Averea lui Vlad Filat, pusă sub sechestru

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 octombrie 2015

Procurorii moldoveni au anunțat că au inițiat procedura de punere sub sechestru a bunurilor fostului premier Vlad Filat, acuzat de fraudă bancară și luare de mită. El a fost reținut săptămâna trecută, în baza unui mandat emis de Centrul Național moldovean Anticorupție (CNA), la scurt timp după ce Parlamentul de la Chișinău a decis suspendarea imunității sale juridice. Filat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminică și riscă până la 15 ani de închisoare.

Cinci automobile Toyota Land Cruiser, Mercedes S-Klasse, Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne și Mercedes Viano, aparținând politicianului Vlad Filat, au fost ridicate în cadrul dosarului instrumentat de procurori și aduse luni în curtea CNA, informează Unimedia.info. Aceste automobile figurează în mărturiile controversatului om de afaceri Ilan Shor, în prezent primar al orașului Orhei, depuse săptămâna trecută la Procuratura Generală, notează site-ul Moldova.org.

„La solicitarea lui V. Filat, în perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, erau procurate automobile de model Mercedes Viano, de care el se folosește și în acest moment și care este înregistrat pe numele companiei Dufremall, două mașini Volkswagen Touareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser și altele care au fost înregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc”, scrie în autodenunțul lui Shor.

Procurorii anticorupție au afirmat, de asemenea, că au găsit, în timpul perchezițiilor la domiciliul fostului premier Vlad Filat, acte care ar confirma parțial acuzațiile descrise în denunțul lui Shor.

„Am depistat la domiciliul lui Vladimir Filat acte care atestă o legătură incontestabilă asupra obiectului pe care îl documentăm, prin care se confirmă în mare parte acel autodenunț și prin care se face o legătură cauzală cu fraudele de la Banca de Economii și celelalte două bănci”, a declarat procurorul Adriana Bețișor.

Printre actele ridicate s-ar găsi și „documente secrete de la mai multe instituții de stat, precum și note informative ce țin de protestele din centrul capitalei, din care rezultă filarea mai multor persoane, inclusiv a unor politicieni”, a mai spus Bețișor.

Între timp, oamenii legii i-au audiat pe primarul orașului Orhei, Ilan Shor, fostul premier Iurie Leancă și șeful Serviciului Vamal, Tudor Balitchi.

Fraudă și luare de mită

Vlad Filat, acuzat de fraudă bancară și luare de mită, a fost reținut, în baza unui mandat emis de Centrul Național moldovean Anticorupție (CNA), la scurt timp după ce Parlamentul de la Chișinău a decis suspendarea imunității sale juridice. El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminică și riscă până la 15 ani de închisoare pentru corupție și fraude în sistemul bancar.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunității fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcția de premier, ar fi primit 60 milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcția de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia și pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri și bani în valoare de peste 190 milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcționari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acțiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participației statului până la 33,3% și preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!