Avioane spion care „văd” sub zăpadă și pământ

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 iunie 2015

O nouă generație de avioane de supraveghere rușești este capabilă să vadă sub stratul de zăpadă, printre copaci și chiar sub pământ. Informația a fost oferită agenției Itar-Tass de o sursă care este familiarizată cu tehnologia, arată Newsweek.

Potrivit ziare.com, Rusia e în plin proces de modernizare a echipamentului militar, recent forțele aeriene testând avioanele Su-25, alternativă rusească la tehnologia americană Glonass. În prezent, potrivit sursei, avioanele de supraveghere sunt „upgradate” cu noul echipament ce le va mări considerabil vizibilitatea. Tehnologia a fost creată de compania Vega și se folosește de multifrecvențe radio, imaginile obținute fiind de înalta calitate și în detaliu. Prin urmare, ce se află într-un nor de ceață, în fum, zăpadă, sol și sub copaci nu mai reprezintă un mister. Potrivit sursei, modernizarea adusă avioanelor va permite ca ținte care se află la „zeci de metri” sub pământ să fie vizibile. Pentru moment, „upgradările” se fac pentru avioanele de supraveghere Tu-214R.

Acest model de avion este, de fapt, un aparat de zbor comercial, pentru pasageri, care are acceptul de a zbura în Europa și SUA. De când relațiile dintre Occident și Rusia s-au înrăutățit, pe fondul crizei din Ucraina, Rusia și-a întețit „zborurile de patrulare”, gest care nu e deloc bine privit de vecinii săi. Numărul avioanelor rusești interceptate de NATO lângă spațiul aerian european a crescut considerabil de când a izbucnit războiul din Ucraina.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!