Avertisment: Jihadiști înarmați au pornit spre Europa

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 iunie 2016

Combatanți ai grupării jihadiste Statul Islamic (ISIL) ar fi părăsit Siria, într-o barcă, pentru a veni în Europa, cu arme, ca să comită atentate, a avertizat Organismul de coordonare pentru analiza amenințărilor (OCAM) din Belgia, într-un mesaj trimis tuturor secțiilor de poliție din țară. Potrivit avertizării, luptătorii au părăsit Siria cu aproximativ o săptămână și jumătate în urmă pentru a ajunge în Europa via Turcia și Grecia, cu barca, fără pașaport. Aceștia s-au separat în două grupuri, unul spre Belgia și altul spre Franța, pentru a merge și comite atentate în grupuri de doi, se spune în mesajul citat miercuri de publicația belgiană Derniere Heure. Militanții islamiști s-ar afla deja în posesia armelor necesare și acțiunea lor ar fi iminentă.

În Belgia ar fi vizate trei obiective: un mare centru comercial din Bruxelles, un restaurant (nelocalizat) al unui lanț american fast-food și o țintă polițienească de tipul unui comisariat (nelocalizat). Lista cu potențiale ținte este cu mult mai mare, printre acestea figurând familia regală, mai mulți miniștri, porturi și aeroporturi, mijloace de transport, peste 15 ambasade și sedii de organizații europene și internaționale, adunări masive de persoane în timpul Euro 2016, în spații publice unde sunt amplasate ecrane gigant.

OCAM menține nivelul 3 grav de alertă teroristă în Belgia, care corespunde unei amenințări „posibile și probabile”. Centrul de criză de la Bruxelles a recomandat de săptămâna trecută autorităților administrative de pe întregul teritoriu să ia în considerare posibilitatea de a amâna sau anula evenimente majore din localitățile lor. Belgia este sub alertă teroristă după atentatele din 13 noiembrie de la Paris urmate de cele din 22 martie de la Bruxelles, ambele revendicate de Statul Islamic.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!