„Autumn Statement”. Promisiunile anului financiar 2014-2015

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la zi pe data 23 decembrie 2013

George Osborne

Economia Regatului Unit se afla in plin proces de „recuperare responsabila”, a anuntat ministrul finantelor britanice George Osborne in traditionalul „Autumn Statement” – un discurs despre starea economica a tarii, rostit in fiecare an, la sfarsit de toamna. El a promis locuitorilor din regat ca 2014 va fi un an mai bun decat cel in curs, dar a avertizat ca inca mai sunt „decizii dificile” care trebuie puse in aplicare.

Dar cum se vor traduce oare, pentru fiecare dintre noi, toate afirmatiile sofisticate, formulate in limbajul specific economistilor si lansate recent de cancelarul conservator George Osborne?

 

Varsta de pensionare… 70 de ani

Multe dintre persoanele cu varste intre 20 si 50 de ani, care muncesc legal in Marea Britanie si isi propun sa imbatraneasca in aceasta tara, s-ar putea sa ajunga sa se bucure de pensie doar la o varsta inaintata, aproape de 70 de ani. Asa prevede unul din planurile actualului guvern de la Londra, ce urmareste prelungirea varstei de pensionare, pe masura ce si speranta de viata va creste.

Astfel, varsta de pensionare va ajunge la 66 de ani, in 2020, si respectiv la 67 de ani, in 2028. Iar cei care vor dori sa se pensioneze in Marea Britanie dupa anul 2035 o vor putea face doar daca au implinit limita de varsta de 68 de ani, conform calculelor actuale ale ministrului George Osborne.

 

Modificari de taxe si impozite

Limita veniturilor neimpozabile va creste la 10.000 de lire sterline pentru fiecare persoana care munceste in Marea Britanie, de anul financiar urmator, cu incepere din aprilie 2014, mai rezulta din declaratiile lui George Osborne cuprinse in „Autumn Statement” 2013. Aceasta inseamna ca suma scutita de orice taxe si impozite pe parcursul unui an va ajunge la 10.000 de lire sterline, in crestere fata de anul anterior cand aceasta se cifra la £9.440.

Benzile de venit pentru plata impozitelor se va schimba, de asemenea, in anul financiar care va incepe la 6 aprilie 2014. In consecinta, pentru perioada 2014-2015, vor plati un impozit de 20% din veniturile anuale realizate toate persoanele ale caror castiguri se incadreaza in intervalul 10.000 lire sterline – 41.865 de lire sterline, pe parcursul unui an financiar. Iar toti cei care cumuleaza in anul financiar urmator castiguri care depasesc pragul de 41.865 de lire sterline vor fi impozitati cu 40% din valoarea acestor venituri.

Modificarile vor intra in vigoare dupa 5 aprilie 2015, cu aplicare pentru anul financiar 2014-2015.

—————————————

Masuri in sprijinul familiilor

Siguranta financiara a familiilor a fost una dintre preocuparile  guvernantilor de la Londra, dupa cum sugereaza George Osborne in „Autumn Statement” 2013. El a promis in acest sens urmatoarele:

  •  o masa gratuita pentru toti copiii aflati in clasa pregatitoare (reception) sau in primul stagiu al scolii primare (Stage I);
  •  o scutire de taxe in valoare de 1.000 de lire sterline pentru aproximativ patru milioane de cupluri de tineri casatoriti, cu venituri mici, la nivelul intregii Marii Britanii;
  •  limitarea cresterii costurilor facturilor cu energia pentru populatie;
  •  anularea cresterii accizelor pentru combustibili, care era programata sa aiba loc in septembrie 2014;
  •  inlocuirea cunoscutei „car tax disc” pe care proprietarii de vehicule trebuiau sa o plateasca printr-un sistem de plati electronice. Aceasta este in vigoare din 1921, iar pe viitor va putea fi platita lunar, prin Direct Debit.

—————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!