Avram Iancu vs Canalul Mânecii. A doua încercare

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 18 septembrie 2014

Londra_Avram Iancu_Canalul Manecii3

Avram Iancu, bibliotecarul de 38 de ani din Petroșani ce a devenit, în 7 august, primul român care a încercat vreodată să străbată înot Canalul Mânecii, se află din nou la Dover. El se antrenează  pentru a reuși în teribila provocare de a parcurge prin natație distanța de aproximativ 42 de km dintre coasta de sud a Angliei și țărmul nordic al Franței. Încercarea va avea loc probabil în primele zile ale lunii octombrie…

„Am făcut deja toate actele necesare pentru înregistrarea mea la Channel Swimming Association” – organizația britanică abilitată să aprobe încercările și să certifice oficial reușitele înotătorilor care traversează Canalul Mânecii – a dezvăluit Avram Iancu pentru Diaspora Românească. „Data probabilă când va avea loc încercarea este 3 octombrie”, ne-a spus acesta, în seara de 16 septembrie, cu o zi înainte de a părăsi România, pentru a reveni în Marea Britanie.

Hunedoreanul era mult mai optimist și încrezător cu privire la șansele sale de reușită și mult mai liniștit din punct devedere financiar…

 

Fără probleme financiare…

„De această dată am un sponsor unic”, ne-a declarat acum Avram Iancu, după ce înainte de tentativa sa eșuată de la începutul lunii august a acuzat dificultățile financiare pe care le-a traversat cu acea ocazie.

Sportivul a mărturist că, în prezent, efortul său este sprijint din punct de vedere financiar de către fabrica de înghețată Diany din Baia Mare, firmă cu capital 100% românesc, „lider în vânzarea de inghețată din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj”. „Reprezentanții acestei companii apreciază efortul meu și, iată, suportă toate cheltuieleile necesare…”, a precizat Iancu.

Hunedoreanul a adăugat că se va afla în Dover începând cu 18 septembrie. „Am să mă cazez în Dover și încep antrenamentele ca să mă aclimatizez din nou în spațiul numit «între ziduri», locul suferinței înotătorilor”, a mai susținut bibliotecarul din Petroșani.

„Cred că am șanse foarte mari de reușită, chiar dacă temperatura aerului și, posibil, chiar și temperatura apei vor fi mai scăzute”, ne-a declarat Avram Iancu.

Alături de el se vor afla la Dover soția sa și două dintre cele trei fetițe ale lor, precum și antrenorul său, profesorul Ioan Cordea. „De data aceasta, abordarea noastră va fi total diferită. Fiecare persoană care mi se va afla alături, pe ambarcațiunea care mă va însoți, va avea sarcini precise pe care le va respecta. Inclusiv în relația cu oficialii Channel Swimming Association vom fi mai fermi”, promite Iancu.

 

A doua șansă…

Românul care va încerca în primele zile ale lunii viitoare, pentru a doua oară, să treacă înot Canalul Mânecii nu este la prima provocare de acest fel.

Marius Avram Iancu  a înotat fără oprire 40 de km, după ce a intrat în apele Canalului Mânecii în dimineața zilei de 7 august, la orele 6,48, asistat de ambarcațiunea Louise Jane pilotată de Andy King. Cursa sa a fost întreruptă de organizatorii britanici, într-un moment în care malul francez era vizibil, datorită valurilor foarte mari și a curentului puternic ce a deviat mult traiectoria sportivului.

El a mai povestit pentru o altă publicație românească din Marea Britanie cum, în 2011 a participat la competiția „Maraton 7.500”, care a presupus 90 de km de alergare. Aceasta s-a desfășurat „în tot arealul Munților Bucegi, cu trei urcări pe Vf. Omu, însumând peste 7.500 de m diferența de nivel. După 27 de ore de alergare și marș forțat, fără nici măcar un minut de somn, alături de colegul de echipă Florin Munteanu, ne-am clasat pe locul 7 al competiției, unde rata abandonului a fost de 50%”, a spus Iancu.

Avram Iancu s-a născut în Petroșani, în 1976. În prezent, el este bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroșani și președinte al Asociației Sportive „Bike & Run” din aceeași localitate.

 

Primul român

Distanța pe care Avram Iancu va trebui să o parcurgă înotând este de 42 de kilometri, iar durata acestei încercări ar putea să se situeze între 12 și 14 ore.

Costul total al demersului temerar de traversare a Canalului Mânecii înot este de aproximativ 8.000 de lire sterline. Aprobarea și înscrierea oficială a celor care vor să facă o asemenea încercare presupune mai multe etape. „Cea mai dificilă etapă este închirierea unei ambarcațiuni care escortează înotătorii, deoarece costă foarte mult (2.700 de lire sterline)”, declara Avram Iancu, în luna iulie.

Aproximativ 900 de oameni au reușit să treacă înot Canalul Mânecii de-a lungul ultimelor două secole. Aceștia provin din aproximativ 60 de țări diferite.

Raportul dintre cei care au reușit în această încercare și cei care au încercat fără succes traversarea canalului este de unul la șase, conform statisticilor Channel Swimming Association.

Niciunul dintre cei care au traversat canalul pe parcursul ultimelor două secole nu a fost român.

————————————–

„Am revenit așa de repede deoarece anul acesta l-am dedicat și sacrificat total acestui obiectiv. Sunt din nou aici datorită sponsorului meu, dar și a felicitărilor primite la prima mea încercare din partea românilor și  care mi-au lăsat un sentiment al lucrului neterminat. Prima dată am fost foarte aproape de a reuși, dar am eșuat din motive independente de condiția mea. Acum vreau să duc bucuria românilor până la capăt și vreau să înscriu numele României pe panoplia țărilor biruitoare…”

Avram Iancu

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!