Avertisment de la bancherii din City: „Nu ieşiţi din UE!”

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 5 mai 2014

London_the city

O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar expune ţara la „riscuri extrem de semnificative”, atrag atenţia reprezentanţii celor mai importante bănci şi companii de asigurare cu sediul în regat. Avertismentul a fost lansat de City UK, o organizaţie ce reprezintă interesele celor din industria serviciilor financiare, relatează publicaţia online BBC News în ediţia din 27 aprilie.

 

Marea Britanie fără UE…

Un raport comandat de City UK şi elaborat de un organism independent a analizat relaţia dintre Regatul Unit şi UE, respectiv influenţa acesteia asupra perspectivei dezvoltării serviciilor financiare în Marea Britanie.

Acesta a ajuns la concluzia că o eventuală ieşire a ţării din Uniunea Europeană ar izola economia britanică, fapt ce poate avea consecinţe incontrolabile. O astfel de decizie ar submina creşterea economică şi potenţialul actual de dezvoltare al mediului de afaceri. Poziţia companiilor britanice în competiţia de pe piaţa internaţională ar avea, de asemenea, de suferit.

Locuitorii Marii Britanii vor resimţi direct consecinţele unei potenţiale „rupturi” ale parteneriatului ţării lor cu Uniunea Europeană, conform aceleiaşi analize. Ei vor fi afectaţi de scumpiri, creşterea şomajului şi diminuarea capacităţii de dezvoltare a firmelor din întregul regat.

 

Pro sau contra UE…

Concluziile studiului realizat la cererea City UK au fost contrazise de grupul oamenilor de afaceri eurosceptici „Bussiness for Britain” (Afaceri pentru Marea Britanie). Aceştia au replicat că presupusa ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană nu va aduce neapărat „moartea” activităţii centrului financiar internaţional City of London. Ei şi-au susţinut punctul de vedere amintind că reacţii similare ce prevedeau declinul serviciilor financiare din City au existat şi în anii 1990, când Marea Britanie a refuzat să adere la euro, uniunea monetară europeană. În consecinţă, actualele avertismente ale celor de la City UK sunt doar „o sperietoare” şi trebuie tratate ca atare, mai consideră reprezentanţii Bussiness for Britain.

 

Reforma europeană

„Marea Britanie a beneficiat atât economic, cât şi social, în ultimii ani, de pe urma parteneriatului pe care l-a avut cu Uniunea Europeană”, a susţinut Chris Cummings, preşedintele executiv al City UK.

El a recunoscut că poziţia cea mai avantajoasă a Regatului Unit în UE a fost deţinută în anii în care ţara s-a aflat în fruntea uniunii. Atunci, Marea Britanie contribuia la decizii importante privind dezvoltarea pieţei  unice europene sau obţinea anumite derogări de la aplicarea unor norme europene ce nu erau în interesul Marii Britanii.

„De aceea, considerăm că actualii guvernanţi de la Londra fac o treabă lăudabilă atunci când solicită necesitatea reformării Uniunii Europene. Dar acum, a venit momentul să facem presiuni pentru a constitui alianţe cu alte state membre UE pentru ca această restructurare să aibă loc”,  a mai opinat Cummings, ca reprezentat al organizaţiei City UK, ai cărei membrii sunt companii responsabile pentru 13% din totalul producţiei economice a Marii Britanii.

——————————————-

„Din experienţă proprie, am constatat că Marea Britanie se bucură de apreciere în rândul altor state din Uniunea Europeană, pentru ataşamentul ţării noastre faţă de principiile economice liberale, faţă de relaţiile comerciale libere şi viziunea sa internaţională. Aceştia ne vor în interiorul UE. Locul nostru este în Uniune, pentru că acolo se află şi interesele noastre economice.”

Chris Cummings, preşedintele City UK

——————————————-

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!