A avut oportunitatea vieţii în UK, dar a ales România

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 17 aprilie 2016

terapie-copil-cu-autism

Alina a petrecut cinci ani de zile în Anglia, timp în care a urmat şi cursurile unui masterat pe terapia copiilor cu autism. Deşi i s-a propus să-şi deschidă propriul centru în UK pentru tratarea persoanelor cu autism, Alina a refuzat. A considerat că şi în România sunt mulţi copii care au nevoie de ajutor, astfel că a luat drumul casei, ne informează libertatea.ro.

Licenţiată în psihologie la o facultate din România, Alina nu ştia încotro s-o apuce. Într-un interviu acordat în exclusivitate jurnaliştilor de la libertatea.ro, Alina, acum de 39 de ani, îşi spune povestea.

Totul a început când a răspuns la un anunţ din ziar, când încă se afla în ţară. S-a prezentat la interviu şi astfel l-a cunoscut pe Radu, un copil cu autism, pentru care tatăl său căuta un îngrijitor. L-a îndrăgit imediat pe micuţ şi s-a oferit să vină zilnic chiar şi fără a fi plătită.

—————————————

„De Răducu m-am atașat din prima clipă. Îmi amintesc că multă vreme după ce am început terapia cu el, înainte de a intra în camera de lucru, spuneam Tatăl nostru. În felul ăsta simţeam că las totul la uşă şi mă încarc cu energie pozitivă.”

Alina

—————————————

Părinţii băiatului aveau să aducă la scurt timp după angajarea Alinei un consultant specializat pe tratarea persoanelor cu autism, venit din Anglia, care s-a dovedit a fi foarte eficient. L-au întrebat imediat ce înseamnă să te specializezi în acest domeniu în UK, ce costuri şi condiţii sunt, aşa că i-au propus Alinei să meargă la studii în Anglia, după ce Răducu avea să se recupereze.

 

Munca şi beneficiile ei n-au putut-o ţine pe Alina în UK

După doi ani, în 2007, Alina şi soţul ei au plecat în Anglia. Ea cu munca ei, el cu munca lui. A fost greu la început, plângea seară de seară, recunoaşte Alina. A făcut master pe terapia ABA (Analiză Comportamentală Aplicată) pentru tratarea copiilor cu autism şi a devenit consultant.

La un moment dat, unul dintre supervizorii ei i-a propus să-şi deschidă la Londra un centru pentru persoanele cu autism, însă inima i-a dictat altceva: să meargă în România, unde sunt atâţi copii cu autism care au nevoie de oameni pregătiţi şi dedicaţi precum Alina. Astfel că, după cinci ani de şedere în Marea Britanie, timp în care s-a şi despărţit de soţul ei, Alina a decis să se întoarcă acasă.

În România, munca a început imediat. Timp de aproape un an, Alina a lucrat la asociaţia părinţilor lui Radu, iar în 2012 a deschis, împreună cu mămica unor gemeni cu autism, un centru pentru copiii aflaţi în aceeaşi situaţie.

—————————————

„Nu pot descrie în cuvinte ce simt atunci când văd un copil recuperat. Ne bucurăm pentru fiecare reuşită în parte, pentru fiecare cuvânt sau gest.”

Alina, citată de libertatea.ro

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!