Avocat în România, „şomer” în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 17 martie 2014

avocata

Cunoştinţele juridice ale unui avocat român sunt aproape inutile pe piaţa muncii din Marea Britanie, a constatat cu dezamăgire o româncă ajunsă în regat după 10 ani de experienţă avocăţească în România.

Alina Mihaela Bucur a obţinut, cu mari eforturi, o diplomă în domeniul dreptului juridic din România natală şi a trudit la fel de greu, după terminarea studiilor, pentru a se face remarcată ca avocat. În 2011, ea s-a considerat privilegiată pentru că i s-a ivit şansa să se stabilească la Londra, prin căsătorie. Tânăra nu s-a gândit, însă, niciun moment că profesia sa nu va avea valoare pe teritoriile Marii Britanii.

 

Viaţa după „luna de miere”…

Alina M. Bucur sosea în Marea Britanie în 2011, la logodnicul ei, aflat în Regatul Unit de peste 10 ani.

„Înainte, soţul meu a mai fost căsătorit cu o localnică, cetăţean britanic, dar nu s-au înţeles. Au ajuns la divorţ şi el s-a decis să se recăsătorească numai cu o româncă. Aşa am ajuns eu aici. Ne-am căsătorit în 2012, am făcut nunta în România şi apoi ne-am stabilit aici, la Londra, unde trăim de peste doi ani”, îşi aminteşte avocatul român cu peste 10 ani de experienţă în sistemul juridic românesc.

Viaţa în metropola de pe Tamisa nu este lipsită de probleme, avea să descopere Alina Mihaela. Prima dificultate cu care românca s-a confruntat a fost obţinerea National Insurance Number (NINo), numărul de asigurare alocat individual, fără de care nimeni nu poate munci legal în această ţară. „M-am prezentat atunci la un interviu pentru obţinerea NINo. Cerinţele impuse mi s-au părut foarte multe şi condiţiile de acordare erau dificile. Am primit refuz”, mărturiseşte sec femeia.

Apoi, ea a încercat să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare în limba engleză. „Când am venit, mă descurcam cu limba engleză, dar doream să îmi perfecţionez cunoştinţele în acest domeniu. De atunci, învăţ în permanenţă; am parcurs cinci sau şase cursuri. Am găsit o posibilitate de a studia gratuit. Este o oportunitate pentru imigranţi, la şcoala The Hampstead School of English, din regiunea Finchley, situată foarte aproape de zona în care locuiesc”, ne-a mai spus Alina Mihaela.

Ea şi-a dorit tot timpul să lucreze, în cei doi ani petrecuţi pe tărâm britanic, pentru a putea fi de ajutor soţului ei, singurul care realiza venituri necesare traiului tinerei familii. „Am acceptat să lucrez şi pe un post de ospătar, dar vă spun sincer că, deşi am găsit un astfel de loc de muncă, la un local din vecinătatea zonei în care eu şi soţul meu locuim, nu am rezistat decât patru zile”, recunoaşte Alina.

 

Ospătar cu diplomă în drept

Primul loc de muncă al avocatului român Alina Mihaela Bucur la Londra a fost „într-o cafenea în care se serveşte şi mâncare”. „Dar proprietara respectivului spaţiu comercial era o persoană de-a dreptul imposibilă. (…) Se comporta cu mine atât de urât, că mi-e şi greu să vă povestesc. Când mă întorceam acasă după o zi de muncă, eram pur şi simplu distrusă. Acolo mai lucra o fată româncă şi, din prima zi, aceasta a încercat să mă prevină… Mi-a spus că patroana localului are adeseori ieşiri incontrolabile şi trebuie să am grijă cum mă port. Eu, în prima fază, am crezut că aceasta încearcă să mă descurajeze, dar, din păcate, s-a dovedit că a avut dreptate. Cea care deţinea unitatea era de altă naţionalitate, nu era nici creştină şi nu se purta deloc omeneşte cu fetele care lucrau pentru ea. În consecinţă, după numai câteva zile, soţul meu mi-a spus să renunţ, văzând cât de mult mă consum din cauza problemelor care se ivesc acolo pe parcursul unei zile de muncă”, ne-a povestit Alina Mihaela.

Ulterior, ea a tot încercat să găsească o altă ocupaţie, însă fără succes. „Am făcut şi un curs pentru a putea lucra cu clienţii, în spaţiile de recepţie din cadrul instituţiilor medicale. Dar, cu toate că am absolvit această specializare, nu am putut să îmi găsesc un post în domeniu, din cauza faptului că nu aveam NINo”, continuă destăinuirile avocatului român.

Tânăra familie a trăit în toată perioada petrecută în Marea Britanie, de la căsătorie şi până în prezent, exclusiv din veniturile soţului Alinei Mihaela Bucur. „Avem noroc că bărbatul meu are un serviciu bun. El este specializat în design interior şi exterior. I-a câştigat încrederea unui proprietar de imobiliare britanic, care deţine un complex de locuinţe. Bărbatul meu s-a ocupat de renovarea acestora, iar acum, el este cel care se ocupă de întreţinerea şi administrarea acelor locuinţe. În plus, mai execută şi alte lucrări, pe cont propriu”, spune cu satisfacţie românca.

 

Consultanţă juridică românească în UK

În cei doi ani petrecuţi în Marea Britanie, avocatul Alina Mihaela Bucur a încercat în permanenţă să îşi practice profesia. „Am căutat alţi avocaţi români cu care să colaborez. La început, căutările mele nu prea au dat roade. Totuşi, am ţinut legătura în permanenţă cu foşti colaboratori din Bucureşti, în încercarea de a oferi servicii juridice românilor de aici, care au probleme în ţara natală. Mai recent, m-am decis să dau un anunţ în publicaţia Diaspora Românească şi pe încă un website şi am avut rezultate de pe urma acestor demersuri”, ne-a spus cu mulţumire românca.

Ea s-a asociat cu un jurist, care are şi autorizaţie de translator şi interpret. Cei doi oferă acum consultanţă românilor care li se adresează (avocat Alina Mihaela Bucur, tel: 0746.661.9193). „Am primit solicitări şi direct din România. Intenţionăm să construim şi un website de prezentare a serviciilor noastre. Practic, putem rezolva orice problemă de natură juridică în România pentru cetăţeni români aflaţi în prezent în Regatul Unit”, ne-a dezvăluit cu satisfacţie Alina Bucur.

În scurt timp, situaţia ei în Marea Britanie se va rezolva şi din punct de vedere legal. „Am fost, din nou, la interviu pentru obţinerea NINo. Am prezentat o scrisoare de recomandare de la un angajator britanic, în care se specifică intenţia acestuia de a mă angaja, imediat ce voi intra în posesia numărului de asigurare. Aştept să primesc răspunsul în următoarele zile. Și am încredere că voi reuşi…”, spune mulţumită avocata româncă.

În viitor, ea speră să devină avocat britanic… „Am să fac un curs de reconversie pentru a-mi putea practica meseria şi aici, pentru că sistemul juridic românesc nu este compatibil cu cel britanic. Dar am nevoie de cel puţin un an de studiu şi trebuie să achit taxe de şcolarizare de câteva mii de lire sterline. Iar în momentul de faţă, nu îmi permit…”, adaugă încrezătoare Alina Mihaela Bucur.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

3 pareri la “Avocat în România, „şomer” în Marea Britanie”

 1. Simone Larriviere Spune:

  Felicitari pentru ca nu te-ai descurajat continua asa draga mea … drumurile grele au un sfarsit glorios !!!

  Cu drag
  Simone Larriviere

 2. Loredana Spune:

  Buna seara Alina! Am citit articolul tau si acum parcurg același drum ca si tine! Am ajuns in Londra acum 1 luna si pe 28 am programare la Nino. Apoi voi încerca sa ma integrez in branșa! As aprecia daca ai putea sa îmi dai anumite indicii sau o mana de ajutor! Multumesc anticipat!

 3. teodor Spune:

  Buna ziua! Astfel vrea un nr de tel: al doamnei avocat Alina Bucur pentru a ma ajuta intr o problema. Am sunat la un numa 074×××××480 dar îmi spune ca nu este valabile. Multumesc!!!

Spune-ti si tu parerea!