Bacteria „ucigașă” din Argeș, provenită din produse lactate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 martie 2016

Bacteria Escherichia Coli (E Coli) a fost descoperită în produse lactate din județul Argeș, a declarat, pentru Mediafax, ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

Bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș, a fost descoperită în produse lactate ale firmei „Lactate Brădet” din Curtea de Argeș, potrivit ministrului.

„Este vorba despre brânză proaspătă de vaci, 25 de kilograme. Lotul nu a mai fost găsit, între timp s-a stopat activitatea. Este vorba de Lactate Brădet din Curtea de Argeș. De asemenea, s-a mai găsit în carne de pasăre recoltată din frigiderul unei familii din Bacău, era o pasăre din gospodăria personală”, a precizat oficialul.

De asemenea, Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis că, în 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA și DSP din județele Argeș și Dolj au demarat acțiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV).

Marți, ministrul agriculturii a declarat, potrivit News.ro, că ANSVSA a primit rezultatele de la 194 de probe din cele 337 recoltate, confirmând infectarea cu E.Coli în două cazuri, și a afirmat că, din informațiile actuale, este „greu de crezut” că infectarea a apărut în comerț, ci, cel mai probabil, în procesul de producție.

La începutul săptămânii, la Spitalul Marie Curie din Capitală mai erau internați cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic, cauzat de E.Coli. Dintre aceștia, unul se afla în stare gravă la terapie intensivă, după ce au apărut complicații neurologice, care sunt „departe de a fi stopate”, a declarat dr. Mihaela Bălgrădean, șefa secției de Nefrologie de la Spitalul Marie Curie.

Un număr de 62 de copii, dintre care 49 cu vârste mai mici de doi ani, erau internați, marți, în spitalele din Argeș, cu scaune diareice. Între timp, autoritățile din județ au anunțat că ancheta epidemiologică arată că doi dintre copiii care s-au îmbolnăvit au mâncat brânză produsă de fabrica de lactate Brădet, de unde provine și brânza în care a fost descoperită bacteria E.Coli.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!