Banca Angliei: „Criza s-a sfârşit, să creştem dobânzile”

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la zi pe data 23 iunie 2014

uk_Mark Carney_Bank of England

 

După cinci ani de „minim istoric”…

 

Dobânda de referinţă, menţinută de peste cinci ani la o valoare minimă istorică de 0,5% de către Banca Angliei, se va majora ca urmare a performanţelor economice tot mai încurajatoare care au loc în Marea Britanie. Doar că această revenire la normalitate va provoca creşterea tuturor dobânzilor bancare şi implicit a ratelor pe care le plătesc toţi cei ce s-au împrumutat sau intenţionează să solicite credite.

Rata dobânzii de referinţă ar putea creşte în Marea Britanie încă de la sfârşitul acestui an, după cinci ani de stagnare la un nivel minim istoric de 0,5%. Anunţul surprinzător a fost făcut de canadianul Mark Carney, guvernatorul Bank of England (BoE), banca naţională a Marii Britanii.

„Creşterea ar putea avea loc mai repede decât vă aşteptaţi”, a spus Carney, contrazicând predicţiile economiştilor care estimau că majorarea va începe, cel mai probabil, doar din 2015. Declaraţiile sale au fost făcute în 13 iunie, la The Mansion House, clădirea din City unde îşi are biroul Lord Mayor of London, în prezenţa celor mai importanţi oameni de afaceri din capitala Regatului Unit.

„Şi dacă acest lucru se va întâmpla, majorarea ratei dobânzii de referinţă va avea loc gradual şi va începe de la o valoare mică”, a anunţat Robert Peston, editor economic la BBC, spusele guvernatorului.

 

Avertismentul guvernatorului Carney

„Carney a atenţionat întreaga Marea Britanie că a venit momentul creşterii dobânzilor”, titra Financial Times (FT), imediat după discursul guvernatorului BoE din 13 iunie. Avertismentul lansat de Mark Carney se adresează în egală măsură populaţiei, persoanelor care au de plătit rate la bancă, companiilor şi operatorilor de pe piaţa financiară, au comentat jurnaliştii de la FT.

Declaraţiile făcute de guvernatorul Băncii Angliei la The Mansion House sunt considerate primul  discurs ferm şi „fără ocolişuri” susţinut de omul care a condus anterior Banca Naţională a Canadei, fiind numit în urmă cu mai puţin de un an în funcţia similară pe care o deţine acum la Londra.

Rata dobânzii de referinţă nu va depăşi valoarea minimă istorică de 0,5% înainte de anul 2016, sugerau anul trecut observatorii şi analiştii evoluţiilor economice din Marea Britanie. Doar cei mai optimişti dintre aceştia avansau ca termen pentru primele modificări ale dobânzii de referinţă stabilită de banca centrală luna martie a anului 2015. Iată, însă, că guvernatorul BoE contrazice toate anticipările, insinuând că schimbările ar putea să aibă loc încă de la sfârşitul anului în curs.

„Se fac deja prea multe speculaţii pe marginea momentului exact în care se va anunţa majorarea ratei dobânzii de referinţă. Decizia este din ce în ce mai aşteptată…”, a spus Carney.

 

Contrar tuturor aşteptărilor…

În august 2013, Banca Angliei a anunţat că intenţionează să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,5%, până când rata şomajului va scădea sub 7%, fiind pentru prima dată când politica monetară a fost legată de situaţia de pe piaţa forţei de muncă. BoE estima atunci că, în următoarele luni, rata şomajului va scădea lent de la valoarea de 7,6%  înregistrată în acel moment, pentru a ajunge la 7,1%, în trimestrul trei din anul… 2016.

Contrar aşteptărilor însă, şomajul a scăzut mult mai accelerat.

Totuşi, la sfârşitul unei reuniuni de două zile încheiată la 6 februarie a.c., comitetul de politică monetară de la BoE a menţinut în continuare dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%.

Economia Marii Britanii a înregistrat, în 2013, cel mai rapid ritm de creştere de la declanşarea crizei financiare, în ciuda încetinirii consemnate în ultimele trei luni ale anului trecut, conform datelor Oficiului Naţional de Statistică (ONS). Dar evoluţia economică pozitivă avea să continue…

Rata de creştere anuală pentru PIB-ul Marii Britanii în 2013 s-a aflat, de asemenea, la cel mai ridicat nivel înregistrat din 2007. Iar rata şomajului a ajuns în prezent la 6,6%, anticipând cu peste doi ani prognozele trecute, avansate de analiştii pieţei muncii.

 

„A venit momentul”…

Totuşi, actualele declaraţii ale guvernatorului Băncii Angliei nu pot fi considerate „o întorsătură radicală” în raport cu deciziile anunţate de aceeaşi instituţie în luna februarie a acestui an, comentează cei de la Financial Times.

Mark Carney anticipa de atunci că va veni momentul unei creşteri a ratei dobânzii de referinţă. El a promis că majorarea va fi făcută gradual începând de la un nivel valoric mult mai mic decât cel de 5% stabilit de Banca Angliei în primele luni din anul 2008.

„Dacă ne vom grăbi şi vom lua măsuri excesive, politica monetară a băncii naţională poate provoca serioase daune, iar consecinţele acestora ar fi greu de reparat”, a afirmat acum Carney.

„Avem nevoie de stabilitate şi echilibru, iar în acest scop va fi necesară o majorare graduală limitată a dobânzilor, respectiv a ratei dobânzii de referinţă care să aibă loc în paralel cu creşterea economică înregistrată constant în ultimele luni. Şi cred că momentul potrivit pentru începerea acestui proces de revenire este tot mai aproape…”, susţine guvernatorul Băncii Angliei.

 

Marea Britanie, prima din lume

O eventuală decizie a Băncii Angliei în sensul majorării ratei dobânzii de referinţă ar situa Marea Britanie în poziţia de a fi prima ţară dezvoltată în care se decide creşterea acestei dobânzi după declanşarea ultimei mari recesiuni din 2008. Avertismentele făcute în acest sens de Mark Carney au avut ca efect imediat întărirea lirei sterline cu 0,7% în raport cu dolarul american, conform Financial Times.

Poziţia Băncii Angliei referitoare la o posibilă majorare, cât mai curând, a ratei dobânzii de referinţă este şi pe placul guvernanţilor de la Londra. Ministrul finanţelor George Osborne afirma în urmă cu câteva luni că o astfel de măsură ar demonstra capacitatea de revigorare a economiei naţionale după anii de criză.

„Creşterea economică a avut o evoluţie neaşteptat de pozitivă, iar şomajul a scăzut cu mult mai repede decât se credea”, a recunoscut Mark Carney.

——————————————

Dobânda de referinţă şi rolul ei în economie

 

Dobânda de referinţă reprezintă dobânda plătită de băncile comerciale Băncii Centrale pentru creditele acordate în procesul de refinanţare. În economia de piaţă există mai multe valori ale dobânzii, în concordanţă cu diversitatea condiţiilor de creditare formându-se o rată medie a dobânzii.

Rezultă că o diminuare a dobânzii de referinţă determină o scădere generală a dobânzilor, sporeşte eficienţa utilizării creditelor pentru firme şi le orientează în sensul dezvoltării activităţii lor pe baza angajării de capitaluri suplimentare.

În sens contrar, când dobânda de referinţă are tendinţă crescătoare, având ca rezultat sporirea generală a dobânzilor, are ca efect obţinerea mai dificilă de credite şi astfel, la întreprinzătorii care utilizează capitaluri suplimentare vor scădea profiturile, şi ca urmare vor renunţa la o parte din credite pentru prudenţă.

Dobânda de referinţă este folosită, de exemplu, în cazul creditelor ipotecare, unde rata dobânzii este formată din rata de referinţă, la care se adaugă un procent fix, denumit marjă. Iar în cazul în care dobânda de referinţă creşte, dobânda plătită la credit se majorează cu aceeaşi valoare.

O astfel de manevrare a dobânzii de referinţă duce la atenuare fenomenelor de suprasolicitare a economiei, aceasta fiind considerată ca un mijloc eficient pentru normalizarea dezvoltării economice.

——————————————

Se scumpeşte „mortgage”-ul

 

„Ce se va întâmpla în viitor cu ratele de «mortgage»?” se întreabă reprezentanţii website-ului specializat în informaţii financiare thisismoney.co.uk, într-un articol publicat la începutul acestei luni. Ratele plătite de persoanele care au beneficiat de credite ipotecare (mortgage) vor fi din ce în ce mai mari, pe măsură ce Banca Angliei va majora dobânda de referinţă, avertizează autorii articolului.

 

Previziuni…

Revigorarea economiei naţionale britanice va avea ca efect imediat „scumpirea” «mortgage»-urilor, susţin cei de la „This is money”. Aceasta se datorează şi creşterii preţurilor locuinţelor, ce a sporit încrederea băncilor şi a altor instituţii profilate pe acordarea de împrumuturi şi credite. În plus, scăderea şomajului a grăbit momentul în care Bank of England va anunţa creşterea dobânzilor. În consecinţă, dobânzile mici şi ratele fixe aplicate în prezent de principalele bănci care acordă credite ipotecare vor fi tot mai rare, pe viitor.

În momentul de faţă, cei care reuşesc să ia un «mortgage» se pot bucura de rate de rambursare fixe pe durata a doi până la cinci ani şi de dobânzi relativ scăzute, doar dacă au putut plăti în avans un procent cât mai mare din valoarea locuinţei achiziţionate.

Astfel, banca HSBC oferă o rată lunară fixă şi o dobândă de 2,94% pentru acei clienţi care au un depozit de 25% din valoarea casei pentru care solicită împrumut ipotecar. Dar, în cazul acelora care deţin un avans de numai 10% din preţul locuinţei pentru care solicită mortgage, rata fixă se menţine doar pentru primii doi ani, în timp ce dobânda ajunge la 3,59%.

 

Cinci sfaturi

Website-ulthisismoney.co.uk oferă cinci sfaturi persoanelor care se gândesc în viitorul apropiat să solicite un «mortgage» în vederea achiziţionării unei locuinţe. Acestea sunt următoarele:

  1. Obţinerea unui credit ipotecar este încă destul de dificilă, dar nu imposibilă. Vor beneficia de condiţii avantajoase pe termen lung doar aceia care vor putea plăti în avans un procent cât mai mare din valoarea locuinţei pentru achiziţionarea căreia cer bani împrumut.
  2. Ideal ar fi ca depozitul să fie de 25% din preţul casei pentru care solicitaţi «mortgage». Acest procent vă asigură rate lunare mai mici şi dobânzi reduse.
  3. O rată fixă este adeseori mai costisitoare decât una variabilă. Lucrurile se pot schimba în momentul în care Banca Angliei va decide creşterea ratei dobânzii de referinţă.
  4. Ratele variabile, aparent mai scăzute în prezent, pot creşte brusc şi neaşteptat de mult în funcţie de valoarea ratei dobânzii de referinţă stabilită de banca naţională. Acestea par accesibile atât timp cât valoarea dobânzii de referinţă se menţine la 0,5%, dar vor deveni mult mai mari când aceeaşi dobândă de referinţă va fi de 2,5% sau şi mai ridicată.
  5. Atenţie la creditorii care cresc brusc valoarea standard a ratelor variabile. Mulţi clienţi cad victimă acestei practici folosită de unele bănci. Santander, RBS, Nationwide sau Halifax recurg frecvent la astfel de metode.

——————————————

„Am luat «mortgage» în 2013 cu o rată fixă pe timp de trei ani. Deci, până în 2016 nu o să am probleme. Apoi o să încerc să renegociez condiţiile de creditare sau să fac re-mortgage. Doar că dacă toate băncile vor percepe dobânzi mai mari, probabil nu o să pot face mare lucru. Totuşi, sper ca într-o astfel de situaţie, creşterea ratei să nu fie atât de mare încât să nu mai pot să plătesc. În prezent trebuie să dau băncii 900 de lire sterline pe lună. Şi, după câte ştiu eu, rata va scădea doar în ultimii cinci ani, în condiţiile în care eu am luat împrumutul pe 30 de ani.

Oricum, dacă nu o să mă descurc, o să pot să vând oricând apartamentul pe care l-am cumpărat, aici, în Londra.”

Daniel – un român de 34 de ani care şi-a cumpărat un apartament nou, prin «mortgage»

——————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!