Avion prăbușit în Africa: Un român, printre victime

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 iulie 2014

Un avionul Air Algerie, care a dispărut joi în Africa, s-ar fi prăbușit în Niger, având la bord 110 pasageri și 6 membri ai echipajului. Informația a fost făcută publică de televiziunile algeriene, care transmit că piloții ar fi cerut schimbarea traseului avionului din cauza unei furtuni. Televiziunea Ennahar Algeria TV a precizat că avionul s-a prăbușit în râul Niger, potrivit Daily Star Lebanon.

Lista pasagerilor include 50 de francezi, 24 de cetățeni din Burkina Faso, 8 libanezi, 4 algerieni, 2 luxemburghezi și câte unul din România, Ucraina, Belgia, Elveția, Nigeria și Camerun. Oficialii libanezi spun că la bordul avionului s-ar fi aflat cel puțin 20 de cetățeni din Liban. În schimb, un purtător de cuvânt al SEPLA, uniunea piloților din Spania, a spus că cei șase membri ai echipajului proveneau din această țară, însă nu s-au putut da mai multe detalii.

Un român se află printre pasagerii aflați la bordul avionului Air Algerie care s-a prăbușit, joi, în Africa. Informația a fost dată publicității de agenția de presă Reuters, care arată că la bord se aflau cetățeni din 12 state din Europa și Africa.

Agenția de presă îl citează pe reprezentantul Air Algerie în Burkina Faso, Kara Terki, care a spus în cadrul unei conferințe de presă că toți pasagerii aflați la bord se aflau în tranzit, fie către Europa, fie către Orientul Mijlociu sau Canada.

 Ministrul de externe, Titus Corlățean, a precizat că ambasadorul român de la Alger a informat MAE român că MAE algerian, prin Direcția Relația cu Europa, a confirmat că la bordul avionului prăbușit s-ar fi aflat și un cetățean român.

O sursă din cadrul companiei a declarat pentru AFP că avionul a fost închiriat de Air Algerie de la o companie spaniolă. Este vorba de Swiftair, care a confirmat, într-un comunicat, că a închiriat operatorului aerian Air Algerie un avion McDonnell Douglas (MD) 83 care a decolat din Ouagadougou, din statul african Burkina Faso, cu destinația Alger, destinație care nu a fost atinsă.

Incidentul vine după o serie neagră de evenimente care au implicat avioane de pasageri în 2014. Miercuri, un avion al unei companii taiwaneze s-a prăbușit pe o insulă din Taiwan, evenimentul soldându-se cu zeci de morți. Săptămâna trecută, un avion al Malaysia Airlines cu 298 de pasageri la bord a căzut în estul Ucrainei, cel mai probabil fiind doborât de o rachetă sol-aer lansată de separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk. Un alt aparat al Malaysia Airlines cu sute de pasageri la bord s-a prăbușit în luna martie în Oceanul Indian, eforturile de găsire a rămășițelor acestuia neavând succes până în acest moment.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!