Bacalaureat la Limba Română în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Educaţie şi învăţământ pe data 23 martie 2015

Londra_Iris Radulian

Bac-ul la Limba Română pe băncile şcolilor britanice! Elevii români, şi nu numai, vor putea susţine bacalaureatul la Limba Română în liceele din Marea Britanie, după ce un proiect de implementare a limbii noastre naţionale este iniţiat ca materie de bacalaureat în UK.

Bazele se vor pune curând, mai exact pe 20 martie, când reprezentanţi ai comunităţii româneşti, alături de specialişti britanici în educaţie şi un primar din Londra, se vor deplasa în România pentru a discuta despre „My Romania GCSE (General Certificate of Secondary Education)” cu autorităţile de la Bucureşti. Din delegaţie fac parte Kana Naheerathan (foto), primarul Consiliului Brent, Susan Grace, director adj. NCC, Iolanda Costide, copreşedinte PNL Londra Marea Britanie, Luljeta Nutzi, director Shpresa Programme, Nicolae Raţiu, preşedinte Raţiu Fundation, şi Iris Radulian, coordonator My Romania Group. Atât părinţii, cât şi copiii români s-au arătat extrem de încântaţi de idee şi abia aşteaptă ca totul să se materializeze.

Un interviu detaliat despre acest important proiect comunitar ni-l oferă Iris Radulian, coordonator My Romania Group.

————————————–

„Există şi alte comunităţi care pot da bac-ul la limba lor naţională. Se dă la spaniolă, la italiană, la portugheză, la poloneză, cred că sunt aproximativ 11 limbi. Cei din comunitatea albaneză strâng fonduri pentru că, dacă ţara este non-europeană, cum este Albania, The Cambridge Institut, care este acel corp guvernamental de acreditare, le-a cerut să strângă suma de 100.000 de lire. Faptul că România este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene ne scuteşte de aceşti bani, în schimb, noi trebuie să avem programa pregătită.”

Iris Radulian, coordonator My Romania Group

————————————–

 

Diaspora Românească: Cum a pornit această idee, „Bac la Limba Română în UK”, şi care sunt rădăcinile acestui program?

Iris Radulian: Ideea a pornit în urmă cu doi ani de zile când am auzit de la partenerii şi de la mentorii noştri din comunitatea albaneză că ei deja sunt implicaţi în acest proiect şi că încearcă să strângă fonduri pentru a da startul bacalaureatului la limba albaneză. Iniţial, am fost destul de speriată de idee, pentru că nu m-am gândit că voi atinge astfel de obiective. Mă gândeam că este vorba de o recunoaştere la nivel de stat, de un lucru legat de naţiune, şi nu m-am gândit că voi atinge într-un timp scurt un asemenea ţel. Am lăsat timpul să treacă, însă am cochetat cu ideea şi am încercat un contact direct în România, dar am fost refuzaţi, pentru că la acea vreme, România nu era încă membră a Uniunii Europene cu drepturi depline. Nu am renunţat şi am tot încercat să luăm legătura cu autorităţile de la Bucureşti, iar în luna decembrie, am primit un răspuns pozitiv: suntem invitaţi la Ministerul Educaţiei să vorbim despre acest proiect, bacalaureat la Limba Română, GCSE – General Certificate of Secondary Education, echivalentul bacalaureatului. Nu mi-a venit să cred că, după doi ani în care am încercat şi am încercat, am primit acest răspuns. Am avut susţinerea unor oameni politici din România. Oameni care au înţeles cât este de important acest proiect, cât este de facil acest proiect. Şi mai ales care au înţeles că, odată ce se aprobă programa şcolară de minister şi va fi introdusă în UK ca şi proiect pilot pentru un an zile în liceele unde deja funcţionează şcolile suplimentare, dacă avem rată de promovabilitate înaltă, programa va fi introdusă la nivelul Uniunii Europene.

 

D.R.: Ce înseamnă acest lucru?

I.R.: Orice comunitate din cadrul Uniunii Europene, să spunem de exemplu că sunt români în Atena, români în Barcelona, români în Madrid, prin deschiderea unor şcoli suplimentare putem introduce programul de bacalaureat la Limba Română în acele comunităţi.

————————————–

„În anul 2013, de când My Romania Group a început programul comunitar sub mentoratul Shpresa Programme (comunitatea albaneză), am aflat despre proiectul de implementare a limbii albaneze ca materie de bacalaureat în UK. Ne-am dorit foarte mult să putem declara limba română ca materie recunoscută în statul britanic, astfel încât copiii români să aibă posibilitatea de a da examen la Limba Română. Este foarte important că limba română va fi predată ca limbă străină, după manuale autorizate de Cambridge Institute (sau de altă autoritate de examinare din Marea Britanie), iar asta înseamnă că şi copiii de alte naţionalităţi au posibilitatea de a se exprima în limba română.”

Iris Radulian

————————————–

 

D.R.: Când plecaţi în România şi cine face parte din delegaţie?

Londra_Iris Radulian si Kana Naheerathan, primar Brent

I.R.: Pe 20 martie plecăm în România. Suntem o delegaţie formată din Kana Naheerathan, primarul din Brent, regiune cu cei mai mulţi români din Londra, care este dispus să ne ajute şi să ne susţină proiectul, Susan Grace, directorul adjunct de la Newman Catholic College, liceu unde se va folosi proiectul pilot şi unde copiii români deja şi-au manifestat interesul. Va veni şi Luljeta Nutzi, director Shpresa Programme (comunitatea albaneză), care deja cunoaşte programul şi sistemul şi s-a oferit să ne ajute, Iolanda Costide, copreşedinte PNL Londra Marea Britanie, şi eu. Voi reprezenta şcolile suplimentare pentru că, de fapt, aşa a început totul.

 

D.R.: Ce se întâmplă în România?

I.R.: Vom pleca în România pentru două mari puncte:

 1. Implementarea bacalaureatului şi negocierea cu Ministerul Educaţiei faţă de programă.
 2. Mergem la Gura Humorului şi la Suceava pentru a înfrăţi Gura Humorului cu Brent. De ce? Pentru că potrivit statisticilor din Brent, din 15.000 de familii, aproape 35% sunt de acolo, din Gura Humorului. Primarul din Brent s-a arătat astfel interesat, pentru scopuri electorale, să meargă să vizite zona, să înţeleagă cultura şi să înfrăţească Gura Humorului cu Brent.

————————————–

„Ceea ce este cel mai interesant este că limba română va fi predată ca limbă străină. De exemplu, dacă un chinez vrea să susţină bacalaureatul la Limba Română, are această posibilitate, pentru că materia va fi predată în liceu 5 ore pe săptămână. Am vorbit cu copiii de la Newman Catholic College, sunt 42 de elevi şi toţi au fost extraordinari de fericiţi pentru că li se acordă această şansă. În plus, va creşte numărul personalului didactic în licee, deci vor fi mai mulţi profesori români în liceele din Marea Britanie, care vor fi trimişi de Ministerul Educaţiei. Totodată, când vom fi în România, vom merge la Universitatea Ştefan Cel Mare, la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, unde sunt masteranzi pedagogi, iar noi încercăm să negociem şi să ne trimită câţiva profesori. Va fi un fel de schimb de experienţă.”

Iris Radulian

————————————–

 

D.R.: Ce se va întâmpla la Ministerul Educaţiei?

I.R.: Am fost invitaţi la minister să vorbim despre ce anume înseamnă bacalaureatul, care sunt termenii şi condiţiile, cum se poate implementa, cât timp durează, de ce avem nevoie de la ei. Practic, Ministerul Educaţiei trebuie să îşi dea acordul ca limba română să devină limbă predată în străinătate. Vom avea o întrevedere cu reprezentanţii de la Ministerul Educaţiei Naţionale, cu cei de la Ministerul Învăţământului, apoi cu cei din Comisia Românilor de Pretutindeni din cadrul Senatului României, apoi vom participa la şedinţa de plen a Senatului României, avem o vizită la Palatul Parlamentului, i-am scris chiar şi domnului preşedinte Klaus Iohannis şi am primit deja răspuns că va fi înştiinţat de vizita noastră şi că este posibil, sperăm noi, să ne acorde câteva minute, să ne asculte, pentru că tot ceea ce facem, o facem pentru ţara noastră. După care dorim să discutăm şi cu cei de la Ministerul Muncii, dacă nu vom avea până atunci un răspuns concret. Noi fiind singurul program comunitar care ajută comunitatea românească în mod direct şi gratuit, cei de la Ministerul Muncii vor să înţeleagă mai multe despre programul nostru. Cei de la Comisia Românilor de Pretutindeni din cadrul Senatului şi cu Departamentul Românilor de Pretutindeni vor fi prezenţi, pentru că în cazul în care se va aproba, vom primi finanţare din ţară.

 

D.R.: Cât va dura până când totul va intra în linie dreaptă?

I.R.: Durează… chiar dacă se va aproba această programă, tot durează. Liceele vor face o cerere către Institutul Cambridge, care este un corp guvernamental din Anglia ce va fi un centru de acreditare. Se va face o petiţie la nivelul Londrei cu toate liceele care au copii români, iar aceste instituţii de învăţământ vor face această cerere către Institutul Cambridge. Un an de zile durează proiectul pilot, în care testăm piaţa… vor copiii, câţi copii vor, câţi au promovat, ce spun profesorii, vor fi nişte acorduri care trebuie puse la punct. Cam un an de zile durează proiectul pilot, după care, dacă totul se clarifică şi lucrurile vor fi bine implementate la nivel naţional, atunci mai durează încă un an ca Marea Britanie să îşi dea acceptul, cum că proiectul este bun şi Uniunea Europeană poate să-l disperseze la toate comunităţile din UE. Per ansamblu, cam doi ani de zile durează totul, dacă lucrurile vor merge bine. Un an proiectul pilot şi încă un an implementarea concretă. Eu cred că în 2017, My Romania School poate implementa proiectul de şcoală suplimentară, plus bac-ul în cadrul liceelor din Uniunea Europeană. Proiectul pilot va începe în cele trei locaţii ale şcolilor suplimentare din Londra, pentru că, practic, de aici s-a pornit. Sunt în jur de 70 de copii români în aceste şcoli. Liceele unde există aceste şcoli suplimentare deja ne permit să facem aceste lucruri legale.

————————————–

Examenul va avea mai multe părţi:

 • citit;
 • scris;
 • oral;
 • cunoştinţe, abilităţi şi înţelegere.

————————————–

 

D.R.: Ce spune comunitatea de români din Londra despre acest mare proiect?

Londra_Iris Radulian1

I.R.: Toată lumea este entuziasmată. Copiii care vor da bacalaureatul la Limba Română câştigă deja o materie la bac. Ca să meargă mai departe la facultate ar avea nevoie de trei materii şi astfel, cu limba română, au deja una. Părinţii sunt foarte fericiţi, pentru că este ceva nou, foarte util, iar pentru mine este un lucru de mândrie pentru că limba română va fi acreditată şi recunoscută la nivel naţional în Marea Britanie.

 

D.R.: Ai emoţii? Cum priveşti acest proiect?

I.R.: Sunt absolut emoţionată că după doi ani de zile, ministerul ne-a răspuns că ar fi interesaţi. Le mulţumesc enorm de mult celor din România care ne-au invitat şi care au făcut ca totul să fie posibil. Sunt foarte fericită să văd că toată munca depusă nu a fost în zadar. Sunt mândră că particip poate la cel mai mare proiect de până acum, în sensul că limba română va deveni limbă oficială recunoscută, momentan de Marea Britanie şi în viitor de Uniunea Europeană. Sunt extraodinar de mândră că pot face ceva pentru ţară, că pot aduce un aport, o contribuţie la imaginea ţării mele, pentru că, de fapt, My Romania Group asta doreşte să facă.

————————————–

„Este important ca statul român să se implice în acest proiect, pentru că astfel limba română va deveni recunoscută în Marea Britanie ca materie şcolară, urmând ca această programă să prindă valenţe europene, putând fi implementată şi în alte state din UE. Proiectul este susţinut de comunitatea românească din Londra şi nu numai, 28 de companii româneşti şi străine, dar şi persoane fizice, contribuind financiar la realizarea lui.”

Iris Radulian

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Bacalaureat la Limba Română în Marea Britanie”

 1. Gratiela Iacob Spune:

  Buna
  Sunt interesata de posibilitatea de a sustine GSCE in romana. Am 2 fete, 14 si resp 10 ani, si amandoua vorbesc bine romaneste si ar dori sa sustina examenul. Va rog daca se poate sa imi dati info actualizate despre aceasta posibilitate.
  Multumesc
  Gratiela
  gratziela_i@hotmail.com

Spune-ti si tu parerea!