Avertismentul lui Sir John Major: Marea Britanie, la un pas de a părăsi UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 24 noiembrie 2014

Sir John Major

Există 50% șanse ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană, a avertizat Sir John Major, fostul premier al Marii Britanii în perioada 1990-1997, într-un discurs susținut la Berlin, în fața membrilor și simpatizanților CDU, formațiunea politică a cancelarului german Angela Merkel. Discursul său a fost preluat de cele mai importante ziare care apar la Londra în edițiile din 13 și 14 noiembrie.

 

Discurs „acasă” la Angela Merkel

Marea Britanie se va vedea nevoit să se despartă de UE, dacă structura unională continentală nu va traversa niște reforme profunde și reale, i-a avertizat Sir John Major pe germanii din CDU. Fostul prim-ministru britanic a încercat astfel să atragă atenția aliaților tradiționali ai regatului că țara sa este nevoită să recurgă la această separare, dacă nu vor avea loc schimbări majore în interiorul Uniunii. El a făcut trimitere directă la restricționarea libertății de mișcare pe teritoriul statelor UE, atunci când s-a referit la reformele care ar trebui să aibă loc în UE, în opinia guvernanților de la Londra.

„Apreciez că șansele ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană sunt de aproximativ 50% în acest moment. Și solicit partenerilor noștri să înțeleagă că ne aflăm în pragul unei rupturi care nu ar fi în avantajul nimănui. Frustrarea pe care o resimte Regatul Unit în prezent nu este un joc. Iar ceea ce vă spun nu este doar un truc politic care ar avea ca scop obținerea de avantaje sau anumite concesii din partea partenerilor noștri. Chiar există un risc serios, iar o asemenea separație ar putea aduce grave prejudicii atâta Marii Britanii, cât și întregii UE. Un asemenea divorț ar fi definitiv și absolut. Iar o reconciliere ulterioară ar deveni cu totul improbabilă”, a spus Major pe un ton grav în cadrul unei întâlniri a organizației Konrad Adenauer Stiftung, cel mai important grup de inițiativă asociat formațiunii politice de guvernământ CDU.

Discursul susținut de Sir John Major la Berlin i-a vizat nu numai pe liderii politici din Germania, ci a fost, în același timp, o atenționare adresată actualului prim-ministru britanic David Cameron, cred analiștii politici. Acesta a avut loc la doar câteva zile după ce cancelarul Angela Merkel s-a arătat vizibil deranjată de retorica anti-UE a actualului premier de la Londra.

„Sper ca ambele părți să manifeste atenția necesară și să urmeze calea negocierilor, având ca scop imediat și precis găsirea unei soluții, nu justificarea unor diferende. Înțelepciunea poate diminua tonul oratorilor, deschizând calea către un dialog diplomatic”, a afirmat fostul premier britanic.

 

„Specialist” în medierea conflictelor dintre UK și UE

John Major a mai reușit să împace Marea Britanie cu Uniunea Europeană, după ce s-a deplasat, în acest scop, tot la Berlin. S-a întâmplat în 1990, pe vremea când devenise prim-ministru înlocuind-o pe Doamna de Fier, Margaret Thatcher. El a susținut atunci un discurs public care l-a făcut faimos și în care a pledat pentru rămânerea Regatului Unit în centrul UE, au comentat cei de la publicația The Guardian, referitor la actualul demers inițiat de Sir John Major.

„Iată că, la aproape un sfert de veac de atunci, fostul premier britanic se reîntoarce în Germania, tot din teamă că țara sa ar putea părăsi Uniunea Europeană”, se remarcă în același articol.

Sir John Major a recunoscut că a fost într-o oarecare măsură deranjat de actuala retorică a unor politicieni din țara sa. În același timp, el a admis că, în opinia sa, unii lideri ai Uniunii Europene nu acordă suficientă atenție pentru seriozitatea argumentelor pe care Marea Britanie le lansează, privitor la relația regatului cu Uniunea.

————————————–

„Nu mă simt deloc confortabil că trebuie să iau parte la o astfel de dispută. Ba chiar îmi displace profund… Ca și copil, am crescut printre imigranții din sudul Londrei. Mi-au fost prieteni și vecini. Nutresc o mare admirație pentru oamenii care sunt gata să se înstrăineze pentru a-și găsi de lucru și a făuri o viață mai bună pentru ei și familiile lor. Este nevoie de mult curaj pentru aceasta. În consecință, ei merită apreciere și căldură, în loc de o respingere rece și distantă.

Dar populația Marii Britanii va crește cu 25% până în 2060, dacă se continuă în acest ritm. În același timp, populația Germaniei ar urma să scadă. Intenția noastră nu este să producem panică. Dar dorim să atragem atenția că avem o problemă și că avem nevoie de ajutor.”

Din discursul susținut de Sir John Major la Berlin

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!