Banca Mondială recomandă confiscarea averilor furate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 30 octombrie 2015

Sistemul de justiție din România ar trebui să pună accent pe confiscarea bunurilor furate și returnarea acestora către păgubiți, fiind necesară o eficiență mai crescută pentru combaterea corupției, a declarat Ismail Radwan, specialist al Băncii Mondiale pentru managementul sectorului public.

„Văd că nu trece o săptămână fără ca un personaj cunoscut să nu fie anchetat. Trebuie ca sistemul judiciar din România să se axeze asupra bunurilor furate. Acestea trebuie confiscate, iar banii oamenilor trebuie recuperați. Politicienii și oamenii de afaceri corupți sunt arestați, dar ies după un an sau doi și se bucură în continuare de toate bunurile pe care le-au sustras din avutul public”, a afirmat Radwan la Foreign Investors Summit 2015, potrivit Mediafax.

El a arătat că trebuie crescută eficiența guvernelor și combaterea corupției. Specialistul Băncii Mondiale a punctat că, în ultimul an și jumătate, a stabilit relații cu Guvernul și cu premierul pentru a rezolva o serie de probleme majore pentru crearea unei unități strategice care să lucreze cu Banca Mondială și care să urmeze recomandările specifice de la Comisia Europeană.

Totodată, el a apreciat că România a realizat totuși progrese majore în lupta împotriva corupției, fiind o țară unde previziunile sunt „foarte roz”. „Guvernul face pași siguri prin menținerea disciplinei fiscale. Banca Mondială este fericită să sprijine acest demers și să se asigure că România devine o destinație atrăgătoare pentru investiții”, a mai adăugat Radwan.

Procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi, a declarat în septembrie că dacă Ministerul Finanțelor nu se descurcă în privința executării silite, poate să predea atribuția instituțiilor din sistemul judiciar, arătând că statul „stă pe o grămadă de hotărâri judecătorești”, în care sunt sechestre, dar nu le execută.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!