Bacşişul la britanici, undeva la 7%

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 18 ianuarie 2016

uk-chelner-enervant

Potrivit unui studiu prezentat de Daily Mail, 74% dintre britanici consideră că sunt generoşi cu bacşişurile, deşi doar 20% dintre ei o fac în mod regulat. Iar, când o fac, dau, în medie, doar 7%, destul de mult sub uzualul 10-12%.

 

Sunt britanicii zgârciţi?

Unul din zece britanici nu lasă niciodată bacşiş, iar unuia din cinci i s-a reproşat de către un prieten, rudă sau coleg că a fost cam zgârcit cu bacşişul lăsat.

31% dintre ei au recunoscut că dau bacşiş doar atunci când consideră că serviciul a fost „destul de bun”, în timp ce unul din cinci refuză să răsplătească serviciul oferit de o persoană neîngrijită sau murdară. Unul din zece evită să lase ceva în plus chiar şi atunci când persoana nu poartă o uniformă corespunzătoare.

 

Clasament al meseriilor după bacşişul obţinut

La bacşiş, cel mai bine stau ospătarii din restaurante, care primesc, în medie, £4,21 de la o masă. Apoi, şoferii de taxi sunt răsplătiţi cu aproximativ £2,71 la o cursă; frizerii primesc în plus £2,68 în medie, iar funcţionarii unui hotel primesc cam £2,32. Şi personalul din cafenele şi coffee shop-uri sunt răsplătiţi, în medie, cu £1,98, în timp ce şoferii de livrări fast-food la domiciliu primesc bacşiş în valoare de £1,93.

Cel mai puţin primesc cosmeticienii, spălătorii de geamuri şi instalatorii sanitari.

 

Situaţii în care britanicii sunt generoşi

Din cele 2.000 de persoane intervievate, 62% au declarat că lasă, de regulă, un bacşiş mai gras persoanelor care se poartă politicos sau care se străduiesc să facă mai mult decât este necesar. În schimbul unui bacşiş zdravăn, zâmbetul este şi el la mare căutare, precum şi atitudinea prietenoasă sau comunicativitatea. Unul din 20 de britanici vor lăsa un bacşiş generos atunci când consideră atractivă persoana care-i serveşte.

 

Este un gest voluntar

Nu este nici o regulă în privinţa bacşişului. Fiecare face cum s-a obişnuit. Unii lasă bacşiş 10% întotdeauna, iar alţii pun bani în plus în proporţii diferite, după cum le căşună pe moment sau în funcţie de măruntul pe care-l găsesc în buzunare.

În schimb, un lucru este cert. Clienţilor nu le place când bacşişul este inclus în factura de plată. Vara trecută, lanţul de restaurante Côte a introdus un asemenea sistem, însă şi-au dat seama că este foarte nepopular atât în rândul clienţilor, cât şi printre angajaţi, motiv pentru care au revenit în scurt timp la modelul de lucru tradiţional.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!