Balurile școlare vs. „proms”-urile britanice

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Educaţie şi învăţământ, Poveşti româneşti, UK la bani mărunţi pe data 12 iunie 2016

uk_bal_anul 6_scoala primara

Sfârșitul fiecărui an școlar este un fascinant prilej de sărbătoare. Este vremea „balurilor” în România, dar și sezonul minunatelor „proms”-uri britanice. Astfel de momente sunt așteptate cu nerăbdare, mai ales de elevii care termină un ciclu de învățământ. Ei au privilegiul de a se bucura de aceste petreceri organizate special pentru ei, în care tinerii se distrează, își expun toaletele elegante și servesc meniuri îmbelșugate și delicioase deopotrivă. Sunt seri memorabile care se desfășoară cu același fast la Londra ca și în orice oraș românesc…

 

Experiențe diferite…

Ioana este o româncă din nordul Londrei care a trăit experiența unui bal de absolvire a clasei a VIII-a în România, în vara lui 2014, dar și a unui „prom” organizat cu ocazia terminării ciclului școlar primar în Regatul Unit. „Ambele evenimente au presupus un anumit efort din partea părinților, dar vor rămâne o frumoasă amintire pentru copii”, crede tânăra mămică. Ea a fost de acord să facă o comparație între modul românesc și cel britanic de a organiza un asemenea eveniment.

Ioana este mama unei fetițe de 11 ani care a terminat în vara acestui an Year 6 (clasa a VI-a), ultima din școala primară după sistemul de învățământ britanic, la o școală din cartierul Tottenham situat în nord-estul metropolei de pe Tamisa. Românca stabilită de șapte ani în Marea Britanie a avut șansa de a fi prezentă, în urmă cu un an, la „cheful” de sfârșit de an al nepotului ei, fiul surorii sale, ajuns acum la vârsta de 15 ani. Vara trecută, el absolvea ciclul gimnazial la o școală dintr-un oraș situat în nord-vestul României. „S-a întâmplat să fiu atunci în localitatea mea natală și să îmi ajut sora la pregătirile pentru organizarea evenimentului”, ne-a mărturisit Ioana.

 

Pe buzunarul părinților…

uk_bal_anul 6Petrecerea românească organizată la sfârșitul unui ciclu școlar este „mai bogată”, dar și mai costisitoare decât una britanică, punctează de la început Ioana, românca stabilită la Londra. „Balul de clasa a VIII-a” la care a participat ea a avut un program mai îndelungat, început în timpul zilei și care a durat până la primele ore ale dimineții următoare.

„În primul rând, am remarcat că în România părinții se ocupă de toată organizarea, iar școala nu contribuie cu nimic. Dirigentele clasei a fost cel care a comunicat această «regulă» în cadrul unei ședințe cu părinții”, precizează Ioana care s-a implicat în organizarea balului pentru a-și ajuta sora. Ea își amintește cum fiecare elev din clasa nepotului ei a trebuit să plătească 350 de lei (aproape 60 de lire sterline) pentru a achita toate costurile de organizare a petrecerii. „Toți profesorii sunt prezenți la bal în calitate de invitați. Ei primesc și cadouri simbolice, iar elevii le suportă costul meniului. Din aceeași bani se cumpără flori și se achită locația unde va avea loc evenimentul”, își mai amintește românca din Londra.

Programul balului românesc a început de dimineață. „S-a organizat un scurt program la școală, deși era sâmbătă. Apoi a fost întâlnirea de la restaurant, care a fost introdusă de o proiecție în care s-au prezentat fotografii și amintiri cu elevii de pe parcursul celor patru ani din ciclul gimnazial; plus un scurt program adresat profesorilor. Și abia după aceea a început «party-ul» propriu-zis. A fost muzică, dans, dar și un meniu bogat. S-a servit aperitiv, ciorbă, un fel principal, desert și sucuri. Și tot cheful s-a întins până a doua zi la ora 3:00 dimineața”, povestește Ioana.

Românca mai atrage atenția că cheltuielile părinților elevilor din România au fost și mai mari, dacă se ține cont de toaletele purtate. „Era vorba de școala cea mai bună din oraș și au fost pretenții mari. Cele mai multe rochii ale fetelor, dar și costumele băieților erau toalete scumpe, de firmă sau făcute la comandă”, mai spune românca din Londra.

—————————————

„La prom-ul britanic, elevii au ales un rege și o regină a balului, în timp ce profesorii prezenți au ales, la rândul lor, un prinț și o prințesă din cadrul copiilor.”

Ioana, o mămică româncă despre un „prom” de absolvire de la o școală primară din Londra

—————————————

 

Prin implicarea școlii…

uk_bal_anul 6_scoala primara1

Experiența unui „prom” britanic a surprins-o în mod plăcut pe Ioana prin decență. „Excepție au făcut rochiile fetelor, colegelor fetiței mele. Unele dintre ele purtau toalete foarte scumpe, bijuterii și erau fardate exagerat pentru un copil de 11 ani”, remarcă românca pe un ton critic. Ea și-a arătat, însă, aprecierea pentru implicarea exemplară a școlii în organizarea evenimentului.

„În primul rând, m-a surprins faptul că școala primară la care a studiat fetița mea organizează în fiecare an evenimente pentru strângere de fonduri special pentru a finanța prom-ul de la sfârșitul fiecărui an. Așa se face că nouă, părinților, ni s-au cerut să contribuim doar cu 15 lire sterline la cheltuieli. Restul a fost făcut pe cheltuiala școlii. Copiii au avut parte de un program de doar două ore și jumătate de distracție, de la 6:30 pm până la 9:00 pm. Li s-au făcut poze și personale și de grup, apoi au fost primiți în sală cu băuturi răcoritoare. Au avut vreo trei meniuri fast-food la alegere și mai multe feluri de prăjiturele”, ne-a dezvăluit Ioana.

Românca a fost impresionată cel mai mult de atitudinea cadrelor didactice. „Toate învățătoarele care au fost prezente la eveniment au avut un rol clar în derularea programului. Ele au fost cele care au servit și i-au supravegheat pe copii. Chiar și DJ-ul a fost ales din rândul profesorilor. Iar directoarea școlii a fost și ea prezentă și a încercat să întrețină buna-dispoziție a copiilor”, a mai spus românca.

Prom-ul londonez s-a terminat fix la ora 9:00 seara, conform programului anunțat. „Fiecare copil a primit atunci un balon cu heliu pe care l-a eliberat de pe o terasă, în uralele tuturor. Și totul s-a încheiat astfel”, ne-a dezvăluit Ioana.

—————————————

„Am fost impresionată când am urat unei învățătoare distracție plăcută, chiar la începutul petrecerii. Aceasta mi-a răspuns imediat că seara de distracție este a copiilor, nu pentru cadrele didactice.”

Ioana

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!