Avertisment NATO: „Fiți pregătiți să răspundeți la amenințarea Rusiei”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 iunie 2016

Armata NATOAdunarea Parlamentară a NATO a lansat, luni, la finalul unei sesiuni de trei zile la Tirana, un apel aliaților să fie pregătiți să răspundă „la amenințarea potențială” a Rusiei împotriva unuia dintre ei. Declarația adoptată în unanimitate deplânge „folosirea forței de către Rusia împotriva vecinilor săi și tentativele de intimidare a aliaților” NATO.

„Provocarea dinspre Rusia este reală și serioasă”, a declarat americanul Michael Turner, președintele Adunării care a reunit aproape 250 de parlamentari din 28 de țări membre ale Alianței, relatează AFP. În aceste circumstanțe, NATO „nu are altă opțiune decât să considere eventualitatea unei acțiuni agresive a Rusiei împotriva unui membru al Alianței ca o amenințare potențială și să adopte răspunsuri adecvate și proporționale”, a subliniat declarația. Documentul îi îndeamnă pe aliați „să ofere garanții” țărilor membre, în special celor situate pe flancul răsăritean al zonei NATO, care consideră că securitatea lor este amenințată.

NATO a întrerupt sub toate aspectele practice cooperarea cu Moscova în urma anexării Peninsulei Crimeea la Rusia și din cauza sprijinului acordat de Kremlin separatiștilor din estul Ucrainei. Alianța a anunțat, însă, că va avea discuții cu Rusia înainte de summit-ul NATO prevăzut să se desfășoare pe 8 și 9 iulie la Varșovia. În aprilie, Consiliul NATO-Rusia a ținut prima sa reuniune din iunie 2014, însă discuțiile s-au soldat cu „grave dezacorduri” referitoare la Ucraina și alte subiecte, cu toate că secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a dat asigurări la acea dată că schimburile de idei au fost „rodnice”.

NATO a efectuat recent o întărire militară pe flancul său estic, pentru a crește rapiditatea desfășurării forțelor sale, în cazul repetării unei crize ca aceea din Ucraina. Cu prilejul summit-ului de la Varșovia, șefii de stat și de guvern din Alianța Nord-Atlantică urmează să parafeze această întărire militară. Rusia a avertizat că această sporire a prezenței trupelor cu echipamentul lor de luptă în Europa de Est reprezintă o amenințare pentru securitatea sa.

Cu prilejul unei vizite la Varșovia, Jens Stoltenberg a declarat că NATO trimite „un semnal clar oricărui adversar potențial ca un atac asupra Poloniei va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe”. Anterior, NATO a dat multiple asigurări că sistemul antirachetă din România și Polonia va avea un rol pur defensiv, urmând să servească pentru a intercepta rachete balistice lansate din Orientul Mijlociu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!