Avertisment privind siguranța instituțiilor de învățământ

Articol publicat in sectiunea Social pe data 13 noiembrie 2015

scoalaPremierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, săptămâna trecută, la simpozionul „75 de ani de la cutremurul vrâncean din 1940”, organizat la Universitatea Tehnică de Construcții, că sunt școli care nu au avizele corespunzătoare de la pompieri, dar și universități și „alte instituții publice”.

„Sarcina unui Guvern interimar este aceea de a asigura gestiunea tuturor problemelor curente. (…) Prin tematica acestei conferințe ne suprapunem peste o problematică deosebit de actuală, și anume aceea a evaluării complexe din punctul de vedere al riscului la incendii, al riscului la explozii și al riscului seismic. Am considerat oportună prezența, având în vedere nevoia pe care am declarat-o, și nu o dată, de implicare a mediului academic în soluționarea problemelor reale cu care ne confruntăm și constat cu satisfacție că există disponibilitate (…) din partea mediului academic”, a declarat premierul interimar, potrivit Mediafax.

La finalul conferinței, prim-ministrul interimar a spus că „din școlile din România, și nu numai școli, sunt și universități și ale instituții publice, o mare parte nu au avizele corespunzătoare”.

„Din școlile din România, și nu numai școli, sunt și universități și ale instituții publice, o mare parte nu au avizele corespunzătoare. Suntem în momentul în care am decis că vom verifica coerența reglementărilor și vor fi necesare analize complexe de risc atât la incendii, cât și la explozii și cutremure”, a arătat Cîmpeanu.

Totodată, premierul interimar a spus că „cel mai important” este să se verifice „coerența” reglementărilor din domeniu.

„Cel mai important este să verificăm coerența reglementărilor din domeniu, deoarece există o hotărâre de guvern din 1992, o lege din 2006 modificată, există prevederi care suspendă sau reglementează lipsa avizelor pentru școlile construite înainte de o anumită perioadă. Deci sunt lucruri pe care trebuie să le verificăm și să le punem într-o coerență firească. Pentru asta avem nevoie de specialiști și acesta este motivul prezenței mele aici”, a mai declarat premierul interimar.

 

2.000 de școli au autorizație de la pompieri

Într-o conferință de presă susținută, în 7 noiembrie, la Palatul Victoria, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a menționat că aproape 2.000 de școli din România, reprezentând 7% din numărul total de 19.000, au autorizație de la pompieri.

Ulterior, într-o emisiune la Antena 3, premierul interimar a spus că, după declarația sa, alte 4.000 de școli „și-au adus aminte” că dețin astfel de avize.

 

Probleme în cluburi și restaurante

Materiale de lemn neignifugate, lipsa hidranților, căi de evacuare îngustate cu materiale combustibile, deschiderea ușii de evacuare în sens invers direcției spre exterior sunt dintre neregulile găsite de ISU București-Ilfov după controale în cluburi, discoteci, restaurante și săli de cinematograf.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov a controlat, în perioada 5-9 noiembrie, 33 de cluburi, discoteci, restaurante, săli de cinematograf și mall-uri.

În urma controalelor au fost găsite 129 de deficiențe privind cerințele de securitate la incendiu, 30 de operatori economici fiind amendați cu 205.000 de lei, a arătat ISU București-Ilfov, într-un comunicat de presă.

În unele dintre localurile controlate au fost găsite printre nereguli: căi de evacuare îngustate prin amplasarea de materiale combustibile; ușă de evacuare care se deschidea în sens invers direcției de deplasare a persoanelor către exterior; materialelor din lemn neignifugate, la plafon sau pe scara de evacuare; lipsa hidranților interiori, ne-echiparea sau nemarcarea corespunzătoare a acestora; nemarcarea căilor de evacuare cu indicatoare standardizate; exploatarea conductorilor electrici neprotejați corespunzător; neefectuarea verificărilor periodice la instalațiile de gaze și de electricitate.

Controalele au loc în contextul în care angajați ai ISU sunt acuzați că au permis funcționarea clubului Colectiv fără ca localul să aibă aviz sau autorizație de securitate la incendiu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!