„Avalansa” de petitii „romanesti”

Articol publicat in sectiunea Articole importante, UK, despre români pe data 16 decembrie 2013

uk_e-petition against romania2

Aproape 20 de petitii referitoare la Romania si romani sau la drepturile acestora in Regatul Unit se afla in plina desfasurare, in prezent, in aceasta tara. Cele mai multe dintre ele solicita autoritatilor britanice restrictionarea prezentei cetatenilor romani in UK…

Nu mai putin de 17 petitii pot fi semnate impotriva sau in favoarea prezentei romanilor pe taram britanic. Dintre acestea, 15 au fost lansate in ultimele luni pe website-ul guvernamental http://epetitions.direct.gov.uk. Ele fac referiri la romani si la drepturile lor in UK, ca si la diverse probleme cu care se confrunta tara lor natala, Romania. In plus, tabloidul Daily Express isi indeamna frecvent cititorii sa semneze propria sa petitie directionata tot impotriva romanilor din regat. In replica, un europarlamentar roman a creat o alta petitie, prin care protesteaza fata de discriminarea romanilor in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

 

15 petitii despre romani si Romania

uk_e-petition against romania1

Romanii din Regatul Unit si cei din Romania constituie subiectul a 15 dintre cele peste 5.000 de petitii care pot fi semnate in acest moment pe internet, la adresa http://epetitions.direct.gov.uk. Noua dintre ele propun limitarea drepturilor cetatenilor romani in aceasta tara. Acestea au adunat impreuna doar 5.100 de sustinatori.

Autoritatile britanice ar trebui sa stopeze imediat accesul imigrantilor romani in regat, din cauza „tuberculozei rezistente la medicamente multiple” (MDR – TB), o boala cu incidenta tot mai mare in randul populatiei din Romania, pretind autorii a doua petitii. „Stopati imigratia in masa din Romania si Bulgaria”, sustin textele altor doua dintre acestea. Petentii de pe http://epetitions.direct.gov.uk cer guvernantilor sa nu permita romanilor si bulgarilor accesul la beneficiile sociale acordate de statul britanic sau sa nu mai dea alocatia Child Benefit pentru copiii din Romania ai caror parinti muncesc in aceasta tara.

Uniunea Europeana ar fi firesc sa plateasca Marii Britanii pentru fiecare roman care ajunge pe teritoriul regatului, mai crede unul dintre cei care au solicitat semnaturile britanicilor pe acelasi website. Iar angajatorii din Regatul Unit ar trebui sa achite o taxa suplimentara catre bugetul de stat daca apeleaza la forta de munca a romanilor si bulgarilor, in loc sa apeleze la somerii autohtoni, se apreciaza intr-un alt protest scris.

In fine, unul din textele petitiilor formulate cere reprezentantilor Guvernului de la Londra sa furnizeze o estimare a numarului de romani si bulgari care ar putea sa tranziteze frontierele regatului dupa 1 ianuarie 2014.

 

„Nu”, prezentei romanesti in Regatul Unit

uk_e-petition against romania3

Sase din cele noua petitii postate pe website-ul epetition.direct.gov.uk si formulate explicit impotriva romanilor din Regatul Unit au adunat impreuna mai putin de 200 de semnaturi din partea britanicilor. Unele dintre acestea s-au bucurat de doar cativa sustinatori, in timp ce altele au strans cel mult cateva zeci de semnatari.

Petitia „Stop imigrantilor din Romania si Bulgaria” a trezit pana in prezent interesul a 189 de persoane si va fi inchisa in 15 februarie 2014. Un alt text intitulat asemanator, „Stop imigratiei”, a fost sustinut de 269 de petenti, el putand sa fie semnat cel mai tarziu in data de 13 martie a anului urmator.

„Anulati dreptul imigrantilor de a obtine Child Benefit pentru copiii lor care nu traiesc in Marea Britanie” este titlul singurei petitii care s-a bucurat de o oarecare popularitate pe website-ul http://epetitions.direct.gov.uk. Ea a strans 4.592 de aderenti pana la inceputul lunii decembrie si va putea fi semnata inca trei luni.

Doar petitiile care sunt semnate de peste 100.000 de persoane ajung sa fie luate in considerare pe website-ul specializat, creat la initiativa guvernantilor de la Londra, ca mijloc de expresie a doleantelor cetatenilor sau rezidentilor din Regatul Unit.

„Website-ul http://epetitions.direct.gov.uk constituie o cale facila prin care orice persoana poate influenta deciziile luate in Guvern sau in Parlamentul Marii Britanii. Puteti crea o astfel de petitie online vizand orice problema care credeti ca se afla in responsabilitatea guvernantilor. Daca aceasta va fi sustinuta prin cel putin 100.000 de semnaturi, ea poate fi luata in considerare pentru o dezbatere in cadrul Camerei Comunelor a Parlamentului”, se explica in acest sens pe website-ul mentionat.

 

Doua petitii pro-romani

uk_e-petition pro romania

Doar doua petitii din cele 15 care fac referire la romani si au fost postate pe website-ul http://epetitions.direct.gov.uk se pronunta in favoarea cetatenilor Romaniei din Regatul Unit. Titlurile acestora sunt „Da pentru bulgari, da pentru romani” si respectiv „Romanii – migranti, nu profitori!”.

„Bulgarii si romanii sunt oameni decenti, demni si muncitori, care respecta valorile si traditiile europene. Ei au nevoie de sustinerea voastra pentru a bloca intentiile celor care urmaresc sa dezbine Uniunea Europeana si sa abuzeze de ceilalti cetateni ai Europei”, se arata in textul primei petitii nominalizate, creata de un autor bulgar. Ea este disponibila pe epetition.direct.gov.uk pana in 11 martie 2014 si a fost semnata de… 32 de petenti.

„Romanii sunt cetateni europeni si ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si locuitorii celorlalte state ale Uniunii Europene… Impotriva lor se promoveaza in exces o campanie publicitara ostila care va genera atitudini discriminatoare si rasiste”, se mentioneaza si in textul petitiei „Romanii – migranti, nu profitori!”. Aceasta a fost lansata de un anume Mark Roman si este sustinuta de doar 29 de semnatari.

Romanii mai apar pe website-ul http://epetitions.direct.gov.uk in cadrul unei solicitari lansate de preotul crestin ortodox Ioan Fodor referitor la obtinerea unui spatiu pentru infiintarea unei biserici in zona Croydon din sudul Londrei.

Alte doua petitii amintesc britanicilor de Romania facand apel impotriva „masacrului” la care sunt supusi cainii comunitari, in tara dintre Carpati si Dunare.

 

Duelul petitionarilor

uk_Daily Express petition_1

O petitie cu titlul „Spuneti NU noilor imigranti din Uniunea Europeana!” a fost lansata de tabloidul Daily Express in 31 octombrie. Autorii acesteia militeaza impotriva prezentei imigrantilor romani si bulgari in Regatul Unit. Ei pretind ca protestul ar fi sustinut de peste 150.000 dintre cititorii tabloidului.

„Cerem premierului David Cameron sa se opuna normelor UE pentru a proteja pe termen nelimitat piata locala a muncii impotriva romanilor si bulgarilor”, se arata in textul celei mai recente petitii supusa strangerii de semnaturi in paginile publicatiei cotidiene Daily Express. „Solicitam, de asemenea, premierului sa nu permita eliminarea restrictiilor pe piata muncii din UK pentru cetatenii europeni din Romania si Bulgaria dupa 31 decembrie 2013, asa cum s-a anuntat anterior”, mai cer autorii protestului scris.

Initiativa celor de la Daily Express a fost contrata printr-o alta petitie online creata de europarlamentarul democrat-roman Petru Luhan pe website-ul http://www.yousign.org.

„Discriminarea romanilor din UK s-a agravat. Dupa campania de denigrare lansata de publicatia Daily Express si atacurile venite din partea partidului UKIP, studentilor romani le-a fost intrerupt si negat sprijinul financiar disponibil tuturor studentilor din Marea Britanie. De parca n-ar fi fost de-ajuns, premierul David Cameron si-a exprimat public ingrijorarea fata de o invazie a romanilor dupa 1 ianuarie 2014 si a anuntat masuri ce incalca libera circulatie in UE”, se arata in textul protestului intitulat „Stop discriminarii romanilor in Marea Britanie”.

Petitia Luhan a fost semnata de aproape 4.000 de sustinatori.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!