Bac-ul la Limba Română: prima probă, o reuşită!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Educaţie şi învăţământ pe data 6 aprilie 2015

Londra_Iris Radulian_Bac

Proiectul Bac-ului la Limba Română a trecut de prima probă! Ministerul Educaţiei din România sprijină implementarea bacalaureatului la Limba Română în Marea Britanie. În urma deplasării pe care delegaţia formată din reprezentanţi ai comunităţii româneşti, alături de specialişti britanici în educaţie şi un primar din Londra a realizat-o în România, autorităţile de la Bucureşti s-au arătat încântate şi doresc să susţină această iniţiativă. La ora actuală se lucrează intens, ca în viitorul apropiat, reprezentanţii Ministerului să vină în Anglia, spune Iris Radulian, coordonatorul My Romania Group, pentru noi tratative cu ministerul local din UK.

———————————————–

„Acum este foarte posibil, dar încă nu avem ceva concret, întoarcerea vizitei lor, a autorităţilor române în Anglia, pentru a se putea duce noi tratative, la un alt nivel, cu ministerul local din UK. Încă nu este ceva foarte sigur, încă este la nivel de proiect, deoarece un anumit protocol trebuie implementat, ca să se întâmple acest lucru.”

Iris Radulian, coordonator My Romania Group

———————————————–

Comunitatea românească din Marea Britanie nu numai că a privit cu ochi buni proiectul implementării limbii noastre naţionale ca materie de bacalaureat în UK, ci a contribuit şi sufleteşte, dar şi financiar ca totul să devină posibil. Iris Radulian, coordonator My Romania Group, ne explică:

„Am fost măgulită să văd cât de multă lume din comunitatea românească a participat, şi sufleteşte, şi financiar, dar şi ca sprijin. Am avut extraordinar de mulţi oameni, atât persoane fizice, cât şi companii şi firme care au contribuit la acest proiect. Oameni care au înţeles importanţa şi greutatea acestui proiect care, chiar dacă este încă la nivel de pilot pe Londra, poate ajunge la valenţe europene în cel mult doi ani de zile. Ceea ce m-a impresionat cel mai tare a fost momentul în care am ajuns la Ministerul Educaţiei din România. Am simţit că dacă aş fi fost singură şi mă refuzau, eram practic o singură persoană dezamăgită, dar pentru că am avut putere în spate, ca şi organizaţie mă refer, My Romania Group care s-a străduit ca acest proiect să fie posibil şi viabil, în felul acesta am clădit o putere şi ministerul nu a putut să ne refuze. Autorităţile de la Bucureşti au fost de acord să lucreze cu noi la acest proiect. Le-am prezentat programa şcolară, structura, de altfel, care este necesară vizavi de programa din UK ca mai departe ei să poată studia acest proiect şi să poată să adauge informaţiile necesare în acea programă, astfel încât limba română să devină o materie predată ca şi limbă străină în Marea Britanie”, a declarat, pentru Diaspora Românească, Iris Radulian.

Chiar dacă întâlnirea delegaţiei din Londra cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei din România a pornit cu emoţii, de ambele părţi, pe parcursul discuţiei, povesteşte Iris Radulian, lucrurile s-au aşezat, iar finalul întâlnirii a fost unul de succes.

———————————————–

„Am fost mândră de faptul că sunt româncă, am fost mândră că am reuşit să ajung acolo. Am fost mândră faţă de toată munca depusă. Acel un sfert de oră în care am reuşit să ajung acolo, în faţa celor de la minister, şi să explic o necesitate a comunităţii, pe mine, sincer şi personal, m-a făcut să fiu mai mândră ca niciodată de faptul că sunt româncă. Ştiu pentru ce lupt.”

Iris Radulian

———————————————–

„Am avut mari emoţii, dar am fost susţinută de directoarea programului Shpresa Programme, care cunoaşte foarte bine tot ce înseamnă legislaţie în implementarea bacalaureatului la limbă străină. Am avut suport din partea celor de la Newman Catholic College care şi-au oferit liceul ca centru pilot pentru bacalaureatul la Limba Română în UK. Primarul din Brent, care a oferit atât de mult suport proiectului. Vibraţiile au fost destul de reci la început, pentru că autorităţile de la Bucureşti nu ştiau la ce să se aştepte. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au fost destul de reticenţi, pentru că nu ştiau cum şi ce anume trebuie ei să facă, însă noi am avut o discuţie liberă şi pozitivă, constructivă şi foarte punctată, în sensul că le-am explicat de ce-am venit, ce vrem, cum vrem, când vrem. Dacă tensiunea a fost oarecum strânsă, spre final a început să se  detaşeze toată lumea, în sensul că s-a explicat corect şi concret de ce am venit şi ce vrem. Acum urmează să lucrăm împreună la acest proiect. Cu cât ne unim mai mult, cu cât depunem mai multă muncă, cu cât arătăm că ne dorim şi cu cât suntem mai mulţi numeric, cu atât lucrurile se vor desfăşura mai repede”, spune Iris Radulian.

Kana Naheerathan, primarul Consiliului Brent in Romania

Bazele acestui proiect s-au pus pe 20 martie, când delegaţia formată din reprezentanţi ai comunităţii româneşti, alături de specialişti britanici în educaţie şi un primar din Londra, s-a deplasat în România pentru a discuta despre „My Romania GCSE (General Certificate of Secondary Education)” cu autorităţile de la Bucureşti. Din delegaţie au făcut parte Kana Naheerathan, primarul Consiliului Brent, Susan Grace, director adj. NCC, Iolanda Costide, copreşedinte PNL Londra Marea Britanie, Luljeta Nutzi, director Shpresa Programme, Nicolae Raţiu, preşedinte Raţiu Fundation, şi Iris Radulian, coordonator MY Romania Group. Atât părinţii, cât şi copiii români care trăiesc în Anglia s-au arătat extrem de încântaţi de idee şi abia aşteaptă ca totul să se materializeze.

———————————————–

„Ne-am dorit foarte mult să putem declara limba română ca materie recunoscută în statul britanic, astfel încât copiii români să aibă posibilitatea de a da examen la Limba Română. Este foarte important că limba română va fi predată ca limbă străină, după manuale autorizate de Cambridge Institute (sau de altă autoritate de examinare din Marea Britanie), iar asta înseamnă că şi copiii de alte naţionalităţi au posibilitatea de a se exprima în limba română.”

Iris Radulian

———————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!