Avram Iancu, învins pe Canalul Mânecii. Felicitări!

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti pe data 13 octombrie 2014

Londra_Avram Iancu_Canalul Manecii3

A încercat de două ori să traverseze înot Canalul Mânecii, eşuând de fiecare dată şi totuşi, cei mai mulţi români îl felicită, îl preţuiesc şi îi respectă efortul.

Poartă un nume cu rezonanţă istorică, Avram Iancu, şi este primul român care a îndrăznit să viseze că ar putea înota timp de 14 ore de pe coasta de sud a Angliei până pe ţărmul nordic al Franţei. A străbătut, cu acest gând, drumul de la Petroşani, unde lucrează ca bibliotecar, şi până la portul Dover de pe coasta de sud a Regatului Unit. Şi s-a încumetat de două ori, în 7 august şi în 3 octombrie, să străbată înotând apele extrem de reci ale canalului numit „Iadul de gheaţă”. Şi, chiar dacă nu a reuşit, el rămâne singurul român care a petrecut peste 20 de ore de efort şi cutezanţă pentru a realiza o asemenea performanţă; şi de a duce numele său şi al României alături de cel al altor numai 900 de oameni din aproximativ 60 de ţări care au reuşit traversarea înot a Canalului Mânecii în ultimele două secole.

 

„Mă simt demoralizat”

Avram Iancu, bibliotecarul în vârstă de 38 de ani din Petroşani care rata la 7 august traversarea înot a Canalului Mânecii, a eşuat din nou în această încercare, la 3 octombrie.

A doua sa cursă a început la ora 3:30, în dimineaţa zilei de vineri, 3 octombrie. Românul „a intrat la apă” încrezător că va reuşi să parcurgă înotând distanţa de 40 de km de apă dintre Anglia şi Franţa, în condiţiile în care temperatura apei era de doar 16 grade Celsius. El a fost nevoit, însă, să renunţe după 10 ore şi 45 de minute, timp în care, deşi înotase constant, menţinând un ritm susţinut, a parcurs o distanţă mult prea mică, din cauza curenţilor foarte puternici.

Avram Iancu era foarte sigur pe şansele sale, cu o zi înainte de dificila încercare. „Sunt mai mulţumit acum, mult mai concentrat şi determinat. Mă simt pe deplin pregătit, în vârf de formă”, declara sportivul pentru Diaspora Românească, în 2 octombrie.

„A fost total imprevizibil. M-a luat curentul. Curenţii nu ţin de vreme… Şi apa a fost mai rece (16 grade Celsius). A fost o luptă de 6-7 ore în mijlocul curentului”, ne declara cu dezamăgire acesta, în ziua următoare eşecului. „Mă simt demoralizat”, recunoştea acesta…

 

Reperele unui eşec…

Colaboratorii lui Avram Iancu au transmis live informaţii despre parcursul acestuia prin intermediul website-ului de socializare Facebook şi a publicaţiei Anunţul de UK.

„Ora 3:28: Avram Iancu s-a lansat la apă. Vremea este favorabilă. (…)

Ora 6:30: Revoluţionarul a parcurs deja 3,5 mile. Se mişcă mult mai repede decât prima dată, iar vremea este mult mai bună.

Ora 7:50: După aproximativ 4 ore şi jumătate, Avram înoată cu aproape aceeaşi viteză. A început cu 67 de bătăi pe minut, iar acum are 63 de bătăi ale apei pe minut.

Ora 11:00: În ciuda vremii favorabile, curenţii sunt foarte puternici, fapt ce a dus la o mică deviere de pe traseu. Direcţia curenților urmează să se schimbe în aproximativ o oră, fapt îmbucurător pentru Avram Iancu. După schimbarea direcţiei curenţilor rezultă implicit şi revenirea pe traseu a conaţionalului nostru.

Ora 12:30: Avram s-a aliniat cu curenţii începând să formeze prima buclă. Starea de spirit este foarte bună. Bătăile apei oscilează între 60 şi 64 pe minut. Direcţia este bună.

4:24 Avram abandonează cursa după 10 ore şi 43 de minute, în ultima oră având mai multe pauze în care a avut vărsături”, au transmis cei care îl însoţeau pe hunedorean.

————————————–

Cifrele traversării Canalului Mânecii

 

  • Distanţa pe care Avram Iancu ar fi trebuit să o parcurgă înotând este de 42 kilometri, iar durata acestei încercări ar fi trebuit să se situeze între 12 şi 14 ore.
  • Costul total al demersului temerar de traversare înot a Canalului Mânecii este de aproximativ 8.000 de lire sterline.
  • La prima încercare, Marius Avram Iancu a înotat fără oprire 40 de km, după ce a intrat în apele Canalului Mânecii în dimineaţa zilei de 7 august, la orele 6:48, asistat de ambarcaţiunea Louise Jane pilotată de Andy King. Cursa sa a fost întreruptă atunci de organizatorii britanici, într-un moment în care malul francez era vizibil, din cauza valurilor foarte mari şi a curentului puternic ce a deviat mult traiectoria sportivului.
  • Aproximativ 900 de oameni au reuşit să treacă înot Canalul Mânecii de-a lungul ultimelor două secole. Aceştia provin din aproximativ 60 de ţări diferite.
  • Raportul dintre cei care au reuşit în această încercare şi cei care au încercat fără succes traversarea canalului este de unul la şase, conform statisticilor Channel Swimming Association.
  • Niciunul dintre cei care au traversat canalul pe parcursul ultimelor două secole nu a fost român.

————————————–

 

Susţinătorii lui Avram Iancu

Britanicul Andy King, pilotul ambarcaţiunii care l-a urmat pe Avram Iancu în apă, a postat, de asemenea, câteva impresii pe Facebook despre comportamentul românului. „Este vânt puternic şi valurile sunt aprige, dar Iancu continuă să avanseze”, a notat acesta. „A încercat tot ce se putea, dar a avut crampe şi vărsături şi a decis să oprească cursa. Oricum, are o condiţie fizică bună şi a făcut un efort considerabil”, mai anunţa pilotul Andy King.

„Bravo! Nu-i bai! Important este că ai fost ACOLO! Important este că ai înotat peste 10 ore! Important este că ambiţia te va face să revii! Eşti un BĂRBAT-PATRIOT! Respectul meu şi-ţi rămân aproape!”, a scris pe Facebook Costea Ștefan, unul dintre numeroşii români care i-au trimis mesaje de încurajare lui Avram Iancu.

Hunedoreanul s-a bucurat şi de susţinerea unor britanici care au scris postări în limba engleză pe acelaşi website de socializare.

„Continuă să înoţi!”, a transmis Sal Minty-Gravett, înainte ca Iancu să abandoneze.

„Poţi să o faci, Iancu Avram!!! Nu te lăsa!”, a scris Shubham Vanmali, în timp ce Bob Fernald a transmis îndemnul: „Continuă Iancu!”.

 

Destăinuiri din „Iadul de gheaţă”

Avram Iancu a explicat care au fost circumstanţele care l-au determinat să se oprească din traversarea Canalului Mânecii prin intermediul unui mesaj postat pe contul său de Facebook, a doua zi după eşec. El a alăturat textului o imagine cu harta traseului pe care a reuşit să îl parcurgă.

„Orice comentariu fără harta în faţă este subiectiv şi incomplet. Aşadar, iată şi harta şi câteva impresii şi completări făcute de omul care a fost în apă. Am plecat în mare forţă, la lumina reflectoarelor. Toţi erau extaziaţi de faptul că merg foarte repede şi că, de această dată, curenţii sunt blânzi. Suportul tuturor a fost extraordinar (…) M-am şi văzut pe malul celălalt după ce aveam să-mi depun întreg efortul. Din păcate, la doar câţiva kilometri, avea să mă ia în primire un curent a cărui valoare de putere a fost cu mult peste prognoza de specialitate… Era noapte… viteza de înot era bună. (…) După 6 ore şi 30 de minute, la timpul alimentării, imediat după alimentare, am vomitat instant, ca efect de apărare a organismului împotriva unei cantităţi destul de mari de lichid băut. Am continuat în mare forţă deoarece, după reperele de timp, eram la jumătatea Canalului.

(…) Era doar o iluzie. Eu mi-am propus să nu mă uit înainte, nici înapoi… decât să înot fără întrerupere spre ţărmul francez. Am realizat 10 ore şi 40 de minute de sprint continuu. Mă aşteptam să fiu foarte aproape de coasta franceză şi mă pregăteam sufleteşte de luptele cu ultimii curenţi și kilometri.

În acel moment am primit o informaţie halucinantă pentru mine: faptul că, în sfârşit, am trecut de prima buclă şi că sunt la jumătatea Canalului.  Am început să râd… credeam că echipajul face glume. I-am văzut foarte serioşi şi atunci am îndrăznit să mă uit spre Franţa. Nu se vedea decât hăul nesfârşit de apă. Practic, am înotat 10 ore şi 40 de minute într-o manieră lăudabilă cu doar un prim curent. Data trecută, în acel punct mă aflam după doar 5 ore 30 min.  Şocul mental a fost de netrecut. Un calcul simplu indica încă cel puţin 10 ore de înot.

Am luat decizia: întreruperea tentativei”, a mărturisit Avram Iancu pe Facebook.

————————————–

„Dacă primul curent era atât de puternic… cum avea să fie ultimul? O întrebare fără răspuns. Aşadar, acestea au fost condiţiile şi motivele unui eşec ce-mi lasă un gust mai amar decât poate cineva să-şi imagineze. Mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine.”

Avram Iancu

————————————–

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!