Avertisment: „Invazia încă n-a venit!”

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 3 octombrie 2014

Laszlo Andor2

Tot mai mulţi cetăţeni europeni se vor stabili în Marea Britanie în anii următori, iar autorităţile de la Londra trebuie să accepte această realitate. Acesta a fost ultimul avertisment adresat politicienilor din Regatul Unit de către ungurul Laszlo Andor, la sfârşitul mandatului său de comisar european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

Problema imigraţiei este de fapt una „minoră”, a spus oficialul UE, citat de cotidianul The Independent, în ediţia din 23 septembrie a publicaţiei. Acesta a amintit că reprezentanţii Marii Britanii au fost de acord cu normele europene ce garantează libertatea de mişcare în interiorul graniţelor uniunii.

Criza economică profundă pe care o traversează unele state din sudul Europei şi faptul că tot mai mulţi tineri de pe întinsul UE pot studia în universităţile din Marea Britanie vor genera creşterea prezenţei cetăţenilor europeni în regat, a atras atenţia Laszlo Andor. El a mai arătat că nivelul mobilităţii populaţiei în interiorul Uniunii Europene este, în prezent, relativ scăzut.

Andor crede că, în viitorul apropiat, tot mai mulţi lucrători din sudul continentului european vor alege să se stabilească în Marea Britanie, compensând numărul mare de est-europeni ce trăiesc acum în regat.

 

„Lăsaţi românii şi bulgarii în pace!”

„Uniunea Europeană nu şi-a propus să crească artificial mobilitatea forţei de muncă. Totuşi, ne aşteptăm ca tot mai mulţi oameni din UE să îşi dorească să încerce să muncească în alte state ale uniunii”, a mai spus Laszlo Andor. „În prezent, doar 3% din populaţia totală a UE a ales să se deplaseze din ţara natală pentru un loc de muncă în alte state. Este un procent extrem de mic”, a susţinut comisarul european.

El i-a adresat premierului britanic David Cameron un avertisment direct referitor la români şi bulgari. „Retorica pe care a avut-o anul trecut prim-ministrul Cameron cu privire la români şi bulgari a dus la slăbirea unor alianţe din care Marea Britanie făcea parte şi la pierderea unor prieteni tradiţionali ai Regatului Unit. Probabil că această situaţie este una temporară… Dar este nevoie de o schimbare a limbajului diplomatic al Marii Britanii în relaţia cu Uniunea Europeană”, i-a sfătuit maghiarul Laslo Andor pe britanici.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!