Avertisment pro-UE din partea Japoniei

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 28 iulie 2013

O viitoare decizie a Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana ar pune in pericol mii de locuri de munca asigurate in regat de catre companii japoneze, au avertizat reprezentantii guvernului nipon la Londra, citati de BBC News in editia din 21 iulie a publicatiei.

Oficiali japonezi au trimis un memoriu guvernantilor de la Londra in care se arata ca investitorii niponi sunt atrasi de UK doar pentru ca tara le ofera deschidere catre piata UE. „Parasirea Pietei Unice europene de catre Regatul Unit nu ar fi perceputa ca un semnal pozitiv de catre japonezi”, au apreciat si reprezentantii Ambasadei Japoniei la Londra pentru publicatia The Sunday Times.

Niponii au reactionat astfel dupa ce premierul britanic David Cameron a promis in repetate randuri organizarea unui referendum national cu privire la viitorul relatiei Regatului Unit cu UE. Mai mult, guvernul de la Londra intentioneaza sa publice un raport referitor la „efectele apartenentei Marii Britanii la UE in raport cu interesele nationale ale Regatului Unit”. Documentul, care va aparea pana la sfarsitul lunii iulie, conform BBC News, va contine si o invitatie adresata reprezentantilor guvernelor altor state de a-si spune parerea cu privire la Marea Britanie si UE.

Interventia guvernului nipon a fost facuta in acest context si subliniaza intentia Japoniei „de a-si consolida pe viitor relatiile cu UE”. „Ne asteptam ca UK sa ramana una dintre «vocile» importante ale UE si sa continue sa joace un rol decisiv in politica europeana. (…) Regatul Unit este un campion al comertului liber si unul dintre partenerii de incredere ai Japoniei”, se mai arata in documentul mentionat.

Peste 1.300 de companii japoneze au investit in UK pentru a avea acces la Piata Unica europeana. Acestea au creat aproximativ 130.000 de locuri de munca, adica mai mult decat in orice alta tara europeana, mai rezulta din acelasi document. 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!