Avram Iancu: A treia oară în apele reci ale Canalului

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 23 iulie 2015

Avram Iancu_Dincolo de limite

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani în vârstă de 39 de ani care a ratat, anul trecut, în două rânduri, traversarea înot a Canalului Mânecii, a pornit în 16 iulie spre Marea Britanie pentru a încerca din nou să parcurgă prin natație cei 41 de kilometri de apă rece dintre țărmul sudic al Angliei și nordul Franței.

Hunedoreanul Avram Iancu s-a înscris din nou în cursa pentru traversarea Canalului Mânecii în condițiile impuse sportivilor de Swimming Channel Association (SCA), organizație abilitată să aprobe și certifice astfel de reușite. Acestea prevăd obligativitatea parcurgerii întregii distanțe de către înotători fără a purta costum de neopren sau alte echipamente de protecție în ciuda temperaturilor extrem de scăzute ale apei. Iancu speră să reușească să înscrie numele său și al României pe lista celor aproximativ 1.300 de oameni care au reușit traversarea canalului în limitele impuse de cei de la SCA.

—————————————

„Voi zbura deasupra Canalului, loc de vis, de chin, de durere, de frig, de dezamăgire, agonie și… speranță”, a comentat Avram Iancu într-o postare pe pagina sa de facebook, cu două zile înainte de a porni în zbor cu avionul spre Marea Britanie.

„Da, îmi doresc foarte mult să văd în dreptul numelui meu, pe panoplia celor 1.300 de bravi înotători care au reușit, numele țării noastre România. Așa s-a născut visul!”, a adăugat acesta.

—————————————

Sportivul originar din Hunedoara s-a pregătit intens pentru a treia sa încercare de traversare a Canalului Mânecii încă de la începutul anului trecut. El a alergat pe dealurile și munții din apropierea orașului Petroșani, unde locuiește, și a înotat foarte mult, într-o primă fază într-un bazin din localitate. Apoi, în luna februarie a acestui an, a început o serie de antrenamente foarte dure de aclimatizare, la temperaturi apropiate de zero grade. „Am tăiat, la propriu, gheața lacului cu drujba și am înotat pe sub gheață, de la o copcă la alta, pentru a mă aclimatiza la temperaturi foarte scăzute”, a declarat Avram Iancu, citat într-un articol din presa locală hunedoreană. Iancu a mai parcurs înot, pe Dunăre, maratonul acvatic Gropeni-Brăila-Galați, 42 de kilometri, terminat cu succes în 10 ore și 16 minute.

Cursa de traversare a Canalului Mânecii la care va participa Avram Iancu a fost programată a se desfășura într-o zi din intervalul 9-13 august. Încercarea sa va fi filmată și transmisă de Televiziunea Română.

—————————————

„Canalul Mânecii este «Everestul» fiecărui înotător. Îi felicit pe toți cei care au trecut deja Canalul, cât și pe cei ce o vor face. Personal am pierdut două bătălii cu propriul meu Everest. Continui! Războiul este pierdut doar atunci când renunți la luptă.”

Avram Iancu

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!