AVEM LIBER LA MUNCA!

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 13 ianuarie 2014

Diaspora romaneasca_Avem liber la munca!

„Haituiti” prin articolele ziarelor britanice sau in emisiuni televizate, sufocati de campanii de presa, dar si de declaratii ale politicienilor britanici, romanii din Marea Britanie au ajuns sa traiasca in sfarsit ziua de 1 ianuarie 2014.

Desi jurnalistii englezi au fost cu ochii pe toate avioanele si autocarele care au venit din Romania cu scopul de a incepe sa-i numere pe primii sositi, niciun aeroport nu a fost asaltat de romani si bulgari, spre surprinderea numerosilor trimisi ai redactiilor de presa din Londra, ce si-au petrecut primele ore ale noului an asteptand sa fie martorii sosirii „valurilor” de est europeni. Dezamagiti au fost si corespondentii publicatiilor britanice strecurati in autocarele ce au plecat in ultimele zile ale lui 2013 de pe taram romanesc pentru a strabate Europa, pentru un drum de peste 48 de ore, cu „o mana” de oameni simplii, increzatori in promisiunile visului lor britanic.

Mai mult decat atat, romanii au fost, pe 1 ianuarie, primii si la BBC. Inca de la primele ore ale diminetii, subiectul principal al zilei a fost valul de imigranti. Cati vor veni? Vor lua joburile britanicilor? Vin pentru beneficii sociale?

Insa valul mult asteptat… s-a lasat asteptat, iar englezii s-au facut din nou remarcati prin umorul lor irezistibil, pe care il considera dovada suprema a naturii lor. Iar la final… au ras de ei insisi.

 

Uite valul, nu e valul…

1 ianuarie 2014, prima zi de totala libertate in Uniunea Europeana, nu a adus prea multe satisfactii romanilor in Regatul Unit. Ea a fost „umbrita” de isteria mass-mediei britanice, care s-a apucat sa ii „numere” pe nou-venitii cu pasaport romanesc…

Tabloidul Daily Express a fost intaia publicatie care a aflat raspunsul la o intrebare prezenta de peste un an pe buzele celor mai importanti politicieni britanici: „Cati romani vor veni in Regatul Unit in 2014?” Numarul acestora va fi de ordinul a cateva „sute de mii”, au anuntat jurnalistii Daily Express, dupa ce au stat de vorba cu „unul dintre cei mai importanti parlamentari” din forul legislativ de la Bucuresti.

Proportia covarsitoare de cetateni ai Romaniei care se vor stabili in regat nu va sosi insa, din tara natala, ci din Spania si Italia, sustine publicatia, citandu-l pe Aurelian Mihai, deputatul ales sa ii reprezinte in Parlamentul Romaniei pe romanii din statele Europei Occidentale.

 

De vorba cu deputatul Diasporei

Mulți din cele doua milioane de romani care traiesc in prezent in Spania și Italia și-ar dori sa se mute in Regatul Unit, a avertizat Daily Express in ediția sa online din 29 decembrie, in urma unei discuții purtate de jurnaliștii publicației cu deputatul roman Aurelian Mihai. Aceștia sunt atrași de actuala situație economica favorabila din Regatul Unit, comparativ cu criza care se face simțita in prezent in cele doua state mediteraneene. In plus, romanii din Italia și Spania se simt in acest moment dezavantajați, fiind victimele abuzurilor cu tenta rasista și din cauza limitarii accesului lor la beneficiile sociale acordate in caz de șomaj, mai susțin cei de la Daily Express.

„Este adevarat ca romanii din Italia și Spania traverseaza o perioada dificila și reușesc cu greu sa iși pastreze locurile de munca, intr-un moment in care cele doua țari sufera inca de pe urma recesiunii. Dar, indiferent de numarul romanilor care vor alege sa migreze spre taramurile britanice, Regatul Unit va avea numai de caștigat de pe urma prezenței lor”, afirma deputatul Aurelian Mihai, citat in Daily Express.

„La urma urmei, romanii nu cer decat o șansa pentru a putea munci și a fi platiți in condiții decente, la fel ca alți europeni. Ei sunt gata sa lucreze in construcții, agricultura sau in industrie, pentru a-și imbunatați situația materiala din țara lor natala. Unii vor sa obțina bani pentru a-și construi o casa, alții iși propun finanțarea studiilor copiilor lor sau sa inițieze o afacere”, a mai spus Aurelian Mihai, unul dintre cei patru deputați ai Diasporei din Parlamentul Romaniei.

——————————

„Indiferent de numarul romanilor care vor alege sa migreze spre taramurile britanice, Regatul Unit va avea numai de caștigat de pe urma prezenței lor.”

Deputatul pentru Diaspora Aurelian Mihai, citat in Daily Express

——————————

 

Romanii muncesc, nu cer beneficii sociale

Deputatul Aurelian Mihai, reprezentantul romanilor din Marea Britanie in forul legislativ de la București, a respins indignat posibilitatea ca romanii ar putea veni in Regatul Unit doar pentru a obține beneficii sociale, susțin jurnaliștii Daily Express.

„Consider ca este jignitor sa coboram dezbaterea la nivelul acuzelor conform carora romanii și bulgarii ar veni in aceasta țara pentru ajutoare banești. Discuțiile de acest fel sunt nu numai obositoare, dar reprezinta o adevarata insulta la adresa cetațenilor europeni. Aceste stereotipuri trebuie sa dispara de vreme ce ne consideram susținatori ai unei Uniuni Europene in care toți cetațenii au drepturi egale”, a afirmat cu tarie parlamentarul roman.

Poziția sa a fost susținuta, in același articol, de liberal-democratul William Branza, cel care in legislatura parlamentara trecuta deținea fotoliul parlamentar ocupat in prezent de Aurelian Mihai.

„Știm cu toții ca statul britanic poate satisface toate așteptarile locuitorilor Regatului Unit in ceea ce privește beneficiile sociale, chiar și in vremuri de criza economica. Totuși, oficialitațile de la Londra nu ar trebui sa se ingrijoreze in privința romanilor. Imi cunosc bine compatrioții și va spun ca foarte puțini dintre ei vor accepta sa traiasca din banii care le sunt acordați de catre stat”, a subliniat William Branza.

Aproximativ un milion de romani traiesc in prezent in Italia, in timp ce numarul celor din Spania este la fel de mare. Prin comparație, in Marea Britanie s-au stabilit oficial doar 90.000 de cetațeni originari din Romania, conform articolului din Daily Express.

 

Ce a spus Aurelian Mihai și nu a spus Daily Express…

Tabloidul Daily Express nu a citat cu acuratețe toate afirmațiile facute de deputatul roman Aurelian Mihai in dialogul cu jurnaliștii publicației, reiese dintr-un e-mail transmis redacției Diaspora Romaneasca de catre parlamentarul roman. „Le-am transmis situația incomoda in care suntem puși noi, romanii, folosiți din punct de vedere electoral, cum de altfel le-am transmis ca va fi greu pentru cineva, care dupa 10-15-20 de ani de ședere in Italia, Spania, etc., de exemplu, incepe o noua viața de la zero, la fel cum am transmis ca indiferent cați imigranți vor veni, pentru UK va insemna un beneficiu real și pozitiv, dar inainte sa se sperie atat de serios, ar fi ok sa ne respecte drepturile și obligațiile de cetațeni in cadrul UE!”, a precizat Aurelian Mihai.

Șapte din zece romani ce traiesc in Spania și-ar dori sa migreze in Marea Britanie, declara deputatul Aurelian Mihai la Londra, in 10 martie, la prima sa intalnire cu comunitatea romaneasca din Marea Britanie, in calitate de reprezentant al Diasporei in Parlamentul de la București. El și-a susținut afirmația aratand ca a trait 11 ani ca imigrant in Spania și a stat de multe ori de vorba cu conaționalii sai din Peninsula Iberica. Așa a aflat ca, din cauza crizei severe pe care o traverseaza economia spaniola, cei mai mulți dintre romanii stabiliți acolo și-ar dori sa se mute in Regatul Unit odata cu liberalizarea pieței muncii, dupa 1 ianuarie 2014.

 

Fata in fata cu… „invadatorul”

Diaspora romaneasca_Keith Vaz, Victor Spirescu si Ion Barbat

Victor Spirescu este numele primului roman care a calcat pe taram britanic in 2014, ca si cetatean al Romaniei ce poate trai si munci neingradit, bucurandu-se de toate drepturile prevazute in tratatele si normele UE, la fel ca oricare alt european.

Victor Spirescu este un roman de 30 de ani care a ajuns pentru prima data in Marea Britanie intr-o aeronava Wizz Air care a aterizat la Luton, in 1 ianuarie, dimineața, la 7:30, ora Londrei. El a fost „intampinat” pe aeroport de doi parlamentari britanici si de „o armata” de jurnalisti…

 

Asteptand „viitura” la aeroportul Luton

Laburistul Keith Vaz, presedintele comisiei pentru afaceri interne din Camera Comunelor, si parlamentarul conservator Mark Reckless, membru al aceluiasi organism, au fost surprinsi sa descopere, in 1 ianuarie 2014, ca romanii nu s-au grabit sa „invadeze” Marea Britanie.

Cei doi parlamentari s-au aflat pe aeroportul din Luton, pentru a asista la aterizarea primului avion venit in Regatul Unit dinspre Romania, in zorii primei zile in care romanii pot munci fara restrictii in aceasta tara, ca si oriunde in interiorul granitelor Uniunii Europene. Erau insotiti de numerosi cameramani de la televiziunile britanice si de jurnalistii celor mai importante publicatii care apar la Londra. Toti se asteptau sa fie martorii sosirii unui val de imigranti est-europeni, asa cum au prognozat, pe tot parcursul anului trecut, mass-media si politicienii.

Zborul Wizz Air W63701 care a sosit pe aeroportul Luton din Targu Mures a fost intaiul care a adus romani in capitala Marii Britanii, in anul „fatidic” 2014. Peste 140 de pasageri au ocupat, in proportie de trei sferturi, locurile disponibile din aeronava. Majoritatea acestora erau, insa, romani stabiliti deja in Marea Britanie, care se intorceau in regat dupa ce petrecusera sarbatorile in Romania, dupa cum aveau sa constate, cu dezamagire, jurnalistii si politicienii. In final, ei au reusit sa identifice doi romani aflati pentru intaia oara pe taram britanic… Unul dintre ei era Victor Spirescu, un constructor de 30 de ani. El a calatorit alaturi de un prieten pe nume Iulian Barbat, care le-a spus britanicilor ca este vanator.

——————————–

„Doamne, cati politicieni sunt pe aici… Oameni buni, nu am venit aici sa va jefuiesc tara. Am venit sa lucrez, sa fac bani pe care sa-i trimit familiei mele din Romania.”

Victor Spirescu, primul roman ajuns in UK in 1 ianuarie 2014

——————————–

 

Primul sosit…

Victor Spirescu a intrat pe usa de acces in terminalul „Sosiri” (Arrivals), purtand un fes de lana, tras pe urechi si leganand un bagaj de mana. El a recunoscut cu seninatate ca se afla pentru prima data in Marea Britanie, atunci cand cineva i-a adresat o intrebare in acest sens, in limba engleza. In secunda imediat urmatoare, romanul s-a trezit inconjurat de jurnalisti, reportofoane, microfoane, aparate de fotografiat si camere de luat vederi. Le-a spus tuturor ca vorbeste cat de cat engleza; a invatat-o din placere, urmarind programele postului muzical MTV, filme si navigand pe internet. Apoi a fost supus unui tir de intrebari…

„Ai un loc de munca?”, i s-a adresat o jurnalista. „Da, de maine incep sa lucrez; ca spalator de masini.” Nu e cine stie ce, a mai recunoscut Victor, adaugand ca spera sa ii fie si mai bine, pe viitor. Apoi, l-au intrebat despre beneficii sociale. „Nu stiu. Mie imi place sa lucrez, de aceea am venit aici”, a continuat Spirescu. Le-a povestit jurnalistilor curiosi ca in Romania muncea in constructii pentru 10 euro/zi. Aici va castiga aceeasi suma lucrand o singura ora, „poate”…

„Ce inseamna NHS?”, a replicat cu dezinvoltura Victor Spirescu, in momentul in care cineva a incercat sa il provoace la o discutie despre serviciile de sanatate la care va avea el acces, aici, in Marea Britanie. Jurnalistii au mai aflat ca romanul are 30 de ani, este constructor si vine din satul Pelisor, judetul Sibiu. In Romania, il asteapta sotia sa, Catalina. De aceea, el va munci in Regatul Unit pana cand va strange suficienti bani pentru a-si imbunatati conditiile de viata in tara natala. Inainte, el a mai fost doua luni in Germania, dar nu s-a acomodat acolo, pentru ca nu intelegea limba.

„Doamne, cati politicieni sunt pe aici… Oameni buni, nu am venit aici sa va jefuiesc tara. Am venit sa lucrez, sa fac bani pe care sa ii trimit familiei mele din Romania”, a mai spus Victor Spirescu.

El si prietenul sau, Iulian Barbat, au fost invitati sa serveasca o cafea la unul din localurile de pe aeroportul Luton impreuna cu parlamentarii britanici Keith Vaz si Mark Reckless, sub supravegherea atenta a jurnalistilor…

 

„O nimica toata”…

„Nu am descoperit nimic care sa probeze faptul ca romanii s-au grabit sa-si cumpere bilete si sa vina aici, pentru a profita de eliminarea restrictiilor pe piata muncii incepand de la 1 ianuarie”, a recunoscut Keith Vaz, parlamentar laburist care ii reprezinta in Camera Comunelor pe alegatorii din Leicester East. „Din discutiile pe care le-am avut cu romanii la aeroport, mi-am dat seama ca majoritatea lor sunt oameni care revin in Regatul Unit. Ei lucrau deja aici, doar si-au petrecut vacantele alaturi de rudele din Romania, deci nu sunt pentru intaia oara aici”, a mai subliniat laburistul.

„Numarul mare de imigranti care sosesc in Marea Britanie din statele Africii de Nord, din Afganistan sau, mai recent, din Siria, face ca numarul romanilor si bulgarilor din regat sa para doar un «spectacol secundar»”, a scris mai tarziu, in aceeasi zi, Keith Vaz. Textul a fost publicat in editia online a Huffington Post UK din 1 ianuarie.

„Grecia este anual asaltata de peste 100.000 de refugiati sau solicitanti de azil. Iar destinatia lor finala nu este Atena, ci Londra sau Parisul”, a mai atras atentia parlamentarul laburist, care este si presedintele Comisiei de Afaceri Interne din Camera Comunelor. Keith Vaz a mai specificat ca, in comparatie cu cifrele prezentate, in Regatul Unit traiesc oficial, in prezent, 141.000 de romani si bulgari.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!