Avertisment privind reducerea investițiilor

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 30 octombrie 2015

Reducerea cheltuielilor de investiții, fără o creștere a eficienței care să acopere reducerile de taxe și majorările salariale din sectorul bugetar, este contraproductivă, va avea efecte negative pe termen mediu și reprezintă de fapt doar o amânare a finanțării, avertizează Consiliul Fiscal.

„Reducerea cheltuielilor de investiții, neînsoțită de o îmbunătățire semnificativă de eficiență, pentru a acoperi reducerile de taxe și creșterile de cheltuieli salariale în sectorul bugetar este contraproductivă și va avea efecte nefavorabile pe termen mediu asupra creșterii economice potențiale. În plus, reducerea investițiilor nu poate fi decât o amânare a acestora, necesitatea efectuării acestora la o dată ulterioară fiind de natură să pună presiune pe buget pe termen mediu și lung”, arată Consiliul Fiscal, într-o opinie privind rectificarea bugetară.

Consiliul estimează că deși clasamentele internaționale de competitivitate arată că slaba calitate a infrastructurii reprezintă principala problemă de competitivitate a României în materie de calitate a mediului investițional, cheltuielile de investiții publice au scăzut continuu în ultimii ani, urmând să atingă probabil în 2015 minimul ultimilor 10 ani în termeni de procent din PIB.

„Pe partea de cheltuieli bugetare are loc o majorare semnificativă a cheltuielilor curente (personal, bunuri și servicii, subvenții) concomitent cu diminuare masivă a cheltuielilor totale de natura investițiilor programate care sunt prevăzute să scadă cu 3.155 milioane lei față de nivelul prevăzut în prima rectificare bugetară din anul 2015″, arată CF.

Ministerele Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Fondurilor Europene și Finanțelor vor primi cei mai mulți bani la cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, iar sumele puse la dispoziția Transporturilor și Energiei vor fi diminuate, per total deficitul urmând să rămână la 1,85% din PIB.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!