Avem o diploma. Ce facem cu ea?

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 9 decembrie 2013

Odata cu 1 ianuarie 2014, studiile imigranților din UK vor incepe sa conteze. Acest fenomen pare simplu, dar nu e deloc. Odata intrat in funcțiune, el va scoate la lumina cateva probleme de fond pe care, pana acum, multa lume le-a neglijat.

Prima este una strict tehnica. Avem o diploma; ce facem cu ea? De aici se nasc alte intrebari, absolut firești. Chiar aveam nevoie de o diploma? Daca da, atunci vrem sa ne construim o cariera in direcția pe care ne-o da acea diploma? Daca, de exemplu, suntem ingineri de canalizare, cautam canale și la Londra? Sau preferam sa fim ospatari? Sau orice altceva? Acum, in framantarile imigrației, se vede cu claritate daca, atunci cand ne-am inscris la o școala, am știut sau nu ce vrem.

Dar sa presupunem ca diploma aceea ne reprezinta. Ca vrem sa o transformam in destin. Uneori este inevitabil. Cu o diploma de medic este infinit mai bine sa fii medic decat asistent, portar sau șofer. Dar sunt și diplome greu de valorizat. Un profesor de limba romana va gasi greu de lucru in UK, ca și in orice alta țara decat Romania. In sfarșit, cu diploma potrivita trebuie sa te adresezi instituției potrivite. Care, in cazul nostru, este Centrul National de Informare si Recunoastere Academica din Marea Britanie (UK NARIC). Daca totul e ok, s-ar putea ca diploma noastra din Romania sa fie echivalata cu diplomele britanice. Ceea ce nu inseamna ca am gasit deja o soluție pentru cariera, ci doar ca avem un atu in plus sa cautam.

Dar echivalarea rezolvata de NARIC nu este problema principala. Aceasta abia acum apare. Odata avand diploma echivalata, suntem siguri ca vom face fața cerințelor profesionale in UK? Nu e vorba doar de fiecare din noi, ci de echivalarea a doua sisteme de invațamant. Este vorba despre diferența intre școli, profesori, sisteme, bibliografii, material didactic, mentalitate educaționala, ca sa nu vorbim și de necesara stapanire a limbii engleze la nivel profesional. Cu toți termenii tehnici, cu toate nuanțele posibile și necesare incluse. Abia acum, in chestiunea aparent simpla a echivalarii, descoperim daca am facut o școala adevarata și daca am facut-o bine. Studiul de mantuiala nu ne mai mantuie. Copiatul la bac nu ne mai ajuta. Avem nevoie de cunoașterea adevarata a meseriei pe care ne-am ales-o. Și, poate, vine clipa in care ne vom intreba: cand toți mi-au spus sa invaț, de ce naiba n-am invațat?

Autor articol: Radu Ciobotea
Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!