu insurans va multumesc astept un raspuns de la voi care ati trecut si aveti ideie despre asta

 6. patriot Spune:

  Salut Ionel , din pacate daca ai „noroc” sa te opreasca dvla-ul i-ti ridica masina pentru ca ai NINO , sunt Dan C Nistor si traiesc in Anglia de peste 1 an!! Mult noroc!!!

 7. daniel Spune:

  Salutare! Am și eu o întrebare! Am nino și sunt rezident Uk. Întrebarea este. Pot circula cu o masina închiriată din România în Uk?

 8. daniel Spune:

  Ce modalitate sau mai bine spus , exista vre-o soluție sa îmi aduc masina în Anglia? Mulțumesc!

 9. patriot Spune:

  Salut , Daniel din pacate nu ai nicio posibilitate , daca esti rezident nu ai dreptul sa conduci masina ta inregistrata in Romania ssa ca nu are rost sa o aduci aici . Singura varianta in care un rezident poate conduce o masina inmatriculata in alta tara decat Anglia , este ca masina sa fie inchiriata de la o firma din UE.

 10. Adina Spune:

  Daca va prinde si e agentul ciufut, ajungi si la tribunal. Daca au suspiciuni, pot sa-ti confiste masina si ai nevoie de probe solide sa dovedesti impotriva lor.In Romford..sunt o gramada de epave. Nu stati mai mult de 14 zile daca aveti NIN

 11. Nicu Petre Spune:

  Dacă vii cu gândul să fii ca ei fa ca ei dar dacă vii cu gândul să fii altfel decât ei fa ce vrei

 12. George Spune:

  Salut tuturor ! ?
  Am si eu o curiozitate :D…daca esti aici rezident cu acte in regula,lucrezi, platesti taxe etc. …si mai esti angajat si in RO fictiv ..part-time 2h/zi (lucrezi online pt o firma)..poti conduce masina companiei din RO (avand procura scrisa de la societatea din RO) in UK legal ?

 13. cosminb Spune:

  Salut mi-am adus masina din ro in anglia cum sta treaba pana la urma am voie cu ea 6 luni sau nu?
  Si nu inteleg inca o treaba anglia este tara europeana chiar asa pot sa te jupuiasca cum vor ei dc sa imi ridice masina nu inteleg

 14. cosminb Spune:

  Salut mi-am adus masina din ro in anglia cum sta treaba pana la urma am voie cu ea 6 luni sau nu?

 15. Constantin Spune:

  Salut.am si eu o ruga mine cu intrebare. Nu exist vreo posibilitate de a plati taxa de drum in UK si sa se faca o a sigure auto in UK.pentru masini matriculate in RO. ?? Ca sa nu mai stam Ilegal si cu TEAMA de a nu pierde masina.aduc sa ne platinum darile si taxes cu venite …multumesc.

 16. Dragoș Spune:

  Salutare tuturor! Am o întrebare, poate cineva stie si ma poate ajuta. Am auzit ca daca ai mașina cumpărată in Lessing din România poți circula in Uk cu ea fara probleme pt ca nu e pe numele tau. E pe numele societății de Lessing iar atunci cand poliția te oprește nu te pot obliga sa o înscrii pe Anglia ca nu este a ta. Am înțeles ca asta ar fi o portița. Stie cineva? Mulțam.

 17. Marco Spune:
 18. Andrei Spune:

  Salut! Eu am o masina de uk inmatriculata in Romania in octombrie..am revenit cu madina in uk si astazi mi-a fost confiscata cu acte valabile asigurare de ro pemotivul ca nu platesc insurance in uk.si politistul mi-a spus ca pot sa imi recuperez masina doar daca platesc asigurarea in uk pe numerele mele de romania….este ilegal dar imposibil sa recuperez masina …mare grije din ianuare 2018 nu avem voie decat 14 zile sa circulam ca turisti altfel se confisca masinile chiar daca aveti taxele platite in tara de origine

 19. geo Spune:

  Aerticolul mi se pare tendentios. prezinta circulatia romanilor din Romania cu masini inmatriculate in Romania de parca e ceva imoral de parca ar fi infractori. cu cuvinte de genul smecherie. cand de fapt asigurarile din UK sunt jefuitoare. Costa asigurAREA anuala maimult decat pretul masinii. Suntem in UE. si UK este inca in UE. iar asigurarile in Romania acopera si teritoriul UK.Care este legea care obliga si sanctioneaza circulatia unui autoturism din UE in UE? UE inseamna libera circulatie din cate mi-aduc aminte. Vreau sa vad temeiul legal al amenzii si confiscarii masinii pentru ca nu e inmatriculat un auto in UK.

 20. Dan Spune:

  Salut,anul acesta am venit in Uk ,cu masina personala,inmatriculata in Spania.Am schimbat permisul spaniol cu cel de Uk pt a lucra ca sofer.Daca sunt oprit in trafic ..o sa am probleme ? As dori sa inmatriculez masina aici.Care sunt pasi?Multumesc!

 21. Melinda Spune:
 22. MIHAI Spune:

  Salut.vreau sa informez k in cazul in care sunteti cu masina din UE si lucrati in Anglia aveti dreptul cu masina 6luni dovada tiquet de ferry Sau tren,iar daca dati vreun (jmk). k sunt multi vă va obliga sa platiti taxa de drum care se plateste la post ofice.costa 105lire Asa ca uk.este o tara fara un (+caracter)care vrea sa iasă cat d repede in afara U.E Multumesc

 23. daniel Spune:

  deci in conclluzie avem voie 6 luni de zile 🙂
  eu am sunat la dvla si asta mi sa spus

 24. petru feraru Spune:

  buna ziua ..as fi intersat miam adus masina in uk am platite toate taxele bine inteles in tara ..dar ptoblema cea mare iti trebuie cumva rotax (parcarea)..???

 25. Lucian Spune:

  Buna ziua am venit in Decembrie cu mașina in UK , biletul de la ferry l-am aruncat pentru ca nu am știut ca acela este singurul mod de a vedea când am intrat in UK am Nino și am lucrat înainte aici acum vroiam sa stau 6 luni și știam ca nu sunt probleme .Daca ies din UK înainte de 6 luni îmi poate confisca mașina dacă ma oprește in drum ce vreau sa ies din UK mașina nu este chiar ieftină îmi puteți da un sfat ce sa fac in continuare sa o trimit pe platforma sau sa ies cu ea pur și simplu înainte de a face 6 luni !! Va multumesc

 26. Laur Spune:

  Am i întrebare;Dacă nu avem voie sa circulam cu mașinile înmatriculate pe România,de ce ne lasă sa intram cu ele in țara?Un răspuns ar fi acela ca nu știu dacă suntem sau nu rezidenți. Dar ne-ar putea întreba înainte de a intra in țara

 27. Inșurăns Spune:

  Ionel mi-ai facut ziua mai buna…

 28. Nicu Spune:

  Deci! Platim ROTX ( taxa de drum sau parcare) mai trebuie sa platim vreo taxa? Ptr a fi an an regula? Multumesc!

 29. Vali Spune:

  Salut vreau sa plec cu masina de romania in uk dar mașina este înmatriculata pe numele tatalui meu la fel si asigurate ce se poate intampla

 30. Strugurel Spune:

  Salut sunt în România și as vria se merg în anglia cu masina mia dar ie pe numele tatălui meu si asigurarea se poate circula asia mersi mult pentru cie care respndet

Spune-ti si tu parerea!