Avion doborât în Ucraina. Rusia arătată cu degetul

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 iulie 2014

Malaysia Airlines Ukraine crash2

Un avion al companiei Malaysia Airlines cu 298 de pasageri și membri ai echipajului la bord, printre care un român, s-a prăbușit, joi după-amiază, în estul separatist al Ucrainei, în apropiere de Donețk. Serviciile secrete americane au confirmat că aeronava a fost doborâtă de rachete trase de la sol, fără a se anunța oficial cine se află în spatele atacului.

În timp ce Rusia și Ucraina dau vina una pe alta pentru această tragedie, un lider insurgent a revendicat atacul, spunând că „nimeni nu zboară pe cerul nostru”. Mai multe anchete de amploare au fost demarate la scurt timp de la prăbușirea avionului Boeing 777, care se deplasa pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur și ar fi trecut pe lângă un spațiu aerian restricționat.

Președintele rus Vladimir Putin susține că nimeni nu ar trebui să profite de pe urma tragediei din 17 iulie, când un avion cu aproape 300 de persoane la bord a fost doborât în estul separatist al Ucrainei, pasând din nou responsabilitatea pentru tragedie către guvernul de la Kiev.

„Vorbind despre teribilele evenimente tragice care s-au produs pe cerul Donețk-ului, aș vrea să spun încă o dată cum tratăm noi, în Rusia, aceste evenimente care s-au întâmplat în Ucraina. Noi am cerut în mod repetat ca părțile aflate în conflict să înceteze imediat vărsarea de sânge și să se așeze la masa negocierilor”, a declarat Putin la postul Rossiya 24, citat de Ria Novosti.

Liderul rus a mai spus că dacă operațiunea anti-teroristă nu ar fi fost reluată pe 28 iunie, „această tragedie nu s-ar fi întâmplat”. „În același timp, nimeni nu ar trebui și nici nu are dreptul să se folosească de tragedie pentru a-și atinge propriile scopuri politice. Asemenea evenimente ar trebui să unească oamenii, nu să îi despartă”, a continuat el. „Pe partea aceasta, Rusia face tot ce este posibil ca lupta din estul Ucrainei să treacă de la faza militară de astăzi la faza pe discuții la masa negocierilor, prin mijloace pașnice și diplomatice”, a precizat președintele rus.

 

SUA, dezvăluire despre implicarea Rusiei

Discuțiile telefonice publicate de serviciile secrete ucrainene (SBU), care arată că separatiștii pro-ruși sunt vinovați pentru prăbușirea avionului cu 298 de oameni la bord în estul Ucrainei, sunt autentice, a anunțat, duminică, Ambasada SUA la Kiev.

SBU a făcut publică, joia trecută, o conversație între un lider insurgent și un șef din cadrul serviciilor secrete din Rusia, în care aceștia recunosc că avionul de pasageri a fost doborât cu o rachetă sol-aer, după ce a fost confundat cu o aeronavă militară, relatează AFP. Înregistrările au fost prezentate ca o dovadă-cheie că rebelii sprijiniți de Rusia au doborât aparatul de zbor, după cum autoritățile de la Kiev au susținut de la bun început. La rândul lor, separatiștii dau vina pe armata ucraineană pentru tragedia produsă joi în zona regiunii Donețk, aproape de granița cu Rusia.

„Datele audio prezentate presei de către serviciul ucrainean de securitate au fost evaluate de analiștii Societății de Informații, care au confirmat că este vorba despre conversații autentice între cunoscuți lideri separatiști”, au declarat reprezentanți ai misiunii diplomatice americane la Kiev.

Potrivit SBU, una dintre înregistrări cuprinde o convorbire între un lider separatist și Igor Bezler, despre care se pretinde că ar fi un ofițer al serviciilor secrete din Rusia. Se pare că această convorbire ar fi avut loc la 20 de minute după prăbușirea aeronavei MH17. În această convorbire, liderul separatist îi spune lui Bezler că militanții au doborât un avion. În următoarea convorbire, purtată 40 de minute mai târziu, între doi militanți, numiți „Maiorul”, care se pare că era în zona căderii avionului, și „Grecul”, se pare că cei doi își dau seama că era vorba de o aeronavă plină cu civili.

Potrivit unei traduceri făcute de Kyiv Post, „Maiorul” este auzit spunând: „Este 100% sigur că este vorba de un avion cu pasageri” și recunoaște că nu există arme la fața locului. Când este întrebat dacă există vreun document, „Maiorul” spune: „Da, unul al unui student indonezian.”

Conversațiile prezentate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) ar avea loc între ofițeri ai serviciilor secrete din Rusia și rebelii pro-ruși, iar subiectul acestora este lansatorul de rachete BUK din Rusia, folosit pentru distrugerea aeronavei. În aceste convorbiri, ofițerii ruși și militanții sprijiniți de Kremlin își exprimă satisfacția că au intrat în posesia sistemului de rachete sol-aer BUK.

 

Au reînceput luptele în Donețk

Lupte violente au izbucnit luni dimineața între forțele ucrainene și rebelii pro-ruși chiar în orașul Donețk, unde o coloană de vehicule blindate și tancuri guvernamentale a încercat să pătrundă în gara centrală.

Luptele au continuat luni în jurul prânzului în oraș, în timp ce în zona catastrofei echipele internaționale încercau să pornească ancheta privind cauzele prăbușirii avionului Malaysia Airlines.

Sute de cadavre și rămășite umane au fost băgate în vagoanele unui tren frigorific oprit în localitatea Torez, de lângă Grabovo, iar mai multe delegații de observatori au ajuns luni în zonă, deși nu este clar în acest moment dacă o anchetă poate începe. Există informații privind accesul liber al localnicilor și curioșilor la locul prăbușirii, în schimb, echipele internaționale au trecut prin episoade în care le-a fost interzisă pătrunderea în zonă de către insurgenții pro-ruși.

 

Separatiștii pro-ruși au predat cutiile negre

La patru zile după doborârea avionului Malaysia Airlines MH17, separatiștii pro-ruși din Ucraina au fost de acord în cele din urmă să predea cutiile negre ale aparatului, eveniment care s-a petrecut marți dimineața. În cadrul unei conferințe de presă, în urma unor negocieri care au durat 12 ore, Alexander Borodai, premierul Republicii Populare a Donețk-ului, i-a înmânat cutiile negre colonelului Mohamed Sakri, șeful Consiliului Național de Securitate al Malaeziei, scrie The Independent.

Borodai a pus în fața camerelor de filmare cele două cutii negre, care, de fapt, sunt portocalii, astfel încât delegația malaeziană să le poată lua și cerceta. Borodai, care este autoproclamatul premier al Republici Donețk din luna mai, a folosit această ocazie pentru a nega din nou că militarii republicii sale sunt responsabili pentru doborârea aparatului, susținând că aceștia nu au capacitatea tehnică și nici motiv pentru a-l doborî.

Decizia de a preda cutiile negre vine după o discuție telefonică între Borodai și premierul malaezian Najib Razak. La conferința de presă, liderul delegației malaeziene, Mohamed Sakri, i-a mulțumit lui Borodai, spunând că cele două cutii negre „sunt întregi, chiar dacă puțin lovite, dar sunt într-o condiție bună”. Comunitatea internațională a făcut apel timp de 4 zile la conducerea rebelilor să predea cutiile negre și să permită efectuarea unei anchete amănunțite asupra condițiilor care au dus la prăbușirea zborului MH 17.

 

Anchetă olandeză

Procurorii olandezi au deschis o anchetă cu privire la cauzele prăbușirii avionului MH17, sub suspiciunea de crimă, crime de război și doborârea intenționată a unui avion. Un procuror olandez se află în Ucraina pentru a participa la anchetă, arată Reuters.

Potrivit dreptului penal internațional, Olanda poate pune sub acuzare orice cetățean ce a comis o crimă de război împotriva unui cetățean olandez. Printre cele 298 de victime ale tragediei de joi se numără și 193 de olandezi. În același timp, OSCE a evaluat situația evacuării cadavrelor din avionul prăbușit și crede că faptul că rebelii au distrus o parte din infrastructura feroviară din Donețk va pune probleme operațiunii.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!