Avizarea ambasadorilor, o poveste cu cântec

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 mai 2015

Constantin Mihail GrigorieComisiile reunite de politică externă din Parlament au avizat favorabil, marți, încă patru propuneri de ambasadori. Printre aceștia nu s-a numărat și Constantin Mihail Grigorie (foto), propus ca ambasador în Republica Cehă și vizat de o anchetă a Corpului de Control al MAE, după ce a apărut într-un clip publicitar în care se folosește de funcția sa și de reputația ministerului.

Adrian Cioroianu, propus ca delegat permanent pe lângă UNESCO, Adrian Davidoiu, propus ca ambasador în Norvegia, Carmen-Liliana Podgorean, propusă ca ambasador în Argentina și Paraguay, și Cristian Tudor, propus ca ambasador în Qatar au fost audiați marți de Comisiile reunite de politică externă din Parlament. „Au primit aviz (…) Toți sunt diplomați de carieră”, a declarat pentru ziare.com Petru Filip, președintele comisiei de politică externă din Senat.

Întrebat dacă sunt noutăți cu privire la Constantin Grigorie, senatorul Petru Filip a afirmat că nu are nicio informație în plus pe această temă. „Nimic. Nici nu am întrebat și, până la urmă, nu era treaba noastră, era o treabă internă. Nici nu a fost subiect, dacă ar fi venit ca propunere, probabil că ar fi fost subiect de discuție. Dar nu a fost pe nicio listă de propuneri”, a mai precizat Petru Filip.

În ceea ce îl privește pe Cristian Tudor, audiat pentru postul de ambasador în Qatar, al cărui nume nu apare pe site-ul Administrației Prezidențiale ca nominalizare, senatorul nu a putut oferi lămuriri suplimentare, explicând totuși care sunt procedurile.

„Sigur că există o discuție între președinte, prim-ministru și ministrul de externe, privind propunerile, dar nu e obligatoriu să fie toate odată, fiecare misiune are o anumită realitate, și a ambasadorului care este pe funcție, și a celui care urmează să se ducă la post. Dacă sunt ambasadori în altă parte, ei vin în centrală și rămân o perioadă de timp de câteva luni de pregătire pentru noua misiune, cu specificul ei, cu problemele care sunt. În plus, cel care e la post în acest moment se duce și își închide misiunea, discută cu instituțiile țării unde a fost reprezentantul României (…) De aceea, schimbul nu se face în timp real – noi l-am audiat azi și se duce la post mâine”, a explicat acesta jurnaliștilor, adăugând că ambasadorii audiați marți și săptămânile trecute nu mai trec prin plenul Parlamentului, avizul comisiilor fiind suficient.

„Procedura prevede audierea în comisii, avizul consultativ (…), iar cel care face numirea este președintele, care își asumă decizia, împreună cu Ministerul de Externe”, a completat Petru Filip, reamintind cazul actualului ambasador la Roma, Dana Constantinescu, care a fost avizată negativ în comisiile parlamentare, dar a fost totuși trimisă la post de fostul președinte Traian Băsescu.

 

O propunere controversată

Președintele Klaus Iohannis a anunțat public, în data de 30 aprilie, că, în baza consultărilor cu premierul și cu ministrul afacerilor externe, a aprobat o serie de propuneri de rechemare/numire de ambasadori, printre care numirea fostului director SRI George Maior (ambasador în SUA) și a jurnalistului Emil Hurezeanu (în Germania).

În mass-media au apărut câteva comentarii critice cu privire la unii dintre cei aflați pe listă, cum ar fi faptul că soția secretarului de stat din MAE Radu Podgorean, Carmen, a fost propusă ca ambasador în Argentina și Paraguay. De asemenea, nici pe lista respectivă și nici pe site-ul Administrației Prezidențiale nu apare numele lui Cristian Popescu, audiat marți pentru postul de ambasador în Qatar, prin urmare, nu este clar când l-a desemnat președintele pentru acest post și nici de ce nu a făcut public acest lucru.

Cel mai controversat nume a fost cel al lui Constantin Grigorie, anchetat de către Corpul de Control al Ministerului de Externe, după ce presa a dezvăluit că acesta a făcut reclamă unui aparat medical folosindu-se de funcția sa și de numele ministerului, lucru interzis de prevederile legale în vigoare. După deschiderea anchetei interne, audierea lui Grigorie în comisiile parlamentare a fost amânată pe termen neprecizat.

Apariția în clipul pentru teleshopping nu este singurul aspect care ridică semne de întrebare cu privire la această propunere de ambasador. În vârstă de 65 de ani, Constantin Grigorie a fost înainte de 1989 șef de comisie în Uniunea Studenților Comuniști din Biroul pentru Turism și Tineret (BTT). În 1990 a intrat în diplomație și din 1993, a fost consilierul fostului ministru de externe Teodor Meleșcanu. Ulterior, el a fost șeful misiunii românești în Italia și Malta (1995-1999), ambasador în Bulgaria (1999-2003), ambasador în Turcia (2004-2008) și Rusia (2008-2013).

Conform art. 19 din Legea privind statutul corpului diplomatic și consular al României, „pentru numirea în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar, ministrul afacerilor externe propune, de regulă, diplomați de carieră care, la încheierea misiunii, nu depășesc vârsta legală de pensionare. În mod excepțional, pot fi propuse pentru numire în această funcție personalități ale vieții publice care îndeplinesc condițiile pentru admiterea în rândul membrilor Corpului diplomatic și consular al României”.

Solicitat de ziare.com să enumere câteva dintre cele mai importante realizări ale lui Constantin Grigorie în posturile deținute consecutiv la Roma, Sofia, Ankara și Moscova, precum și motivul pentru care acesta a fost propus ambasador cu doar câteva luni înainte de pensionare, MAE a răspuns că acesta „este diplomat de carieră. În ceea ce privește mandatele sale anterioare de ambasador, conform procedurii, acestea au fost exercitate cu respectarea tuturor etapelor procedurale legale (desemnare, obținerea avizelor consultative din partea Comisiilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, decret semnat de președintele României, exercitare propriu-zisă a mandatului de ambasador). Pe parcursul exercitării acestor funcții nu au fost înregistrate abateri.”

În plus, conform art. 50 din legea citată, ambasadorilor le este interzis „să solicite sau să accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru alții, în considerarea funcției lor, avantaje materiale sau de altă natură care ar putea aduce atingere loialității, responsabilității și prestigiului lor”, ceea ce se poate spune că a făcut Constantin Grigorie atunci când a apărut în clipul publicitar.

„Îl cunosc pe doctorul Emil Dobrea de peste 20 de ani. (…) Printr-un aparat pe care l-a inventat chiar doctorul Dobrea se pot identifica toate aceste microorganisme. Nu numai să le identifice, dar, în același timp, să le și distrugă. Cu aparatul doctorului Dobrea se poate realiza o detoxifiere a organismului și eliminarea metalelor grele”, afirma Constantin Grigorie, sub imaginea căruia apărea titulatura „Ambasador Ministerul Afacerilor Externe”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!