Avertisment european privind rata scăzută de vaccinare

Articol publicat in sectiunea Social pe data 18 septembrie 2015

Rhett Krawitt, Ben AllenComisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, a avertizat, într-o vizită la București, că România este foarte aproape de Ucraina, unde au apărut cazuri de poliomelită, în timp ce în România nivelul de vaccinare este din ce în ce mai scăzut. El a spus că nu înțelege „acțiunile împotriva vaccinării din România”.

Andriukaitis a mai declarat că, din cauza distanței mici dintre România și Ucraina, este suficient ca puțini oameni de acolo să ajungă în România pentru a ne trezi cu anumite probleme.

„Trebuie să nu uităm că nivelul de vaccinare din România este din ce în ce mai scăzut. Există acțiuni împotriva vaccinului, nu știu care este scopul acestui joc nebunesc. Aveți grijă!”, a avertizat comisarul european Vytenis Andriukaitis, potrivit Mediafax.

El a adăugat că aceste acțiuni care se opun vaccinării sunt împotriva științei, precizând că nu le poate înțelege.

„Eu nu pot înțelege aceste acțiuni care spun că se creează anumite teorii, conspirații și bineînțeles că aceste teorii sunt foarte populare, sunt ușor de explicat și ușor de înțeles”, a spus comisarul european pentru sănătate.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a spus că Organizația Mondială a Sănătății a emis un punct de vedere pentru a sublinia faptul că este puțin probabil ca o epidemie să apară din cauza refugiaților. Pe de altă parte, el a întărit ideea comisarului european, amintind că există un focar de poliomielită în Ucraina, iar România are o problemă cu faptul că mulți nu își vaccinează copiii.

„Nevaccinarea copiilor împotriva poliomielitei ne va pune într-adevăr la risc dacă cumva ajunge și la noi. Cei nevaccinați pot să contracteze și să aibă poliomielită”, a spus Raed Arafat.

Ministerul român de Externe a emis o avertizare de călătorie legată de aria de răspândire a virusurilor poliomielitei, în care sunt incluse 13 țări, inclusiv Ucraina, Israel, Siria și Afganistan. Cetățenilor români li se recomandă să se vaccineze cu patru săptămâni înainte de a face deplasări în aceste țări. În același timp, Arafat a precizat că trebuie reanalizat dacă vaccinarea trebuie să fie voluntară în România sau dacă ar trebui să fie obligatorie pentru anumite boli.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!