Avertismente vizavi de planurile de „vinzi si inchiriezi”

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 10 august 2009

Pe masura ce creditele devin din ce in ce mai greu de platit, unele persoane ce nu-si pot achita ipotecile ar putea ajunge sa fie cuprinse in schemele de vanzare sau de inchiriere pentru recuperarea sumelor scadente.

Exista temeri legate mai ales de faptul ca aceste persoane nu vor dispune nici de cea mai mica protectie impotriva operatorilor.

Schemele respective vor da posibilitatea proprietarilor de a-si vinde casele unor companii terte, de la care apoi sa le inchirieze.

Afacerea este in plina crestere, la ora actuala existand aproximativ 2.000 de scheme de profil in Marea Britanie, dar pentru unii a apela la asa ceva nu s-a dovedit chiar oportunitatea de a iesi din impas.

In aceasta situatie sunt Jane si Richard Hudson. In clipa cand si-au dat seama ca raman in urma cu ipoteca, au cerut imediat sfatul consiliului local.

Printre optiunile discutate, Basildon Housing Department a sugerat vinderea si inchirierea casei, inmanandu-i lui Jane un pliant al unei companii ce purta numele de Home Assured.

La cateva zile de la contactarea acestora, actele erau completate, iar afacerea parea a fi una foarte simpla pentru cei doi.

„Primesti pur si simplu un telefon prin care ti se spune ca se doreste cumpararea casei tale. O vom cumpara pentru suma urmatoare, este OK pentru dumneavoastra, aceasta este intrebarea”, isi aminteste Jane.

„Normal ca era – cineva urma sa ne cumpere casa si sa ne lase sa stam acolo din postura de chiriasi.”

 

„Ne-au jefuit!”

Dar lucrurile au luat o intorsatura urata si inainte de a-si termina cele 12 luni de chirie agreate, compania a dorit sa-i dea afara pe cei doi.

Home Assured pusese deja mana pe 19.000 de lire ca taxe. De asemenea, ea mai tinea in plus si 20.000 de lire in postura de depozit al celor doi, bani care ar fi trebuit returnati.

Cei doi, cu cei cinci copii pe care ii au, sunt acum nevoiti sa se restranga la o chirie a unei case noi, ramanand fara aceea in care au trait peste 13 ani.

„M-au jefuit, mi-au jefuit copii si mi-au distrus orice urma de incredere”, spune doamna Hudson.

Ea are urmatorul sfat pentru proprietari: „Oricine doreste sa apeleze la o astfel de varianta ar fi mai bine sa se abtina. Nu faceti asta, altfel veti pierde totul.”

Cu ipoteci ascendente la orizont, din ce in ce mai multe persoane, asa cum sunt cele din familia Hudson, sunt tentate sa creada ca o astfel de varianta este una care le poate rezolva rapid problemele.

Si de vreme ce pare optiunea corecta pentru multe persoane, incep sa apara din ce in ce mai multe intrebari legate de probabilitatea ca proprietarii sa fie inselati.

 

Sfaturi pentru proprietari

Pe piata exista o duzina de companii in domeniu care-si fac publicitate, dar trebuie spus ca aceasta afacere nu este una care sa fie reglementata din punct de vedere legal.

Ceea ce ofera aceste companii nu este ilegal, dar sunt foarte multe persoanele care cred ca eventualilor clienti nu le sunt prezentate toate amanuntele.

Industria de profil a adunat mai multe materiale publicitare de acest gen, pe care le-a inmanat celor de la Trading Standards pentru a le investiga.

Andrea Rozario de la SHIP (Safe Home Income Plans) spune ca industria de „vinzi si inchiriezi” trebuie sa ajunga sa-si puna la punct regulile, prin intermediul unui act.

„In industrie isi desfasoara activitatea fara probleme companii cu o tinuta etica, dar exista si o gramada de companii care nu au nici cea mai mica intentie de a prezenta proprietarilor riscurile impuse de asa ceva”, spune ea.

„Ei pot spune ceea ce-si doresc si scrie ceea ce le place.”

SHIP a emis o serie de recomandari destinate proprietarilor care iau in considerare o astfel de schema de vanzare si inchiriere a casei.

Printre lucrurile recomandate sa fie facute se afla:

– vorbiti cu creditorul daca sunteti in situatia de a nu mai putea achita ratele lunare;

– vorbiti cu o organizatie asa cum ar fi Citizen’s Advice Bureau sau National Debt Helpline;

– luati in considerare alte variante, cum ar fi un schimb de locuinte in avantajul dumneavoastra, ajutorul familiei, inchirierea unei camere sau folosirea oricaror rezerve financiare sau polite de care ati putea dispune;

– daca varianta de a vinde si inchiria este una fezabila, consultati-va familia vizavi de intentia de a o folosi;

– discutati cu un consilier financiar calificat, care poate stabili alaturi de dumneavoastra optiunile pe care le aveti;

– obtineti consiliere legala independenta.

Printre lucrurile recomandate sa nu fie facute se afla:

– nu va lasati pusi sub presiune; discutati, mai devreme sau mai tarziu, cu compania careia ii datorati bani;

– nu uitati ca rata lunara ar putea fi un angajament caruia sa nu-i puteti face fata, angajament care are toate sansele sa fie marit in timp;

– nu exista nicio garantie ca veti putea acoperi obligatiile cu care sunteti creditat, indiferent de ceea ce spune compania cu care discutati.

Omul care apare pe actele de chirie ale casei familiei Hudson se numeste Philip Hope, dar BBC nu a reusit sa-l contacteze pentru a-si exprima punctul de vedere.

Trading Standards din Reading investigheaza in clipa de fata Home Assured, dupa ce a primit plangeri de la alte 10 persoane care au ramas fara casa in urma colaborarii cu respectiva companie.

Basildon Council a admis ca a pus la dispozitia familiei Hudson un advertorial al celor de la Home Assured, dar a sugerat ca acesta intentiona sa sublinieze ideea de „vinzi si inchiriezi”, nu in mod special compania respectiva, fiind una dintre optiunile la care pot apela persoanele aflate in situatia de a ramane pe drumuri.

„Toate inregistrarile noastre sugereaza ca acesta a fost un caz izolat si nu se poate pune problema ca, la vreun anume punct, consiliul a recomandat firma sau a distribuit materiale promotionale in numele Home Assured Ltd”, se spune in comunicatul de presa emis.

The Office of Fair Trading are si el atentia concentrata catre acest sector, iar concluziile sale vor fi facute publice in cel mai scurt timp posibil.


Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!