Avertizări privind „Apostila Convenţiei de la Haga”

Articol publicat in sectiunea Consulat pe data 3 octombrie 2010

Românii trebuie să manifeste precauţie atunci când solicită documente eliberate de instituţii britanice însoţite de Apostila de la Haga, avertizează un comunicat nedatat publicat pe website-ul Ambasadei României la Londra şi atribuit Ministerului Afacerilor Externe din România.

„Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români rezidenţi în Marea Britanie să manifeste o atenţie sporită atunci când solicită eliberarea unei apostile pe documentele publice emise de autorităţile britanice întrucât, în ultima perioadă, mai multe persoane au reclamat existenţa unor site-uri şi anunţuri înşelătoare pe plan local”, se afirmă în anunţul publicat la mijlocul lunii septembrie pe pagina web www.londra.mae.ro.

Nici reprezentanţii secţiei consulare a Ambasadei, nici biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti nu au putut oferi informaţii explicite în interesul românilor care se confruntă cu o astfel de situaţie. „Singurii care vă vor putea oferi amănunte în legătură cu această problemă sunt reprezentanţii instituţiei britanice care emit Apostila”, ne-au declarat atât surse din Ambasada României, cât şi din interiorul Ministerului român al Afacerilor Externe. „Nu cunoaştem provenienţa acestui comunicat”, au susţinut însă reprezentanţi ai biroului de presă al Foreign and Commonwealth Office.

„Pentru a preveni apariţia unor astfel de situaţii neplăcute, MAE reaminteşte cetăţenilor români că Biroul Legalizări din cadrul Ministerului Afacerilor Externe britanic (Foreign and Commonwealth Office) este singura autoritate britanică competentă să efectueze legalizări şi să emită apostilă pentru ca documentele emise de autorităţile acestui stat să poată fi folosite în străinătate. Pentru informaţii complete, persoanele interesate pot accesa pagina de internet oficială a Foreign and Commonwealth Office: www.fco.gov.uk/legalisation”, se mai precizează în textul postat pe pagina de web a ambasadei.

Din 1 septembrie 2005, orice document cu Apostila Convenţiei de la Haga este automat recunoscut pentru folosirea fără alte cerinţe în oricare dintre celelalte ţări semnatare ale convenţiei. Statele membre ale Convenţiei de la Haga din 5 octombrie 1961, privind simplificarea procedurii supralegalizării actelor ce vor fi folosite în străinătate, sunt în număr de 64, incluzând România şi Marea Britanie.

„Pentru a fi recunoscute de autorităţile române, precum şi de autorităţile altor state părţi la Convenţia de la Haga din 1961, documentele/actele emise de autorităţile britanice trebuie să aibă aplicată Apostila.

Începând cu 8 august 2008, Biroul Legalizări al FCO, care aplică Apostila în baza Convenţiei din 1961 de la Haga, îşi are sediul în Milton Keynes. Milton Keynes se află la 55 de mile la nord de Londra. De la Londra, există trenuri frecvente din Gara Euston. Biroul Legalizări se află aproape de gară. Autostrada M1 trece prin Milton Keynes şi există posibilităţi de parcare în apropiere. 

Costul aplicării apostilei este de £28 pentru fiecare document/act. Apostila se obţine în aceeaşi zi”, se mai precizează pe londra.mae.ro referitor la emiterea apostilei pe documente publice.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!