Avansul tehnologiei îi trimite pe români în șomaj

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 31 iulie 2014

Aproape 62% dintre locurile de muncă din România sunt în pericol să dispară din cauza automatizării activităţilor. Este cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană (UE), unde media se situează la 54%, conform unui studiu publicat de Institutul Bruegel, relatează Mediafax.

În rândul celor 28 de state UE, riscul de computerizare a locurilor de muncă variază de la 46,69% în Suedia la 61,93% în România, arată studiul, publicat de economistul Jeremy Bowles.

În comparaţie, un studiu similar din septembrie realizat de Carl Frey şi Michael Osborne de la Universitatea Oxford a arătat că 47% dintre americani se aflau în categoria celor care riscă să-şi piardă posturile din cauza avansului tehnologic, care presupune o automatizare a activităţii lor în următorii 10 sau 20 de ani.

Ţările din nordul Europei, printre care Marea Britanie, Germania şi Franţa, au un risc generat de automatizare similar celui al SUA, afirmă Bowles, care lucrează la Centrul Internaţional pentru Creştere de la London School of Economics.

Deloc surprinzător, ţările de la periferia zonei euro vor suferi cel mai mult dintre membrii uniunii monetare, având în vedere că dezvoltarea capacităţii roboţilor de a învăţa şi creşterea mobilităţii acestora vor afecta în principal locurile de muncă cu salarii mici şi cerinţe reduse în privinţa calificării, imune în trecut la automatizare.

În Europa Centrală şi de Est, Croaţia are un risc de automatizare a locurilor de muncă de aproape 58%, Bulgaria – 56%, Polonia – 56%, Ungaria – 55%, Austria – 54%, Cehia – 53% şi Slovenia – 53%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!