Avertisment dur de la Isărescu

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 aprilie 2016

Mugur Isarescu24

Banca Națională a României (BNR) a identificat pentru prima dată un risc sistemic sever intern, pe fondul intensificării inițiativelor legislative din ultimele șase luni privind reglementarea domeniului financiar-bancar, a declarat guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, care s-a referit la legea dării în plată, pentru care a rămas problema retroactivității în ultima formă adoptată.

„În ultimele șase luni s-au intensificat inițiativele legislative care își propun să reglementeze domeniul financiar-bancar, prin intervenția în contractul dintre bănci și clienți. Una dintre ele este Legea dării în plată, iar în ultima formă adoptată sunt amendamente care corectează o parte din elementele semnalate, dar rămâne chestiunea de fond, pe care o reprezintă retroactivitatea, care se menține, dar și stabilitatea, și credibilitatea cadrului legislativ”, a afirmat Isărescu la o conferință de prezentare a Raportului asupra stabilității financiare, scrie News.ro.

El a punctat că studiul din acest an cuprinde două riscuri noi, pe lângă cele șase incluse în rapoartele anterioare, respectiv un risc sistemic sever intern și un risc sistemic ridicat extern, acesta din urmă vizând posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Isărescu a subliniat că BNR a decis să considere că toate propunerile privind cadrul legislativ în domeniul financiar-bancar se concentrează într-un risc sistemic sever.

„Am luat această decizie pentru că știm că există și alte inițiative legislative care afectează stabilitatea. Putem considera că este un an electoral și astfel de inițiative apar, dar problema de fond rămâne”, a punctat guvernatorul băncii centrale.

 El a arătat că România a realizat în ultimii 26 de ani reforme structurale ample, a construit o piață funcțională, s-a deschis către investiții și a transpus aquis-ul comunitar, însă aceste reforme s-au dovedit că nu sunt ireversibile, inițiativele legislative recente dovedind această teorie.

„Asta ne dă dreptul să arătăm cât de riscante sunt aceste inițiative, riscă să încalce dreptul de proprietate, să contrazică fundamentele economiei de piață, să creeze instabilitate, incertitudine, cu toată suita de probleme care derivă de aici”, a adăugat șeful BNR.

Isărescu a atras atenția că, într-un mediu extern turbulent ca cel din prezent, toți trebuie să fie atenți la tot ce se schimbă astfel încât să nu intre într-un derapaj de gândire, să nu promoveze confuzia și să nu creeze vulnerabilități interne suplimentare, care să se adauge la mediu extern în mari schimbări, adăugând că „suntem în ape încă necutreierate”.

Raportul asupra stabilității financiare va fi publicat, din acest an, de două ori pe an, în aprilie și octombrie, ca urmare a alinierii la politica Băncii Centrale Europene, dar și pentru a actualiza informațiile în timp util.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

O parere la “Avertisment dur de la Isărescu”

  1. Badea Marcel Spune:

    Cu parere de rau, intrucat il apreciez pe Dl. Isarescu ca fiind un adevarat tehnocrat in domeniul financiar bancar,trebuie sa il avertizam ca in calitate de Guvernator al BNR are OBLIGATIA de supreveghere a Bancilor in ceea ce se numeste riscul de credit si limitarea gradului de indatorare a consumatorilor de credit stipulate prin cateva Regulamente de buna practica emise de BNR in perioada 2005-2014 . Incepand cu Reg.3/12 martie 2007 (modificat si completat prin Reg.nr.2 din 20 Ian.2009) privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice probabil la presiunile FMI si ABR , Dl Guvernator, lasand garda jos , trece de partea cealalta a baricadei si permite Bancilor sa incheie contracte in conformitate cu reglementarile interne ale bancilor, permitand acestora sa isi creasca dobanzile la la nivele de 2 ori de ex. fata de dobanda de referinta a BNR, si sa introduca comisioane ilegale cum ar fi comisioanele de risc si administrare in procent de 3-4%
    din creditul acordat, lasand mii de consumatori de credit persoane fizice la cheremul bancilor care a ridicat in perioada 2008-2010,DAE la nivele inacceptabile pentru bugetul consumatorilor P.F., producand drame si tragedii catastrofale in randul acestora, mergand de la falimentuul personal pana la suicid.In ceea ce priveste creditul ipotecar, chiar ca nu intelegem de ce Dl. Isarescu, care avea obligatia prin functia ce o ocupa sa previna aceste excese ale bancilor,continua sa planga pe umarul imprumutatorilor.
    In ceea ce priveste creditul ipotecar acordat de banci consideram inadmisibila interventia repetata a Domniei sale in favoarea Bancilor,intrucat situatia este clara: Imprumutatorii acorda bani electronici si pretind de la
    clienti valori materiale-bani sub forma de rata credit+dobanzi, bunuri imobile sau bunuri imobile ipotecate prin contract.Daca un client nu mai poate sa achite in bani (materiali) ratele, prin contract se prevede sa execute ipoteca pe imobil sau bunul mobil ipotecat.Si atunci intrebam pe Dl. Guvernator care este problema sa ? De ce intervine intr-un litigiu-ireal=nu exista,cat timp este stipulat intr-un contract- pe care nu l-a prevenit conform fisei postului pe care il ocupa.Il apreciem mult pe tehnocratul Mugur Isarescu cu conditia sa isi faca treaba pentru care este platit de BNR, pentru ca nu vrem sa il vedem pe la DNA dand explicatii care incep cu „Subsamnatul… „

Spune-ti si tu parerea!