Bancă executată silit pentru comisioane abuzive

Articol publicat in sectiunea Social pe data 12 mai 2014

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat executarea silită a unei bănci care a încasat, în mod abuziv, „comisioane de administrare” de la 260 de clienţi cărora, prin intermediul executorului judecătoresc, va trebui să le restituie toate sumele colectate fără drept, a anunţat Marius Dunca, preşedintele ANPC.

Dunca a afirmat că banca respectivă a fost iniţial amendată de ANPC, în 2010, după care, în 2012, instituţia bancară a pierdut definitiv şi irevocabil în instanţă, iar demersurile pentru executarea silită s-au făcut în 2014. Preşedintele ANPC a explicat că persoanele care au câştigat recuperarea comisioanelor au luat credite cuprinse între 20.000 şi 400.000 de euro. Sumele pe care aceşti clienţi le vor primi înapoi ajung şi la 6.000 de euro.

Potrivit unor surse oficiale, banca executată silit este Volksbank. Reprezentanţii Volkbank precizează că executarea sancţiunilor nu are bază legală şi că, în cazul în care va fi notificată, vor face contestaţie la executare.

În mod normal, şi ceilalţi clienţi ai băncii care se află în această situaţie ar trebui să primească înapoi comisioanele plătite, spun avocaţii.

„Este o directivă europeană care impune acest lucru, să sancţionezi profesionistul care practică acest tip de abuz de putere economică. Îl sancţionezi atât în privinţa reclamantului, cât şi în privinţa tuturor consumatorilor aflaţi în situaţie identică”, a explicat la Digi24 avocatul Gheorghe Piperea.

Deocamdată, autorităţile susţin că numai cei care au dat în judecată banca îşi pot recupera sumele plătite. „În cazul în care instanţa a considerat că e clauză abuzivă, în momentul respectiv se elimină din toate contractele. Aici vorbim doar pe OUG 50, pentru cei care au depus sesizări la noi în 2010”, a declarat Marius Dunca, preşedintele ANPC.

Acesta a subliniat că nu este vorba despre o clauză abuzivă, ci de o sancţiune contravenţională. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor mai are 11 procese cu instituţii financiare pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.  

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!